Del viatjant a l’enoturista, amb parada i fonda al Priorat

Els temps canvien i res té a veure el viatjant de principis de segle XX a l’enoturista del XXI. Hi ha espais però que mantenen l’acollida intacta, com també l’actitud de servei.  I el nostre n’és un exemple. Pot sonar pretensiós fer aquesta afirmació d’entrada, però és el que som. Sobre aquest pilar hem alçat l’Hotel Hostal Sport, el negoci que ha anat canviant generació rere generació com ho ha fet la societat i les tendències, tant que no sé si el besavi s’ho creuria de veure on som i què fem, després de gairebé 100 anys d’història.

Està clar que des de 1923 ha canviat tot, la ruralitat, l’hostaleria, la restauració, el turisme… L’ofici, en general. I hem passat de ser un parada i fonda a l’ús on els viatjants s’aturaven per descansar i reposar forces després d’un llarg viatge, per dinar o sopar i per continuar el seu periple pel món ja que la majoria eren comerciants  a servir turistes i turistes del vi d’arreu del món, amb sensibilitats molt diverses i amb un viatge motivat no pel treball sinó per omplir el temps de lleure i d’oci.

17640310620_7365b6cf13_z

Els grans vins del Priorat per descomptat però les connexions i l’evolució econòmica i social també, ens han facilitat el contacte amb el món. Tothom coneix, reconeix, valora i prestigia el Priorat del vi i els turistes ens visiten per gaudir dels vins, de la gastronomia, del paisatge agrari de muntanya mediterrània únic que tenim, de la viticultura heroica i d’aquelles petites grans històries que s’expliquen entre vinyes o a les places. El Priorat ha crescut en qualitat i quantitat, vinícola però també gastronòmica. Cada vegada som més bars, restaurants i allotjaments que donem servei i això és simptomàtic de la revolució que vivim i del canvi que fem per adaptar-nos tots plegats a la demanda existent. La reinvenció ha estat espectacular en tots els aspectes i no només si ho comparem amb els inicis i el besavi; ja amb el pare els canvis han estat estratosfèrics.

L’enoturisme ens ha marcat indefectiblement i des de l’Hotel Hostal Sport vam tenir clar el 2007, fa més de 10 anys, que hi volíem contribuir de manera decidida, a promoure un desenvolupament sostenible a la comarca amb el parada i fonda a Falset. Si abans servíem als hostes, ara ho fem als enoturistes. Volen descansar però volen gaudir i experimentar. Volen escapar-se, evadir-se, trepitjar el territori, descobrir cellers i vins i necessiten que els atenguem de forma integral.  Això vol dir, en el cas nostre, saber idiomes, obrir els 365 dies de l’any, actuar de mini-oficina de turisme per recomanar-los què visitar. I després, servir-los al restaurant allò que és propi de menjar i beure a la comarca: el mandongo, la truita en suc i els nostres guiats, evidentment, però també els aliments de temporada, proximitat i qualitat.

39124659882_68852d6e16_b

Ens hem convertit en un punt d’informació i d’alguna manera aquest servei o valor afegit que donem ha fet que l’establiment sigui un referent, a vegades, sincerament, reconegut més  a fora que a l’entorn més immediat. Tenim arrels però no fronteres i volem que se’ns valori l’acollida, l’atenció i les funcions complementàries que desenvolupem, però especialment la taula. Perquè la nostra és una cuina de tota la vida actualitzada. Amb la idea del “play like a local”, engeguem el foc a les 7 del matí i des d’aleshores les olles bullen per ensenyar que som.  Som un paisatge, som un plat, som un ritme tranquil, som l’escudella catalana i som l’escudella d’oli que tot just hem recuperat aquests dies pels dinars i sopars de verema. Som quelcom que costa de trobar. I mantenir aquesta essència, l’originalitat i l’autenticitat, té uns costos que estem disposats a assumir perquè visitar el Priorat s’ho val. Tot i més. I l’experiència de l’enoturista, encara més.