Veus del vi

“Nomes la veu, el poema,
atansa espais oberts,
acull el temps
—arena que sense pietat
llisca i no es detura—,
arrela l’instant, tan fràgil”
Zoraida Burgos

Em captiven les mans de les persones que elaboren, senten i viuen el vi, però també i especialment la seva veu, el vers i la prosa. Els silencis, la gesticulació, el ritme, el dubte… En el camí incert que és fer vi, sentir com batega la veu m’emociona. A Veus del Vi, dones i homes em confien la segona part d’un primer text que els arriba per Whatsapp. Les escoltem setmanalment a La Primera Pedra a RAC 1 i les transcriurem a LaConca51 una vegada al mes perquè en cada paraula seva hi ha un pou de realitat i de sinceritat i no volem perdre’ns-la. Com diu  l’escriptora i bibliotecària Zoraida Burgos, la veu delata i commou: “El vers reté als dits el gest/ el calfred intacte de la pell”.

Fotografia de Patrícia de Golferichs

Ferran Centelles, sommelier

Director de la partida de begudes de la Bullipèdia i col·laborador de Jancis Robinson

Si fos vi, Ferran Centelles diu que li agradaria ser un vi de qualitat, agradable i sincer però amb un punt de complexitat. Seria com un vi del Celler Frisach, una garnatxa de la Terra Alta.

El paisatge que més l’emociona és Mas Marés, al parc natural del cap de creus, a la costa brava, on Espelt hi té vinyes, just a la carretera que va de Roses a la cala Monjoï, on està el bulli. És un lloc colpidor, adverteix

Defineix el vi, com ho fan a la Bullipèdia, un producte elaborat una industria vitivinícola que s’ha d’adaptar a una legislació

La terra a Ferran Centelles li aporta un contacte amb la realitat del que som i l’ajuda a relativitzar el món digital. La terra li dona pau.

Per a ell, la pagesia es un orgull per a qui la practica, una professió que necessita de molt coneixement on l’empirisme i l’experiència es mimetitzen amb la ciència.

I els referents? David Molina, company, amic , explorador incansable i tastador de referencia. I també hi suma David Seijas, l’estima com un germà i ha après moltes coses en el món del tast però encara més sobre la vida.

El vi que ens recomana l’escoltem en la seva veu…

Joan Fernández Tarrés, vinyaire

La Diferenta – DO Pla de Bages

Si fos vi seria..  Mandó, varietat local que el vincula amb el passat, diu que li emociona la seva història. Olors de tardor, d’entretemps. Una varietat amable i que somriu. I una varietat de futur al Pla de Bages, per als inquiets, que dona un color cirera, de capa mitja, a cavall de la transparència i la necessària part oculta que tots tenim i que també ens fa vibrar.

Al Joan l’emocionen els paisatges de vinya del seu territori, sobretot a la zona de Navàs i Castelladral. Petites feixes en costers de vinya vella. Indrets màgics on veure sortir o marxar el sol, amb Montserrat com a teló de fons. Indrets que captiven a l’instant i et fan sentir part del paisatge.

El vi és per a ell batec, amor, conversa, història, territori. El vi és vida.

I la terra li aporta vincle, arrels. La terra és futur.

La pagesia és el garant del territori a la qual hauríem de retornar la dignitat i garantir-ne el futur.

El seu referent és un mestre, de molts, però ell té la sort de tenir-lo a la vora. I és l’enòleg Joan Soler. D’ell ha après l’ espiritualitat i la humanitat que hi pot haver en el món del vi. Li ha ensenyat moltes coses però en particular la defensa de la cultura del vi i la recuperació de les varietats autòctones, respectant les que han arribat més recentment i que ja són del país.

El vi que ens recomana l’escoltem en la seva veu…

Anna Vicens, sommelier

Presidenta de l’ACS i coordinadora de Wine Palace

Si fos vi, l’Anna Vicens seria un escumós del mediterrani, perquè les seves arrels són gironines i empordaneses. I escumós, amb bombolla, per l’alegria, per la festa i per l’amistat. Per celebrar. Segurament d’una varietat vermella vinificada en blanc, una garnatxa possiblement, matisa. I sempre brut nature, ressalta.

L’emociona el paisatge de l’Empordà que ha vist créixer i especialment veure els pagesos de sempre i la nova gent que hi ha arribat i com de seguida de senten seva la terra i se l’estimen.

Per a ella el vi és tota una font de sensacions, és un motiu de tertúlia i de bons moments compartits. Diu que ha de ser present i és imprescindible en totes les celebracions.

La terra per Anna Vicens li aporta el que ella en vulgui donar, però darrerament se li ha demanat que aporti en excés, més del que pot o vol.

La pagesia són els orígens de la seva família. I un referent seu, el biòleg i mestre Josep Lluís Pérez que va ser, comenta, un pilar imprescindible en els seus inicis. No ho oblidarà mai, sentencia.

El vi que ens recomana l’escoltem en la seva veu…

Gemma Torelló Sibill

Gerent Agustí Torelló Mata – DO Cava

Si fos vi seria macabeu perquè no tothom s’hi atreveix. No és fàcil de cultivar però és una varietat agraïda, molt adient i apta per a professionals que són honestos amb el territori, en aquest cas el Penedès, que és on són les caves d’Agustí Torelló Mata.

L’emociona el paisatge de vinya del Penedès de muntanya, el terme municipal de Mediona perquè és un salt desconegut entre vinyes, un quadre de ceps i turons en estat gairebé verge.

El vi, per a Gemma Torelló és vida, fins i tot quan no en queda res. I la terra li aporta humilitat. Per a ella, la pagesia és el color del futur d’un poble.

I els seus referents? Tota la generació que va viure la postguerra i que coneix gràcies al seu pare, Agustí Torelló Mata, molts professionals de la Rioja matisa.. Del cava, en destaca la figura de Josep Maria Raventós Blanc, un savi honest, grandíssim home del sector del cava i amb un magnetisme especial.

El vi que ens recomana l’escoltem en la seva veu…

______________________________________

Fotografies de portada i contraportada de Maoz Eliakim