Sicus Cartoixà marí

664666_448849435152911_1177024725_osiccus m ( femení sicca , neutre siccum ); primera / segona declinació: sec, sobri, assedegat.

Sicus terrers mediterranis és el projecte d’un jove viticultor, l’Eduard Pié. El celler es troba als baixos d’una casa Pairal del s. XVIII on s’havia estat elaborant vins de les vinyes familiars des de fa més de 100 anys a Bonastre (Baix Penedès). L’Eduard que ja hi vinificava des dels 16 anys, va voler formar-se a nivell tècnic amb el grau superior d’enologia a Espiells, així com a sommelier per a tenir una visió més global del vi. Amb aquesta sòlida base es va animar a reformar el celler familiar que fins aquell moment sols elaboraven vins a doll. Així doncs, va encetar una nova etapa amb vins embotellats sota la marca “Sicus” amb el propòsit de reflexar el terrer sec del seu entorn.

Bonastre, entre l’Alt Camp i el Baix Penedès, es troba a tan sols cinc quilometres del mar en una petita vall encerclada pels contraforts del massís de Bonastre. Per tant, la vinya rep una clara influència marítima però marcada per l’efecte refrescant de la muntanya. Rep una bona insolació i alhora està afectada per un important contrast tèrmic que afavoreixen la bona maduració dels raïms.

Els sòls característics de la zona també marquen la seva empremta en els vins de l’Eduard. Antigament al municipi s’hi explotaven mines de ferro, de plom argentífer, pedreres calcàries i de guix que en son els principals components.

sicus_finca1_14-2048x1365La família conrea les seves quatre ha de vinya en ecològic, tot i que no ho posen a l’etiqueta i amb la seva infinita inquietud s’ha animat a experimentar amb la recuperació de varietats autòctones, amb pràctiques pròpies del cultiu biodinàmic, amb la fermentació en gerres de fang enterrades en la mateixa vinya… Les varietats que cultivaven eren cartoixà (xarel·lo), monastrell, macabeu i merlot. Amb el temps van anar reempeltant els ceps de merlot amb altres varietats més mediterrànies com el cartoixà marí i la malvasia de Sitges.

Els primers vins que va treure al mercat van ser un merlot criança, un cartoixà marí (xarel·lo vermell) i un vi dolç natural de cartoixà amb 380g/l de sucre. En les últimes anyades també ha elaborat un monastrell i un xarel•lo que ell anomena “terroir líquid” ja que son elaborats en àmfores soterrades en la mateixa vinya amb la mínima manipulació.

sicus_xarel-lo_vermell_2011-1024x1024El cartoixà marí és una mutació de la varietat xarel•lo que es caracteritza per la coloració vermellenca del raïm només quan ha rebut una bona insolació. Per això és molt important despampolar el cep perquè les fulles no facin ombra als gotims. El cartoixà marí necessita una vinificació especial amb una maceració pel•licular d’unes 45 hores a 3ºC per que tant el color de pell de ceba com els aromes de la pell arribin al vi. A més per a donar-li més complexitat i cos, després de la fermentació fa un treball de les lies durant unes 4 o 5 setmanes al dipòsit d’inoxidable.

SICUS CARTOIXÀ MARÍ 2014

Celler: Sicus Terrers Mediterranis
Zona: Bonastre (Baix Penedès)
Tipus: vi blanc jove
Varietats: cartoixà marí (xarel·lo vermell)
Tast: podríem dir que és un vi blanc amb una lleugera coloració de pell de ceba que el fa molt atractiu i amb una bona presència de llàgrima pels 12 graus que té. En nas és fragant, molt net i delicat, amb notes cítriques de caramel de mandarina, flors blanques i de garriga, avellana i pebre blanc. En boca és llaminer, amb el cos i estructura pròpies de la xarel·lo. Fresc, untuós i de final sec que invita a seguir bevent.

[ANNA CASABONA]