Viatge a La Champagne: la importància del terroir

Per fi, després de tants anys desitjant conèixer la Champagne, he aconseguit visitar la zona vitícola on els pagesos condueixen cotxes d’alta gamma, on posseir una hectàrea de vinya dona més seguretat que tenir una propietat inmobiliaria i ningú vol des-fer-se per a res de les terres perquè el quilogram de raïm es paga a 6,00 euros. Si, si, no m’he equivocat al posar els decimals. Mentre que per aquí  cobrar 0,60 euros per quilo és una sort, allà en paguen deu vegades més. El perquè de tot això donaria per escriure un llibre però no és la meva intenció.  En canvi, m’agradaria explicar-vos algunes  de les coses que he aprés de la ma dels petits vignerons i de les grans maisons que hem visitat amb el Jordi Melendo, el brand embassador de la Champagne a Espanya. Tot un luxe, oi?

20170301_103651Durant quatre dies hem conduit una furgoneta per camps de cultiu, boscos i vinyes. Diria que hem tastat molts champagnes. I el més important hem conegut algunes de les persones i de les maneres de fer que estan al darrera d’aquests grans vins.

Un dels companys de viatge ha escrit un bon post resumint com és fa el champagne i els llocs que hem visitat.  Us deixo aquí el enllaç per si li voleu donar un cop d’ull ja i així m’estalvio aquesta part. http://www.vinscat.cat/2017/03/una-estada-la-champagne.html

Voldria començar el meu relat per un petit vigneron de Montagne de Reims perquè és el que em va sorprendre més i ens va transmetre més passió. Parlo de l’Alexandre Chartogne, que hereu d’una llarga tradició vitícola,  als seus trenta-i-pocs anys te les idees molt clares i ha donat una nova lectura de la Champagne que aplica al seu celler CHARTOGNE-TAILLET. De fet, em va recordar a un altre jove vinicultor català amb molta projecció de futur com és el Salvador Batlle del celler COSMIC.

IMG_2794Al poble de Merfy, l’Alexandre posseeix 10 ha de vinya que treballa amb criteri ecològic tot i que no les te certificades. Posa tot l’enfasi de les seves elaboracions en el terroir. Ens va explicar com a la Champagne  l’any 1726  els monjos benedictins només amb l’observació  havien fet una classificació de les parcel·les que coincideix amb la que es pot fer avui en dia gràcies als anàlisis de sols. Ell mateix, segons les característiques de cada finca, escull una manera o una altra de treballar la vinya i d’elaborar el vi. Al seu petit celler hi trobem dipòsits d’inox, bótes de roure i ous de ciment. Per a ell, cada recipient dona unes qualitats diferents. En un moment de la visita ens va convidar a tocar-los tots tres i ens va preguntar quin ens semblava més energètic, menys fred. Sens dubte va guanyar la fusta, el seu material preferit per a fermentar els vins base dels seus escumosos.

En cap hi afegeix tant licor d’expedició com fan altres cellers, sinó que es queda en dosatges de 2,5-5,5 g/l de sucre (extra-brut). En tots hi procura intervenir el menys possible, amb llevats indígenes, sense filtratges, sense utilitzar productes enològics exceptuant els sulfits, tot proposant un estil que busca la puresa i que sempre dóna importància al territori.

IMG_2793Ens va parlar molt d’energies, de l’evolució dels vins, de com la fruita amb contacte amb l’oxigen es va transformant en pols fins quedar reduïda a sals minerals i de com en el vi l’oxigen també transforma l’afruitat en mineralitat. Una conversa encisadora mentre tastàvem els seus champagnes 100% chardonnay, millésimes (d’anyada) i de finca:

Chemin de Reims 2011  de terreny sorrenc amb alt contingut de ferro sobre roca de guix (craie en francès). De nas curiosament metàl·lic i mineral. Amb cos, molt sec, amb tensió, d’acidesa ben integrada i bombolla encara algo agressiva que demana un temps més d’ampolla.

Heurtebise 2011 de terreny de sorra i argila sobre roca de gres. El més afruitat i golós amb una boca molt equilibrada i escuma cremosa.

20170301_115341Les Barres 2011 amb un sol profund de 2 metres sobre roca de guix amb la peculiaritat de tenir els ceps plantats sobre peu franc (sense portaempelt). Un champagne més estructurat, complex amb notes d’herbes aromàtiques i balsàmic en nas amb una boca també amb més cos, acidesa i bombolla fina però molt present i de llarg recorregut.

_______________

Amb la col·laboració de:

Logo JF -Mas Foraster Montblanc - escut