RE del Celler Tintoré

re-anada-2009Fins ara hem comentat, en aquesta secció, vins representatius de la història de la comarca, fets en cellers coneguts i consolidats, amb una producció alta en alguns casos, i mitjana en d’altres, vins, en resum, que han marcat la trajectòria i el tarannà de la nostra Denominació fins a l’actualitat. Avui canviem de filosofia i parlarem d’un vi de molt poca producció (encara no 3.000 ampolles), d’aparició recent (2008), fet per un viticultor que no elabora cap altra marca que aquesta (Celler Tintoré) i que prové d’una parcel·la concreta i molt petita (la finca El Salt, a Vimbodí i Poblet).

Fem aquest canvi per visibilitzar un fenomen recent a la Denominació, i que és l’extraordinària eclosió de vins ocorreguda en els darrers anys, produïts tots ells per cellers petits i que en la majoria de casos, el seu traç ens duu fins a una parcel·la delimitada, amb unes característiques pedològiques (del sòl, volem dir) i microclimàtiques específiques, cosa que després podrem relacionar amb l’especificitat o “tipicitat” del vi que en surt; “Tipicitat”, recordeu aquesta paraula, es una de les de més alcúrnia en el vocabulari del tastador.

L’associació entre el terreny, o terrer, i el vi que se n’origina és fonamental en enologia, és el seu cor mateix, diria jo. Un gran vi no ha de ser res més que la pura expressió de la terra que el fa nèixer i li dóna l’ADN; que el “pareix”, literalment. Aquesta associació, els francesos l’han portat fins a les últimes conseqüències, establint un sistema de Denominacions d’Origen amb nombroses divisions i sub-divisions, tot sovint fins al nivell d’unes poques hectàrees, creant així una classificació geogràfica que ofereix un ric panorama i una font d’informació inestimable per al consumidor i aficionat al vi, fruit de segles de treball i experimentació. Aquest treball i aquesta experimentació tot just la comencem a fer ara a casa nostra, en part gràcies a l’eclosió de cellers i vins de què parlàvem abans, cosa que ens hauria de dur en qüestió d’anys a una classificació geogràfica semblant o, si més no, a un coneixement acurat de les possibilitats que ofereix aquest i l’altre terrer, sigui on sigui al llarg i ample de la Conca.

El cas concret del vi que ens ocupa és un exemple clar de com unes condicions orogràfiques específiques donen un fruit de característiques singulars i diferenciades. La finca està dividida en tres subparcel·les , amb una varietat diferent en cadascuna; Garnatxa Negra, Cabernet Sauvignon i Carinyena (també anomenada Samsó), sumant entre les tres unes escasses hectàrea i mitja. El “cupatge” de les tres varietats és d’inspiració prioratina, és obvi, amb predomini de la Garnatxa, i la Carinyena en proporció minoritària; un cupatge bastant insòlit a la comarca, donat que la Carinyena hi és gairebé inexistent i la Garnatxa històricament restava circumscrita als termes de l’Espluga i Vimbodí i encara a la zona del peu de les muntanyes on aflora el llecorell.

La parcel·la es troba a la riba mateixa del riu de Milans, uns metres més amunt del Molí del Salt, en una fondalada fresca i humida que presenta inversions tèrmiques acusades durant tot l’any, convertint l’indret en molt més fred del que hom podria esperar dels seus 500 metres d’altura. El sòl, confegit pel riu al llarg dels mil·lenis, està cobert per un codolar blanquinós i calcari, provinent de la desmembració dels conglomerats del barranc de Viern i dels cingles del Curull. Sota el codolar hi ha un escàs pam de terra, on la planta malda per crèixer i madurar quatre raïms escadussers i raquítics que després, malgrat l’extrema rudesa, destil·len un elixir concentrat de personalitat excelsa.

El vi resultant té un fet remarcable, i és que presenta una absoluta maduresa sense pagar el tribut d’un elevat grau alcohòlic i evitant, doncs, d’oferir sensacions excessivament càlides en boca. La bona maduració del raïm, traduïda en un vi de tanins suaus i bouquet de fruita madura, ve acompanyada d’una acidesa notable, que dóna frescor i vivesa sense representar cap aresta en absolut, ans atorgant relleu i longitud al pas de boca, a més de conferir al vi, com sabem que fa l’acidesa, un escreix de longevitat.

_____

Re
Celler Tintoré
Vimbodí i Poblet
13,5%
20€

[MARTÍ MAGRINYÁ]