Gatzara, joia viverista!

BpovrxKIgAEu-CsDe la nostra Denominació d’Origen podem dir que té coses singulars i diferenciades: una climatologia, uns sòls, una història, una varietat insígnia, etc., etc… però en els últims anys podem dir de bon de veres que és única al món per una raó concreta: tenim una entitat, unes instal·lacions, una organització… -moltes coses alhora- exclusives de la nostra comarca; una iniciativa sense parió en l’univers vitivinícola: el viver de celleristes.

Sota l’impuls de l’Ajuntament de Barberà, mitjançant el patrimoni de la Cooperativa local i amb la gestió posterior del Consell Comarcal i l’ajut de la Generalitat de Catalunya va cristal·litzar una idea sens dubte brillant. L’any 2007 es construïa un petit celler, amb tota la maquinària necessària per fer les operacions de vinificació i amb una munió de petites tines per tal de permetre múltiples elaboracions: les que farien els primers viveristes, els pioners, sis inquiets amants del vi que gràcies a aquesta iniciativa se’ls feia assequible l’anhel de produir el seu propi vi, cosa que en condicions normals suposa una inversió inicial de gran volum, només a l’abast de l’emprenedor capitalista.

És de justícia afirmar, doncs, contradient la brama més repetida en els últims temps sobre la vàlua dels nostres representants polítics, que el poder públic pot també il·luminar projectes d’una gran rellevància econòmica, social i cultural, afegint-hi a més a més connotacions d’originalitat, innovació i risc. Passats els anys El Viver de Celleristes ha tingut noves incorporacions, ha perdut membres que, en algun cas, han engegat el vol en solitari, segueix tenint llista d’espera i ha vist com la trajectòria de la majoria dels viveristes anava consolidant-se amb una presència discreta però efectiva dins del mercat.

El viver ha suposat una eclosió de marques i productes, de variats estils, comportant un enriquiment fenomenal de l’oferta vinícola de la comarca. Podem dir, sense por d’equivocar-nos, que el nivell mitjà dels vins de la comarca s’ha incrementat i que el coneixement del nostre territori i de les nostres possibilitats enològiques també és major ara que fa una dècada. Molts productes elaborats al Celler de Viveristes mereixen distinció; un d’ells és, sens dubte, el Gatzara negre criança.

Aquest vi, del 2009, és una barreja de Merlot i cabernet Sauvignon, amb un petit percentatge d’Ull de llebre per completar-lo. La seva personalitat ve marcada indubtablement per les dues primeres varietats, originàries de la zona de Burdeus, a França, on aquesta barreja, més aviat en percentatges inversos, és la fórmula de centenars i centenars de reputats, molt reputats i menys reputats cellers i “chateaux”. En aquelles terres atlàntiques, el Cabernet i el Merlot ofereixen vins poderosos i de gran potencial de guarda, però tot sovint amb un caire lleument punxegut, agrest i verd, que conforma un territori una mica inhòspit per a l’habitant mediterrani, més habituat a les calideses i amabilitats del nostre terrer.

L’adopció d’aquestes varietats a casa nostra, feta indiscriminadament en les dècades dels 80 i 90, ha produït molt sovint vins de caràcter encara més vegetal i agressiu que els del lloc d’origen, oferint un bouquet que anava del puré de pèsol fins a l’amanida de pebrot i que al paladar ens recordava els diferents gramatges del paper de vidre.

Tot té excepcions, però, i una excepció pot ser una vinya plantada en un terreny adient, rústec, a certa alçada i cuidat amb la cura que es mereix, amb una producció limitada, i després, un cop al celler, una elaboració amb tot el rigor que requereix el concepte d’un vi de guarda.

Aquesta ha estat l’ambició del Gatzara, i el resultat, un vi corpulent i dens, voluminós, amb delicats perfums especiats i balsàmics, de regalèssia, fruita negra molt madura, un deix de cedre, sotabosc, garriga aromàtica, oliva negra, i un etcètera que podeu anar descobrint.

És una reeixida translació de l’arrel atlàntica a casa nostra, produint un tarannà cordial insòlit en el seu lloc d’origen: maduresa i escalfor mediterrànies dins d’una textura gentil i lliscant, lluny de qualsevol aspror i sense cap besllum de notes vegetals.

_______________

Gatzara Criança 2009
Celler Gatzara
18,45€
15 % Alc
4.500 ampolles

Més informació sobre el Celler Gatzara: https://laconca51.wordpress.com/2014/04/01/la-do-conca-mes-jove-ii-gatzaravins-i-vidbertus/

[Martí Magriñá]