Tanca els ulls… i somia!


20150324_092926I havia una vegada un nen que anava al tros amb el seu avi , tancava els ulls i somiava amb les bruixes que es reunien en aquell coster. Observava el mar a l’horitzó i somiava que d’aquells ceps recargolats algun dia en faria un vi per a que el seu avi n’estés orgullós.
Aquell nen ja ha crescut, és el Francesc Boronat i ha fet realitat el somni d’elaborar un vi de les finques de macabeu antic del seu avi a Nulles.

En el punt més alt del vessant sud del terme de Nulles, al “Coster de les Bruixes” es troba l’hectàrea i mitja de macabeu de més de vuitanta anys que el Francesc va salvar de ser arrencades. Com que ja no produïen prou, es volien replantar tal i com ha passat amb tantes vinyes velles del nostre territori. Aquesta finca es caracteritza per tenir un tenir sols calcaris amb presencia d’argiles i llims. Al nord dona l’esquena a la serra de Miramar i pel davant el mar que deu estar a uns vint quilometres fa que l’efecte de la marinada hi sigui ben present, i per una banda l’ajudi a conservar una bona acidesa acompanyada de la presencia de iode.

El Francesc ha volgut introduir elements del cultiu biodinàmic per a recuperar el terreny d’una agricultura convencional que havia compactat el sol i havia minvat la seva riquesa en organismes vius.  Per a elaborar el vi, porta els raïms a les petites instal•lacions que ha muntat a la casa pairal de la família que es troba al mig del poble. Derrapa els raïms i els premsa amb coixí de rapa. Desfanga en 24 hores i una part fermenta en un dipòsit d’INOX i la resta en una àmfora de fang de 200l. Realitza la fermentació malolàctica i no clarifica, només passa el vi per un filtre baster. La primera anyada va ser el 2012 amb un vi que van anomenar “Diumenge” perquè era el dia que el podien treballar però a partir del 2013 s’anomena “Tanca els ulls” i en van fer 1.100 ampolles.

TANCA EL ULLS 2013
Celler d’en Cesc
Nulles. Alt Camp. Sense DO.
100% Macabeu
Sense criança
13,5º
Vi blanc de color groc pàl•lid amb reflexes daurats, net i brillant amb bona presencia de llàgrimes. En nas, tot i que l’inici és poc expressiu, al anar-lo remenant van sorgint aromes molt agradables de flor d’ametller i de pera amb uns tocs iodats que li donen una forta personalitat. En boca és un vi fresc , amb cos, untuós i llarg. Aquí tornen a aparèixer les notes d’aromes florals que junt al post gust sal.li que ens deix al final fa que sigui un vi tan fàcil de maridar amb peixos grassos com per a prendre tranquil•lament una copa, tot tancant els ulls i visualitzant el paisatge del Camp de Tarragona.