Vermut: la tradició feta modernitat

“Ja tenim el vermut Golfo al Magatzem! Del Bierzo a la plaça de l’Oli! I de l’Oli al món!”. El Magatzem del Vermut, amb seu a Valls, ha incorporat en poc més d’un any de vida 142 referències de vermut a les seves prestatgeries. “Novetat! Tenim 6 ampolles del vi aromatitzat de Les Cousins! Existències limitadíssimes. Salut i visca el vermut”. Les xarxes socials de l’establiment bullen d’activitat amb crits de guerra que conviden a beure les últimes novetats. Amb orgull, el seu propietari, Lisard Bellod, assegura que és “l’única botiga especialitzada a nivell mundial en el món del vermut i l’aperitiu”. Hi ha, a més a més, la versió digital de la botiga que acaba de complir un any i ja ha venut arreu de l’Estat espanyol més de 2.300 ampolles de vermut.

Reserva webLa successiva incorporació de referències l’ha convertit en un puntal a Catalunya. El caràcter desacomplexat i obert d’en Lisard l’ajuda a guanyar adeptes i encomanar la passió pel vermut. Així estrena els diumenges a la xarxa: “Ja hem obert l’aixeta! Vi, vermut i alegria! I a la plaça les millors obres d’art de l’Alt Camp”. Qualsevol festivitat local és bona per donar a conèixer l’aliment que és el vi i tot el que l’acompanya: “Ja tenim la millor selecció de botànics i cítrics de Toque per al vermut i la súper-caixa amb 10 botànics per regalar o preparar els millors combinats”, adverteix a Facebook. I tot això, mentre l’elaboració de vermut no s’atura. El Montseta ja té germà gran, un vermut reserva que en Lisard diu que és resultat de tres generacions d’elaboradors: “Descansa durant 12 mesos en bótes de roure per aconseguir les particularitats que amaga: un equilibri entre dolçor, amargor i acidesa. És d’elaboració biodinàmica”.

12742140_187327244967242_208855013814984776_nCert és que la plaça de l’Oli de Valls s’ha convertit en centre neuràlgic del vermut, com ho és des de fa anys la ciutat de Reus i la plaça del Mercadal principalment. Aquest proper mes de setembre, l’activitat es traslladarà uns metres més amunt, a la plaça de la Llibertat. El 17 i 18, aquest espai acollirà la primera Fira Internacional del Vermut. La promou el Museu del Vermut de Reus sota la direcció de l’empresari reusenc Joan Tàpias. L’organització té pràcticament tancat el programa que comptarà amb 24 marques de vermut i 12 d’aperitius. La inauguració anirà a càrrec del xef amb 5 estrelles Michelin Paco Pérez i José Peñin, impulsor de la Guía Peñín de los Vinos. El periodista belga François Monti presentarà el seu llibre Historia del Vermut i dirigirà un tast de vermuts estrangers (Blackdown de G.B, Doin de França, Belsazar d’Alemanya i Vya d’EUA); la comunicadora i experta en vins, Ester Bachs, impartirà un tast de vermuts de Reus i hi haurà una taula rodona per plantejar escenaris de present i futur en el món del vermut, incorporant una visió crítica, amb la participació de reconeguts ponents. També s’han programat un taller de pintura al vermut amb Marta Aranyó de Tinta i Vi i les actuacions musicals d’Anxovetes i Les Sommeliers, entre d’altres grups, que completaran un programa cultural divers a l’escenari patrocinat per Vermuts Miró. Durant el cap de setmana previ a les festes locals de Misericòrdia no hi faltaran tampoc les actuacions de la colla castellera local i de la Mulassa per recordar-nos a tots que el vermut també és cultura, i popular.

13659125_1022528804494946_8891699101523472054_nMés enllà de la fira, el Museu del Vermut de Reus no deixa d’incorporar referències. L’última és el vermut ecologic Zarro. I tampoc s’atura la dinàmica de divulgar i compartir a les xarxes socials paraules que han fet història i que el seu propietari, Joan Tàpias, ha guardat com la resta de peces de la col·lecció, amb delicada cura: “El vermut ajuda a la digestió, purifica la sang, produeix son tranquil i alegra el cor”. Ho va escriure Leonardo Fioravanti en el seu llibre Física al segle XVII però segueix sent actual, o no?

vermut-rofesAmb el bon temps, les terrasses s’omplen i les que tenen encant, encara més. Al Museu del Vermut ho constaten tant al migdia com al vespre, com passa també a pocs metres de distància: a la terrassa del restaurant Vermuts Rofes, que ha tingut la virtut de mantenir l’essència vermutera de 1890 amb la col·lecció de peces que s’exposen amb acurada elegància. És una terrassa interior, que connecta el restaurant amb la sala de bótes, i convida a prendre vermut també al capvespre. “Aperitius, tapes, dinar i sopars, amb una carta que defensa la cuina sana, la qualitat del producte i la mínima manipulació d’aliments. Hi ha menús per a tots els dies de la setmana” explica Rofes. Vermut Rofes manté no només la fórmula sinó també l’etiqueta dels orígens que, ara a l’estiu, acompanya amb una àmplia varietats de platets amb i sense gluten. “Oferim un alt nivell de seguretat alimentària”, explica Salvador Rofes, propietari, per animar els comensals a apropar-se amb un espai amb molta història. Fins el 2007 encara s’hi elaborava el vermut. “La terrassa té una situació privilegiada al bell mig de l’antiga fàbrica de vermuts en un pati que conserva elements històrics i que si les parets parlessin encara hi sentiríem les anècdotes del Reus del segle XIX i XX”, explica Rofes.

