La Conca dinàmica – Els Bassots

SONY DSCAvui ens endinsarem en el món de l’originalitat, de la imprevisió i de la sorpresa, i ens allunyarem dels territoris coneguts on regnen els colors clars, els perfums afruitats, els perfils nets, … i l’ortodòxia en general.

En Joan Ramon Escoda va aterrar fa uns anys a la Conca farcit d’il·lusions i amb una motxilla carregada de conceptes enològics i la convicció profunda en una doctrina, exòtica aleshores, i ara congestionada d’arribistes; la biodinàmica. Què és i què significa aquesta doctrina i la seva idoneïtat o no per a la producció de vins de qualitat ho deixarem per un altre dia.

Avui explicarem només que, més enllà de concepcions antropològiques, de connexions còsmiques i de tifes entaforades en banyes de vaca, enterrades i desenterrades segons litúrgies de missals a l’ús, … més enllà de tot això, el celler Escoda-Sanahuja ha bastit un projecte d’una coherència i una autenticitat indiscutibles, que desprèn magnetisme pels quatre cantons gràcies a la passió i la convicció del seu propietari.

Potser la biodinàmica hi té a veure amb això, però del que no hi ha dubte és que la il·lusió i el compromís diari amb la feina donarà resultats, segur que reeixits, i d’innegable solidesa. Tot això ho podreu -i ho hauríeu- de comprovar  mentre visiteu el celler i l’explotació, entre melodies de bels, renills, escataineigs i cloquejars.

Els,Bassots,2011,Blanco,Escoda-Sanahuja,Conca,de,Barbera,-400x400El celler elabora, avui dia, una gama àmplia i variada de vins, la major part negres, de diferents raïms, procedents sobre tot dels costers de Prenafeta. De bon començament, però, el seu vi blanc, de nom “Els Bassots”, és el que va cridar més l’atenció, potser perquè era el més descaradament excèntric.

Tal excentricitat derivava en gran part de la tècnica de vinificació emprada, consistent en realitzar la fermentació del raïm en contacte amb les pells, tal com es fa amb el negre; una tècnica antiga, corrent en temps pretèrits i que definia una categoria de blancs: els “vins brisats”, ben coneguda pels veterans de la comarca. El blanc brisat comporta vins d’un groc més pujat i d’un perfil molt més complex, de gran riquesa aromàtica i intensitat gustativa, en detriment, aixó sí, de la finesa i pagant el tribut d’un cert deix vegetal.

Mentre aquesta excentricitat ens deixava perplexos a la majoria, el vi va rebre de seguida la distinció d’algú ben singular dins del nostre àmbit particular: la de Josep Roca, home de proverbial intel·ligència i d’influència més que notable; i així, ungit per la més alta instància de la cúria nostrada, el celler caminava decidit i ple de confiança mentre que tots nosaltres apreníem a considerar l’excentricitat (els quadres de El Greco van estar colgats de pols al soterrani del Prado fins que algú els va distingir i ens va ensenyar a apreciar-los).

Fugint encara més dels camins fressats, els “Bassots” s’elabora sense sulfits afegits i s’ha envellit, en les darreres anyades, en àmfores de terrissa de 700 litres de capacitat.

El color del vi és d’un groc dauradíssim i el nas una explosió, gairebé, d’aromes: des de cítrics caminant cap al gingebre i fruita exòtica com el litxi, fins a un variat ventall de balsàmics, ja sigui frescos i rabiosos com una mata d’espernallac, ja sigui més amansits com una infusió de camamilla i sàlvia o una tisana medicinal.

Al paladar continua el devessall de sensacions fins a conformar un conjunt d’una intensitat desbridada: el bouquet balsàmic ens inunda, acompanyat d’una profunda percepció mineral i una destacada acidesa, que juntament amb un punt de taní i d’amargor ofereix una textura ferma i consistent en boca, com de tija vegetal.

En resum: tota una experiència.
______________
Els Bassots 2013
13% Alc
19€
5.000 ampolles/any aprox.
________________

[MARTÍ MAGRIÑÁ]