Wineissocial, més que un club

“Sabem que, de vegades, triar un vi pot ser un maldecap. Per estalviar-te’l, aquí tens una guia de símbols que et permetrà trobar l’ampolla que millor encaixi amb els teus gustos”.

Si has llegit aquest missatge o similar en un restaurant has topat amb Wineissocial, l’empresa que ha aconseguit que, més enllà dels teus coneixements, afrontis l’elecció d’un vi sense por d’esgarrar l’àpat gràcies a un llenguatge visual de símbols i colors que categoritza els líquids per estils, de menys a més cos.

“El va crear el sommelier Ferran Centelles, un dels socis fundadors”, em recorda Cèsar Cánovas, també sommelier i integrant actual del grup de tast de l’origen de tot: un club de vins nascut el 2012. “No és un club ‘normal’; intentem crear experiències. Com ho fem? Sempre amb dues propostes que es complementen, ja sigui oferint la mateixa varietat de dues zones diferents, confrontant el clima atlàntic amb el mediterrani o descobrint dos productes divergents d’un mateix personatge vinícola”, explica.

El procés de selecció de les referències, provinents de totes les regions vitivinícoles, s’inicia amb el tast a cegues que duu a terme ell mateix juntament amb els seus col·legues Raul Igual, David Seijas i David Forer MW. “Si el passen, s’enviaran als membres del club. Si aquests el reporten molt positivament i la demanda és molt alta, els tindrem en compte per passar a formar part del catàleg de distribució de Wineissocial, a més”. Les referències, per cert, han d’expressar el seu terroir, procedir de productors amb autenticitat que aposten per una mínima intervenció, respectar al màxim l’entorn i oferir una alta relació preu-plaer.

L’assessorament a restauradors és una de les branques més robustes del cep. “Afinem la carta dels restaurants sense sommeliers d’acord a la seva proposta gastronòmica. Són propostes úniques, pensades per als nostres clients i per augmentar la venda de vins dels seus establiments”. Paral·lelament, poden formar l’equip de sala també. “Si els clients ho volen, podem donar les claus als cambrers perquè puguin aconsellar els comensals en l’elecció del vi de l’àpat. El personal de sala coneixerà la carta en poc temps”, assegura.

Un exemple de disseny? El Terra de Berga, l’establiment del cuiner Pere Venturós, on pots acompanyar una impecable proposta gastronòmica —que beu dels seus orígens berguedans i de la seva trajectòria professional parisenca— amb un vi del territori com el Rabassa de Vinyas d’Empremta (http://www.vinyasdempremta.cat/el-celler/), macabeu amb tocs de picapoll d’una vinya centenària, a cavall de Navàs i Puig-Reig, elaborat seguint criteris biodinàmics.

L’ordenació dels prestatges de botigues és més aviat un brot, això sí, vigorós. “Hem fet aquesta tasca a La Sirena, la cadena de botigues especialitzades en congelats. “Habitualment, els prestatges de les botigues o grans superfícies on es ven vi estan ordenats per preu, per marca o, de vegades, fins i tot, sense cap criteri. Si l’ordenació parteix d’elements molt gràfics, pel consumidor la tria és més fàcil i les vendes pugen. I aquí és on podem ajudar a les empreses. Aportem un llenguatge que ajuda al consumidor a escollir i a escollir vins diferents, no les marques de sempre”.

La ramificació s’ha convertit fins i tot en fusió, concretament amb la branca espanyola de La Cava de Pyrene, l’importadora i distribuïdora de vins artesans internacionals londinenca que ja els permetia fer arribar vins internacionals a la seva comunitat. “Volíem créixer i la xarxa comercial de l’Alberto Ruiz era la millor manera perquè compartim filosofia i uns criteris de selecció molt semblants”. L’acord significa més capital humà per l’empresa —l’Alberto Ruiz i el Manu Jiménez, ambdos sommeliers— i més capital vinícola —que se suma al catàleg de Wineissocial Catalunya, dirigit comercialment per Javier Bueno—.

Creixeran més branques? Segur. “Seguirem evolucionant amb noves alternatives sense perdre l’essència”, aventura Cánovas.

Abans no brotin, juga al test que penja del seu web: https://wineissocial.com/quiz. Sense recança, al contrari. Són 30 preguntes dissenyades per veure quin estils de vi t’escauen més. A dia d’avui, prop de 260.000 persones ja ho han fet.