El vi del vent

MV_VentRe-evolucionant la tradició és el lema del jove Celler Mas Vicenç situat al terme municipal de Cabra del Camp, integrat dins del mas familiar que durant generacions els Ferré han dedicat a la viticultura. La última generació va donar una nova empenta al negoci familiar al decidir-se a elaborar els propis vins enlloc de vendre el raïm. D’aquesta manera van aconseguir donar un valor afegit a les seves terres i alhora implicar a tots els membres de  la família a implicar-s’hi: el responsable de l’elaboració dels vins és el jove enòleg Vicens Ferré, de la viticultura se n’encarrega el pare, de la comercialització el Xavier i de les tasques administratives la mare.

Les vinyes les tenen localitzades al nord de la comarca de l’Alt Camp, a la pendent de la serralada de Miramar i limitant amb la Conca de Barberà. Com a celler es pot dir que te una història molt recent, ja que, vinifica des de la collita 2005. Tot i així, ha aconseguit ser un referent dins de la DO Tarragona per la qualitat dels seus vins. De moment estan elaborant un blanc jove “El Terrat”, un chardonnay criança “Dent de Lleó”, un negre criança “Arlequí”, un negre mitja criança “Nit de Lluna”, un negre jove “L’escot” i un blanc dolç “El vi del vent”.

El vi del vent es va crear especialment per la 1ª edició de la fira del vent del Pla de Santa Maria l’any 2008, d’aquí el seu nom. Aquest és un vi dolç natural, elaborat totalment amb muscat de frontignan també conegut com a moscatell de gra petit. Es cull a finals d’agost per a aconseguir que el raïm assoleixi un bon  contingut en sucres. Tot i així, es fa una acurada selecció dels raïms durant la verema per no collir els raïms sobre madurats. No interessa que hi hagi panses que farien  perdre la característica frescor d’aquest vi. Per a la seva elaboració, s’atura amb alcohol la fermentació abans de que els llevats consumeixin tot el sucre provinent del most. D’aquesta manera s’obté un vi dolç ben equilibrat molt diferent a les típiques misteles de Tarragona, amb menys grau alcohòlic i menys concentració de sucres.

Per a poder-lo presentar per la fira, es clarifica  i  estabilitza abans del 17 d’octubre. De fet, aquest any  l’han embotellat en temps rècord amb només 42 dies després de la verema.  Aquesta celeritat permet que el vi conservi tots els seus aromes de joventut i que probablement sigui el primer vi de l’any que surt al mercat.

MAS VICENÇ VI DEL VENT  2014
Celler: Mas Vicens
Zona: Cabra DO Tarragona
Varietats: 100 % Moscatell de gra petit
Tipus de vi: dolç
Grau: 12,5
Nº ampolles: 6500 ampolles de 50 cls
Nota de tast Color groc pàl·lid, molt nítid i brillant. En nas, és molt aromàtic, amb notes de raïm moscatell acabat de collir, fruita tropical i préssecs almívar. En boca, tornen a  aparèixer els aromes amb intensitat i alhora  presenta un equilibri perfecte entre la seva lleugera dolçor i la seva fresca acidesa. El resultat és un vi molt agradable, fresc i golós. El millor maridatge seria amb formatges tous de cabra o vaca, també per acompanyar dolços de pastisseria, tot i que, com a copeta d’aperitiu o entre hores de ben segur que també és ideal.  És recomanable servir-lo ben fresc com la majoria de vins dolços per a compensar la sensació llaminera del sucre.
Premis: Vinari de Bronze vins dolços 2013

[Anna Casabona]