Abadia de Poblet 2010

96201-abadia-de-pobletSi hi ha un element conegut i cèlebre a la Conca de Barberà aquest és el Monestir de Poblet, un monument excepcional, de gran qualitat arquitectònica i importància històrica i a més a més, en un bon estat de conservació, en relació a altres monestirs cistercencs europeus, a despit de les nombroses vicissituds històriques que ha patit. Quan parlem de Monestirs, monjos, Edat Mitjana i, en especial, parlem de Cistercencs, apareix, com no, el vi. A l’igual que van ser l’element conservador i vector transmissor de la cultura, els ordres monacals van preservar primer, i impulsar després, el coneixement al voltant del conreu de la vinya i l’elaboració del vi, convertint-se en els primers investigadors vitivinícoles després de l’època clàssica.

Dins d’aquest procés, els Cistercencs ocupen un lloc privilegiat, com l’ocupen també en l’àmbit de la història Medieval europea, en renovar l’ordre de Cluny, encartronat i en incipient decadència i en crear figures de gran rellevància com Bernat de Claravall. El lloc d’origen de l’ordre Cistercenc, la Borgonya, és clau en la nostra història i enllaça amb el vi que comentem avui, l’Abadia de Poblet. La Borgonya, potser la zona geogràfica del món amb més connotacions vinícoles, té dos protagonistes fonamentals, el Pinot Noir i el Chardonnay, varietats que conformen la personalitat i gran qualitat dels vins produïts en aquesta regió de l’Est de França, la primera pels negres, la segona pels blancs.

Els Cistercencs provenen del nord de la Borgonya, una zona on només s’hi conrea el Pinot Noir, i ells, per tant, es van convertir en veritables especialistes d’aquest raïm. Els Monjos van aterrar a casa nostra a finals del segle XII i, malgrat que no hi ha documentació històrica, és força versemblant que portessin amb ells aquesta varietat, i que fos el Pinot Noir el primer raïm que plantessin al clos del monestir per tal de produir el vi tan necessari per a la litúrgia religiosa i per a l’activitat econòmica.

Això és l’inici de la història, i a finals dels vuitanta, 1989, fent un gran salt històric, ens trobem amb un clos monacal plantat de vinya, ara ja amb dos raïms netament propis de la Conca, o més encara, de l’Espluga: el Macabeu i el Sumoll. En aquesta època, Codorniu, la coneguda marca de cava, signa un acord amb el Monestir, pel qual passa a explotar la terra conreable del monestir. El primer pas d’aquest acord és restituir la varietat cistercenca per antonomàsia: el Pinot Noir. Més tard, construeix un celler elaborador, aprofitant unes dependències existent al Monestir, per tal de produir el vi que sortirà de les vinyes, celler que podem visitar avui dia.

Així doncs, podem gaudir d’un vi fet amb aquesta varietat tan singular i especial, tan francesa, ja que l’estil de vi que en surt és difícil per nosaltres, en trobar-se a les antípodes del que acostuma a donar el nostre terrer amb els nostres raïms: corpulència, concentració, potència, múscul, etc. El Pinot Noir representa a la perfecció aquell adjectiu tan conegut i usat, normalment aplicable a vins de zones septentrionals, més fredes: l’elegància; adjectiu que té alguns sinònims o paraules properes, com ara “finesa”, “delicadesa”, “subtilesa”. Aquest Abadia de Poblet, encarna a la perfecció l’esperit que defineixen aquests adjectius, des del color fins al paladar és suau i contingut, una simfonia lleu d’aromes i sabors, una carícia pels sentits.
_____________________________
ABADIA DE POBLET 2010
Vimbodí i Poblet
13,5% Alc
12€
____________________________

[MARTÍ MAGRINYÀ]