‘Wounded Land’, la història de resistència dels viticultors ucraïnesos, guanya el Most 2023

El festival ha rebut un 30% més d’espectadors que al 2022

El Most Festival Internacional de Cinema del Vi va lliurar diumenge els premis de la seva 12a edició durant la gala de cloenda presentada per Xavier Graset. La pel·lícula de tancament va ser Blind Ambition, un relat sobre quatre refugiats que, després d’escapar de la gana i la tirania a la seva terra natal, Zimbàbue, formen el primer equip de tast de vins del seu país. El Most ha gaudit durant aquests dies d’una afluència de públic molt satisfactòria, amb prop de 5.000 espectadors, un 30% més que al 2022. Del 22 al 26 de novembre, el festival es trasllada al Priorat amb més projeccions i activitats al voltant de la cultura del vi.

Les dues seccions a competició del Most Festival 2023, Collita i Brot, van celebrar aquest diumenge els seus premis. Els premis de la Collita 2023 (cinema del vi) van ser atorgats per un jurat format per Carolina Astudillo, realitzadora, professora, periodista, i membre de la Academia de Artes y de las Ciencias Cinematográficas de España; Miquel Hudin, filòleg d’anglès, periodista del vi, i autor de diferents llibres sobre vins d’arreu del món; Ivan Pintor, Doctor en Comunicació Audiovisual, assagista, professor de la UPF i guionista; Josep Sucarrats, periodista especialitzat en gastronomia, director del projecte editorial Arrels; i Eva Vicens, periodista i sommelier, directora de Vadevi.cat -publicació digital de vins-.

El film que va rebre el Gran Premi del Jurat va ser Wounded Land, de Roman Zajac, centrat en el gir de les vides dels viticultors d’Ucraïna amb l’esclat de la guerra. El director ucraïnès ha pogut assistir al Most gràcies a un permís especial atorgat a última hora pel seu país i ha dedicat el premi als viticultors, enòlegs i sommeliers, víctimes de la guerra. El Premi Vi Català va recaure en Qui sembra, parla. Qui escolta, cull, de Manel Cortés, un retrat de la cooperativa Agrícola Corbera d’Ebre que mostra el jovent a la vinya i el valor del cooperativisme. El Premi al Millor Treball de Ficció va ser per Las gotas de Dios, una minisèrie creada per Quoc Dang Tran i basada en un manga sobre una família dins el món del vi.

El guanyador del Premi al Millor Treball Documental va ser Coule / Presse, de Matthieu Desbordes, una immersió sensorial en la producció del vi. El Premi al Millor Treball Promocional se’l va endur l’espot Y el sol se convirtió en vino, una peça original i sorprenent que reforça el posicionament de marca dels vins de Jumilla. Per últim, el Premi Sostenibilitat va ser per Crush: Message in a Bottle, de la canadenca Maya Gallus, el seguiment d’un any en la vida d’enòlegs i viticultors artesanals.

El Brot, l’altra secció a competició del festival que recull una acurada selecció de curtmetratges d’arreu de l’estat, va desvelar el nom del treball premiat. Amb un jurat format per Pattie Clapés, crítica cinematogràfica; Miquel Romans, director de cinema, i Daniel Sabaté, especialista en efectes especials, el Premi Brot 2023 va ser per Fin, de Fernando Reinaldos, una tendra història sense diàleg d’una parella de dones que s’enfronten a l’Alzheimer. El jurat va decidir atorgar mencions especials als curts Pisanka, on una conversa entre amigues es converteix en quelcom terrorífic, i Dona, sobre el procés de donació d’òvuls.

El Premi del Públic de la secció Brot se’l va endur el curtmetratge Paris 70, de Dani Feixas, també al voltant de la temàtica de l’Alzheimer i els cuidadors, protagonitzat per Luisa Gavasa i Alain Hernández.