Vi i xocolata

El vi i la xocolata són dos productes apreciats que d’ençà  que van arribar en el territori han estat ben presents en els nostres hàbits alimentaris, ambdós són dinàmics i contenen una àmplia gamma de varietats amb matisos marcats per la intensitat.

A priori, la combinació del vi i la xocolata no se’ns apareix per defecte, cal fer un pas atrevit, però cada cop som més els que convidem a maridar aquests dos grans productes de la nostra cuina. Per gustos colors, però per mi la combinació més harmoniosa és la que es produeix amb un vi negre amb cos i una xocolata amb molt cacau i poc o gens de sucre.

Aquesta combinació la vaig tastar per sorpresa durant la darrera Fira Orígens d’Olot, després de tastar uns vins excel·lents de la DO Empordà, em van aconsellar que tastés la xocolata que hi havia dos estands més enllà, així va ser, com vaig descobrir la Xocolata Aynouse l’Artesà d’Agramunt, un autèntic plaer per als amants de la xocolata i un gran producte per maridar amb un vi amb cos.

El Xavier Rodríguez és el mestre xocolater que fa possible la Xocolata Aynouse l’Artesà. El Xavier  elabora un tipus de xocolata natural sense additius de manera artesanal, i atenció, fa una xocolata sense sucre, un producte singular molt difícil de trobar en el mercat que li dóna un alt valor afegit, feta amb pasta de cacau el cent per cent que resulta ideal per maridar amb el vi. Xocolata Aynouse també elabora altres xocolates, com l’Amarga amb un 85% de pasta de cacau, mantega de cacau i sucre de canya, així com altres amb llet, garrofa, tòfona, taronja, gingebre o llimona.

La combinació del vi i la xocolata és una història de contrast i d’harmonia. La xocolata amarga es fusiona perfectament amb la fruita licorosa del vi. El gust és molt personal i és evident que el que a un li agradarà molt, a un altre no li agradarà gens, però jo us convido a viure l’experiència, tastar-ho i conèixer quina és la sensació que us queda, doncs potser us emporteu una bona sorpresa.

Un altre maridatge que us recomano és el format per un bon vi dolç i una postra de fruita i xocolata, com ara les maduixes, la taronja, el kiwi o el plàtan amb xocolata desfeta al bany maria i impregnada a la fruita, ho deixem refredar al refrigerador una estona abans de consumir i ja ho podem gaudir, és tota una delícia pels més llaminers.

Per cert, no oblideu que El museu de la xocolata organitza una activitat de maridatge de vins i caves amb xocolata, acompanyats de les explicacions oportunes que us promet viure tota una experiència plena de contingut i diversió.

http://elmon.cat/vadevi/opinio/20398/vi-i-xocolata

______________________________

Fotografia de portada extreta de: https://www.vinetur.com/2015112321890/vino-y-chocolate-combinan-bien.html