Viver de Celleristes de la Conca de Barberà (i III)

TERCERA PART. IMPACTE DEL VIVER DE CELLERISTES

Aquest últim article sobre el Viver de Celleristes estarà format per les diverses opinions dels protagonistes que el van fer possible i que encara avui en segueixen l’evolució. Personalment, va ser un repte apassionant que vaig compartir amb persones excepcionals per tirar-lo endavant.

Els nous cellers del Viver fan i faran créixer la D.O. Conca de Barberà projectant-la arreu i ajudant als altres productors de la comarca a crear una nova consciència a la gent del territori sobre el potencial que tenim per crear vins de gran qualitat. Aquest fet ajudarà a empènyer el creixement de l’enoturisme i del turisme en general.

Carles Andreu, expresident de D.O. Conca de Barberà i propietari Celler Carles Andreu
Els efectes de la implantació del Viver a la nostra comarca han estat múltiples, però, per a mi, el més destacat ha estat el canvi en la manera d’entendre el món del vi. Com a comarca venim de la producció de raïm, donant per feta l’existència d’embotelladors externs a la comarca i entenent com a natural aquesta situació.

La creació del Viver ha permès la incorporació de joves ben preparats i ens obre la possibilitat prou desitjable de fer de la Conca una autèntica comarca vitícola, no només per la seva producció de raïm, sinó també pels seus grans vins.

David Rovira Minguella, alcalde de l’Espluga de Francolí
El Celler de Viveristes de la Conca va ser una de les idees transformadores de la realitat socioeconòmica de la comarca. A la Conca, el món del vi, que és una de les seves activitats agrícoles més importants, està centrat en les grans produccions per mitjà de les cooperatives agrícoles i, d’una manera incipient, uns pocs cellers particulars.

La qualitat del vi de la Conca sempre ha estat apreciada, però poc valorada econòmicament per falta de valor afegit. Les Cooperatives són grans proveïdors d’empreses ubicades, principalment, al Penedès i que serveixen com a base de molts caves, però en cap cas fan marca de Denominació d’Origen Conca. El viver ha permès ampliar els petits cellers que són els que, per vocació i obligació, han de fer marca pròpia i de D.O. Conca per poder-se obrir als mercats.

També ha significat una nova experiència de col·laboració entre diferents empreses d’un mateix sector, fet que pot animar i de fet ho hauria de fer, a altres sectors econòmics a ajuntar-se per aprofitar-ne les infraestructures. Diria que és un nou model cooperatiu entremig de la cooperació i la individualitat. En definitiva, crec que ha estat un bon revulsiu per la Conca i un model a estudiar i seguir.

Mariona Rendé i Civit, presidenta de la D.O. Conca de Barberà
Fa molt poc que ocupo el càrrec de Presidenta de la D.O. Conca de Barberà, però des de la meva experiència en el món del vi, vaig trobar una molt bona iniciativa que en un poble tan petit com Barberà de la Conca, un grup de gent impulsat per l’Alcalde i amb l’ajuda de la Cooperativa confiessin en el projecte del Viver de Celleristes.

Transformar raïm en vi i, posar-lo dintre d’una ampolla, és una cosa ben complicada si es vol fer ben feta. És per això que si en aquest grup de persones que ara formen el Viver se’ls va donar aquesta facilitat de compartir unes instal·lacions, en el futur poden crear-se nous Cellers que seran una referència per la resta de Denominacions.

Des de la Denominació d’Origen Conca de Barberà ens sentim orgullosos que en el seu dia es creés aquesta iniciativa i que en el futur aquestes joves generacions puguin elaborar nous vins embotellats sota el nostre Consell Regulador. Particularment només em queda felicitar a qui ho van fer possible i encoratjar a futurs emprenedors que vulguin formar part d’aquest Viver. Des de la D.O. tindran tot el nostre suport.