Mentre la cita del setembre a Reus agafa cos, a Barcelona repetiran l’experiència del certamen Vadevermut, els propers 15 i 16 d’octubre. El festival, amb una exitosa primera edició a la butxaca, celebrada a la primavera, es dedicarà a l’estació de l’any que l’acull, la tardor, i així es farà notar tant en la decoració com en l’oferta gastronòmica, explica Goretti Pérez, impulsora de la cita i de bloc Baresautenticos.com. “Hi haurà més expositors i més espai per als visitants. A més a més tindrem molta més presència de marques de vermut internacionals que a la primera edició no van poder acompanyar-nos. Hi ha altres novetats però encara no les podem avançar”, explica. De nou, el barri del Poble Sec de Barcelona serà l’escenari de la trobada vermutera, confirmant la seva referència en propostes d’oci i cultura a la capital.

Al costat de les cites enogastronòmiques, les marques de vermut es troben immerses en ampliar la xarxa de distribució a l’estranger, presentar nous productes per seduir nous públics, crear harmonies gastronòmiques i vincular-se de manera efectiva amb el món de l’art.

image004Vermuts Chappó. En col·laboració amb el restaurant La Pèrgola de Badalona i sota la direcció del xef Aleix Riverola, s’han creat diferents propostes gastronòmiques amb el vermut del Maresme com a columna vertebral. En el primer, se suggereix el tast de Chappó Blanc amb sardina del Mediterrani confitada amb oli de cítrics, xips d’olives verdes i cristalls de patata. Una segona harmonia proposa acompanyar la mateixa referència amb cebiche d’orada i aire fred de la llet de tigre – un marinat perquè l’orada quedi cuita. En tercer lloc, el vermut s’incorpora a la cuina i el xef de La Pèrgola proposa xupa-xups de perdiu en escabetx de cítrics i reducció de Chappó Daurat. Els tres plats componen un menú que exalta el vi aromatitzat. “Volem transmetre que l’hora del vermut es pot allargar fins el dinar, amb plats que es poden degustar en un ambient de taberna, si cal, a peu dret. En tots ells hi ha un toc d’avantguarda per ressaltar la tradició de fer el vermut a la zona del Maresme”, reconeix Aleix Riverola.

Fotografia: Carlos Preil
Fotografia: Carlos Preil

Vermut Yzaguirre. “Estem avançant força amb la comercialització del vermut als Estats Units, expansionant-lo a Colòmbia on liderem l’obertura del país al mercat de la cocteleria i estem obrint també mercats nous al continent africà: amb molta empenta a Costa d’Ivori, a Ghana, i a l’Est, a Uganda i Etiòpia”, explica Gregori Luengo, enòleg. Per altra banda, Luengo remarca que aquest juliol participen a la 14a edició del Tales of Cocktails de Nova Orleans, una cita imprescindible per a tots els amants de la cocteleria amb més de 200 marques participants, moltes d’elles pioneres en el sector. Quant a Catalunya, Yzaguirre ha estat novament la marca de vermut ambaixadora del Summer Vibes by Vermut Solidario, una festa d’estiu que combina música i gastronomia a Barcelona i que en aquesta novena edició ha recaptat fons per als infants. Concretament, per al projecte Pulseras Candela de l’Obra Social de l’Hospital Sant Joan de Déu, al qual s’ha destinat un 70% de la recaptació. El 30% restant s’invertirà entre els projectes Quimions, Sonrisas de Bombay i el Casal dels Infants. Amb l’entrada a Vermut Solidario, el públic finança els projectes que prèviament i a través de les xarxes socials ha decidit subvencionar.

ANUNCI VIU TARRAGONA JULIOLVermut Miró de Reus. L’èxit de la Vermucola ha estat total i per això l’empresa familiar i centenària de Reus ha decidit treure al mercat dos altres productes de perfil similar: el Vermuorgange i el Vermulemon. Serà ja a la tardor. Laura Prats, directora de comunicació, explica que abans que s’acabi l’any els presentaran i completaran la nova gamma de begudes amb vermut encetades amb la Vermucola i el Vermut en llauna que ja estan disponibles i a la venda en tots els punts on també es troben les ampolles emblemàtiques de Miró. Està clar que als nous públics se’ls ha de seduir amb productes nous, tant en contingut com en forma. En paral·lel a l’elaboració, l’empresa ha signat un conveni amb el gremi de Galeries d’Art de Catalunya per crear l’etiqueta del segon Miró&Art edició limitada 2017. Al certamen hi poden participar tots els artistes professionals vinculats a les galeries d’art que pertanyin a la GGAC. Carles Prats, director de Vermuts Miró, explica que la col·laboració té per objectiu obtenir “una obra d’art original inspirada en la figura de Gaudí, interpretada de forma lliure”. Les bases es poden consultar al web de la casa vermutera i l’obra guanyadora serà reproduïda i adaptada com a etiqueta. El premi per al guanyador inclou una aportació econòmica de 2.000 euros per part de Miró i 1.000 euros més per part del GGAC, que es destinarà a la galeria que hagi presentat l’artista En la primera edició, l’etiqueta del Miró&Art va ser un encàrrec directe a l’artista Jaume Queralt.

El vermut no marxa de vacances. I la seva empremta és cada cop és més forta. És modern prendre’l, és aspiracional, és cool, és jove, és viu… Deixa de ser tradició i passa a ser modernitat. En un hort de plantes medicinals de Bellver de Cerdanya (Ca les Monges), s’hi enumeren les propietats del donzell que creix salvatge: “sedant, aperitiu i desinfectant”. Artemisa vulgaris per a infusions i essències. Una bona manera de començar i/o acabar temporada. De beneir el cos i/o l’ànima.