Rosat Trepat de la Cooperativa de L’Espluga de Francolí

FrancoliÌ--ROSAT-285x1024La Conca de Barberà és una comarca de llarga tradició vitícola. Amb els anys, dos fets l’han convertit en original i destacable: el naixement del Cooperativisme Agrari -un far en la història, un exemple de com l’esforç comú pot fer tirar endavant una societat delmada- i, per altra banda, la presència d’una varietat que ha acabat esdevenint endèmica al territori: el Trepat.

Ambdós fets conflueixen en el vi que us presentem avui: el Rosat Trepat de la Cooperativa de l’Espluga de Francolí, un clàssic, pertanyent a un tipus de vi, el rosat, controvertit, sens dubte, més sovint blasmat que no pas lloat, degut a un injust biaix esnob, un biaix que cal combatre i un vi a reivindicar. El rosat és el camí més obvi d’aquesta varietat, és la seva manifestació més directa i tradicional, abans que s’encetessin altres camins que ja han començat a donar nombrosos i variats resultats, tots ells interessants.

El color és una de les singularitats del trepat, és d’una vivesa i brillantor fascinants. No presenta les tonalitats més corrents en els rosats, de pètal de rosa o de flor de malva, per exemple, sinó que deriva sempre cap a notes més rogenques. És un color de seducció pura, un foc vermell.

El nas és pur i intens, dominat pels gerds i acompanyat de notes de maduixa, flor de violeta, un rerafons d’herba tallada i records d’alguna espècie. És la franca expressió d’una varietat singular.

Al paladar, el caràcter del vi el marca la seva acidesa, que ens ofereix una sensació fresca i vivificant, embolicada en una textura de seda fina i delicada, culminant amb la intensitat fruitosa dels gerds, de nou, en el llarg postgust. En resum, estem davant d’un vi directe, clar i diàfan, intens, ric i especial com pocs altres.

[MARTÍ MAGRIÑÁ]