Jordi París i Gabarró, director de l’àrea de promoció econòmica del Consell Comarcal Conca de Barberà (Concactiva)
Els meus companys, partícips d’aquest pioner projecte, ja han explicat la gestació d’aquesta idea. Anem, però, a la part pràctica, als resultats tangibles. L’èxit d’un projecte d’aquesta envergadura rau en el benefici social i econòmic que aporta a la comarca. De res serviria un Viver, per molt pioner, ben traçat i novedós que sigui, si el territori no se’n beneficia, ja sigui amb prestigi i reconeixement, en millora del sector primari o en creació de llocs de treball.

Això ho teníem molt clar i vam posar fil a l’agulla en la gestió diària d’aquest projecte perquè donés resultats, sent pràctics i utilitaris, i centrant-nos en la feina diària i productiva. El Viver de Celleristes durant aquests anys ha rebut moltíssimes visites de representants territorials d’arreu d’Europa i ha servit d’exemple per molts territoris. Però no volíem un Viver museu i un projecte només per ensenyar, volíem, per sobre de tot, un Viver viu i productiu, que fes territori, que fes Conca.

I ara ja podem dir, amb les perspectiva que ens aporten aquests anys de funcionament, que aquest treball en comú entre institucions, tècnics i emprenedors, ha donat molt bons fruits i ha ajudat, i molt, al impuls que necessitava i que s’està donant en el sector vitivinícola de la comarca.

El treball i voluntat de desenvolupar en comú una iniciativa per part de l’Ajuntament de Barberà de la Conca, la Cooperativa de Barberà de la Conca, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Concactiva, la Denominació d’Origen Conca de Barberà, els sindicats agraris, i tants i tantes persones més a nivell personal, a nivell professional,etc. només pot desembocar en un projecte d’èxit, però cal ser altruista en l’esforç i tenir un objectiu molt clar: La Conca de Barberà.

La Conca, aquella gran desconeguda i la terra d’on naixia el vi base cava que després acabava en bona part a altres territoris, s’està revolucionant i reivindicant. Plouen els reconeixements internacionals, els premis d’arreu i les bones puntuacions a les guies Parker i a la guia de vins de Catalunya, amb mitjanes que ens situen entre les DO capdavanteres de Catalunya. Els vins de la Conca ja es troben arreu del món i tot indica que si es juguen bé les cartes, això encara continuarà creixent. I el Viver de Celleristes ha aportat el seu granet de sorra. El desenvolupament del trepat com a varietat autòctona també ha pogut desenvolupar-se a nivell experimental al Viver de Celleristes. L’altra pota del projecte que va creixent, desenvolupament i formació, aspectes que aporten coneixement i transferència vers el sector.

Alguns dels vins i cellers responsables han nascut i s’han gestat al Viver de Celleristes. Han gaudit de les facilitats alhora de tirar endavant el seu somni i projecte i han treballat en comú amb altres productors, molts d’ells joves, de la comarca. Tot això ens fa estar molt satisfets: tots i cadascun d’aquests cellers que han passat pel Viver de Celleristes, tots els premis i reconeixements que han acumulat, totes les persones que poden treballar i viure d’aquesta terra i tota la projecció que està aconseguint la Conca de Barberà, i que de ben segur beneficiarà a altres sectors amb el creixement de l’enoturisme.

El Viver de Celleristes continua, i ha donat forma a altres projectes, com el Viver de Cavistes i el Viver Agroalimentari. Seguim fent Conca, entre tots, perquè aquesta comarca s’ho mereix. Els Vivers a curt termini no aporten més que petits granets de sorra, a llarg termini, alguna pedreta, però amb la voluntat de contribuir amb altres iniciatives i projectes a desenvolupar social i econòmicament la comarca.

_________________________________________________________

Segona part: http://www.laconca51.cat/viver-de-celleristes-de-la-conca-de-barbera-ii/

Primera part: http://www.laconca51.cat/viver-de-celleristes-de-la-conca-de-barbera-i/