Vins de Pedra s’empelta a Montblanc

L’enòloga Marta Pedra recupera el llegat de l’aiguardent del besavi i fa una aposta decidida per la versatilitat del trepat i pels vins blancs de raïm macabeu i parellada de la Conca

Curt però sòlid. Així és el camí que ha esculpit el celler Vins de Pedra de Montblanc amb una mirada sensitiva al trepat i a les varietats de raïm blanques autòctones. “Nou anys de trajectòria i set de consistència” en paraules de l’enginyera i enòloga Marta Pedra que hi està al capdavant. “Estic en el moment de reivindicar molt el meu origen. El meu besavi matern era enòleg i va ser un referent en la producció d’aiguardents a Montblanc, un visionari que va crear una gran destil·leria”, explica a la Fira de la Candelera de Molins de Rei. Hi és en un estand amb el seu marit i soci, Josep Serra. Tenen ple, però em reserva una hora llarga d’entrevista. “La meva família ve del món de la medicina i volien que jo també fos metgessa. Però es van dedicar a recuperar vinyes familiars i el meu pare es va enamorar de Montblanc. És per això que decideixo estudiar enginyeria agrònoma amb la intenció de liderar el projecte familiar de fer vins a la Conca, però a la universitat vaig conèixer el Josep i ens en vam anar a l’Empordà”, explica sincera i amb un mig somriure. La Vinyeta, el celler empordanès, és un referent en l’elaboració de vins de qualitat, en creativitat, innovació i revolució enològica. Des dels inicis han fet una aposta total per l’enoturisme. “De 2002 a 2010 vam estar absorbits a l’Empordà, però arriba un moment en què la Conca em torna a demanar atenció i hi retorno”, dirà Marta Pedra. La base del projecte de parella, en comú, és a l’Empordà. A la Conca tot és ella.

“Empordà i Conca són dos territoris diferents. A l’Empordà els vins respiren força, paisatge, potència, estructura, volum i intensitat. Hi ha la tramuntana i el Cap de Creus. A la Conca hi ha més finor, les muntanyes són més rodones, els vins són més frescos, delicats, subtils i hi ha un gran potencial per als blancs”

Vins de Pedra amb qui comença realment?

Amb els meus pares plantant vinya fa 40 anys, varietats internacionals com el merlot, cabernet sauvignon i chardonnay, que és el que tocava aleshores. Però  fa 5 anys vam plantar trepat, macabeu, parellada i muscat, les varietats pròpies de la regió. Ara tenim 25 hectàrees de vinya pròpia i 5 vins al mercat però en els propers anys en veuran a la llum altres.

Com quins?

Estem treballant amb un trepat oxidatiu que fa la criança en damajoana. El collim madur, l’encapçalem i ara és a la intempèrie, a sol i serena. Porta 4 anys i està esplèndid. Té un color ambre i ataronjat fantàstic que dona notes molt complexes, des de pell de taronja confitada a caramel i a fruits secs. També estem elaborant un ancestral de parellada…

Amb gairebé 10 anys, Vins de Pedra està en plena revolució. Marta Pedra sent que està en deute amb el patrimoni i la història familiar que la lliguen molt estretament a la Conca. “Recordo que hi vaig viure, a la torre medieval de Montblanc. I ara hem obert aquest espai a tothom, la Torre dels Tastos, per generar activitats enoturístiques, amb la col·laboració de la regidoria de Turisme de l’Ajuntament. Als baixos de la torre hi ha els dipòsits de vinificació més petits  i l’espai és molt més romàntic que la nau que teníem abans. Mantenim per altra banda la masia on fem la verema i les fermentacions i organitzem calçotades per donar a conèixer Vins de Pedra”, explica amb entusiasme. I afegeix:  “L’enoturisme requereix un esforç personal molt gran, deixar de banda moltes coses, però guanyes en visibilitat i coneixes de manera directa el consumidor”, explica Pedra. El celler de la Conca elabora actualment 20.000 ampolles anuals però els projectes que hi ha en ment faran créixer el volum en els propers anys.

Com observes des de l’Empordà, el moment que viu la Conca, enològicament parlant?

Hi ha una percepció fantàstica des de fora. Es respira molt bon rotllo i hi ha interès i atracció pels vins que hi fem. Crec que és de les denominacions d’origen on hi ha productors més joves i això ha estat un revulsiu perquè tot es mogui. Som gent amb energia al capdavant dels cellers i tothom se suma a les iniciatives que es. Tots els cellers de la Conca anem de la mà.

I quin paper juga Vins de Pedra en aquest cercle entusiasta?

Bé, ara mateix tinc la dèria en aprofundir en les arrels i estic il·lusionada perquè volem recuperar la destil·leria de l’avi Joan Sugranyes que està a l’extra muralla. Hem comprat la casa modernista de davant que guarda un patrimoni preciós al seu interior  com els terres de sòls hidràulics. La volem preservar i aprofitar per donar veu a aquell moment d’esplendor que va viure la vinya i el vi a Montblanc.

Què més amaga aquesta mansió?

Hi ha 5 cups on suposadament s’elaborava o s’hi envellia el vi. A la façana no hi ha cap escut familiar però sí que hi ha un símbol, una àncora amb bocois de mar i ultramar. La casa data de 1893 i des de fora no deixa veure tot el que hi ha a dins. És l’únic testimoni de l’època, perquè el carrer Major de Montblanc s’ha remodelat de dalt a baix.

Amb aquesta adquisició, Marta Pedra creu que segella el seu retorn amb Montblanc. Així que s’adeqüi i s’intervingui, la casa modernista permetrà homenatjar el llegat vitivinícola i enològic familiar. En paral·lel, l’esperit inquiet i creatiu de l’enòloga pensa en com seguir sorprenent al consumidor i al mateix sector.

Has pensat també en recuperar la producció d’aiguardent, com el besavi?

Fa dos anys que ho estic fent. Tinc diferents botes velles de vermut o brandi i hem envellit destil·lat de trepat. La criança li dona complexitat i fa la varietat molt interesant. Ho provem en botes diferents i crec que poden sortir coses molt divertides. Ja veurem quina forma li acabem donant.

Mentrestant, els Vins de Pedra que hi ha al mercat, es consoliden.

Sí, però estem fent un restyling de la imatge. El meu tiet, en Víctor Pedra, és escultor i les etiquetes reprodueixen la seva obra. He passat moltes hores al seu estudi i em té una estima molt especial. És incondicional amb tot el que fem i per això les etiquetes són tan precises i cuidades. Veurem línies més complexes i més figuristes a partir d’ara.

Vins de Pedra té al mercat el Negre de Folls (garnatxa negra, ull de llebre i trepat), el Blanc de Folls (macabeu i parellada), L’Orni (chardonnay i parellada), El Trempat (trepat) i La Musa (cabernet sauvignon i merlot). Marta Pedra explica que amb els retocs d’imatge que s’implementaran en breu “volem comunicar encara més i anar més enllà. Explicar-nos i que el disseny sigui present i marca de la casa com fins ara”.