El vermut se sent i s’aprèn

Vins Padró estrenarà a Bràfim la Casa Vermut, un espai didàctic que convida el visitant a viatjar per l’elaboració del vi aromatitzat posant a prova tots els sentits.

Els amants del vermut hauran de peregrinar a Bràfim, a l’Alt Camp, per conèixer l’art de fer el vermut o saber que la seva elaboració amaga processos ancestrals, artesanals i sensitius que tot sovint passem per alt en el moment de triar o consumir. En poques setmanes obrirà al públic la Casa Vermut Padró, al costat de l’agrobotiga Cal Garriga de Vins Padró, en un edifici noble que data del segle XIX.

Creixen les vendes i l’interès pel vermut però no al mateix ritme que el coneixement de qui el pren. El vi aromatitzat ha sortit per fi del rebost de casa, però necessita ser explicat. “Volem mostrar les particularitats dels  nostres vermuts. Plantegem una visita didàctica i pedagògica perquè el visitant, sigui professional o no, entengui el resultat final a partir dels matisos i de la complexitat que amaga cada una de les referències que elaborem”, explica Jordi Vizcarro, brand ambasssador i guia del nou espai. I afegeix: “La millor manera d’entendre el vermut és aquí, veure-ho i tocar-ho”. Per fi el món del vi ha entès que més enllà de la tecnologia, del high tech, el que cal és una implicació màxima del visitant, on les emocions siguin ateses i a través de la seva interacció, arribi a l’aprenentatge. Passar de l’storytelling  a l’storydoing i quedar-se a l’storyliving.

IMG_1266

La Casa Vermut Padró és un viatge sensorial per l’elaboració del vermut sense descuidar cap de les etapes i incloent-ne una de nova, imprescindible per assegurar el futur de l’enologia: la recerca i la investigació. Repensar les formes actuals d’elaboració i provar processos nous. Un vermut en àmfora? Vi blanc a sol i serena en ampolla de vidre? El consumidor és infidel i caldrà preveure noves maneres de sorprendre l’exigència del seu paladar. “Fa més de 100 anys que fem vi, però en fa només quatre que vam treure al mercat la gamma Myrrha i dos anys després els Vermouth Padró & Co. Els Premis Vinari ens van esperonar a seguir endavant i donar valor al nostre producte”, explica Montse  Bové, directora comercial.

El nou espai s’alça a la casa pairal de l’antiga família Garriga. Els Padró disposen de la propietat des de 2010 després de resoldre qüestions d’herència. “Era una casa i tanmateix una fàbrica de treballar tots els productes agroalimentaris de l’entorn, amb el celler ubicat sota terra, ben orientat i aclimatat, però també amb molí d’oli, un espai destinat a la destil·lació d’alcohol…”, explica Vizcarro. 130 anys d’història ara per fi recuperada per al gaudi col·lectiu, amb el vermut  i les seves inexpugnables fórmules de fil conductor.

IMG_1277

Als jardins de la Casa Vermut, el vi blanc envelleix en bótes de roure francès i americà  a sol i serena. “El pas per bóta concentra les aromes”, diu Jordi Vizcarro. “No és cap prova, és part del procés d’elaboració de Vermouth Padró & Co que el visitant pot veure, tocar… I fotografiar”, matisa. Al costat, a la intempèrie, el primer espai experimental. Misteles, rancis, vermut blanc i roig a sol i serena també però ara en ampolla de vidre. El sol, farà augmentar la concentració ? Afavorirà la reducció? Pedres i sorra de mar fan de catifa. Una imatge inèdita. No només impressiona per desconeguda, sinó que sorprèn pel que pugui aportar de nou. “No serà un vermut però l’enòleg Mario García en valorarà la qualitat i per què no podria formar part en un petit percentatge del cupatge final d’un dels vermuts?”, es pregunta Jordi Vizcarro.

L’experimentació no té límits i el visitant de la Casa Vermut Padró ho podrà comprovar a cada passa. Es retroben màquines d’un altre segle com el “camionet” que encara els acompanya a les fires o les tines enormes plenes de vi ranci que havien viatjat en tren de Nulles-Bràfim a França i que encara es fan servir, al costat d’un planter experimental d’aranja, bergamota i llima exòtica entre molts altres cítrics que, qui sap, quin paper jugaran en propers vermuts. L’espai exterior combina romanticisme i elegància, entre l’elaboració i la decoració. L’esclat de la primavera ho farà visualment més atractiu.

IMG_1300

Després de reconèixer els misteris de la criança del vi blanc, el visitant ressegueix el camí infinit per les herbes aromàtiques, ara ja a cobert. “No només les autòctones. Aquí hi són totes, les 72 amb les que treballem, de la Índia, de l’Àfrica… ”, remarca Vizcarro. I el visitant les pot identificar una a una visualment en pots primer, en cistells de vímet després i més endavant macerades i infusionades. No hi falta el donzell, símbol inconfusible del vermut, que li confereix caràcter, gust i aroma però també el nom. Es permet olorar-les i tocar-les, per identificar-les al tast final al vermut. Veure i entendre que la maceració és l’essència de l’elaboració i constatar-ho amb el nas, els ulls i les mans, és un privilegi.

El recorregut transcorre per damajoanes de coll ample de colors i aromes imprevisibles fruït del temps de maceració i de les herbes. El nas s’hi entreté per reconèixer allò que després el vermut vol exhibir també, en equilibri, sense arestes. Un esclat cromàtic visual i olfactiu molt potent com a resultat d’un planter experimental d’herbes aromàtiques que l’hivern no ha deixat manifestar-se tan verdes com haurien. A la paret blanca, imatges en blanc i negre que emmarquen somriures de dones i homes que van sentir els colors de l’empresa, als inicis. Al segle passat.

IMG_1288

I el pas següent és la criança, l’altre cor de l’elaboració. Un espai privilegiat amagat sota terra, d’arquitectura funcional que preserva el vi de qualsevol influència no desitjada. Un espai sense canvis de temperatura ni ingerències del sol. “Cada renglera té una història i es transmet al resultat final, al vermut”, explica Jordi Vizcarro reivindicant el valor de cada vermut, que s’acaba de perfilar entre silencis i llum tènue. Sorprèn l’ordre de la filera, el tamany de la bóta, la vida que amaguen, com els bonys i la vellesa. La numeració, també. “Allà on hi diu bóta 30, vol dir que és de les més antigues del celler. Fa 80 o 90 anys que la tenim i és de les que anava a dalt del “camionet” quan s’anava a repartir vi”. El visitant no pot més que rendir-se a tanta història.  Com la renglera de barriques originàries de Xerès que reposen al celler –donació d’un proveïdor per compensar un impagament – que es refresquen al 30% en sistema de criaderas y soleras i que guarden el Rojo i Reserva Especial de Vermouth Padró & Co. El Dorado Amargo Suave en canvi fa la criança en barriques de roure de castanyer per guanyar frescor i amargor. Cada vermut té un secret, en la fórmula i en el repòs final.

IMG_1294

I la sala de criança acull també àmfores perquè qui sap si l’evolució del vermut dins d’un recipient amb més puresa pot aportar noves sensacions al món del vermut? Un altre espai d’investigació i recerca que demostra la inquietud dels Padró, les ganes de provar-se, la voluntat d’adaptar-se als temps que corren. Gairebé tots els secrets de Vermouth Padró & Co. es posen a descobert durant la visita i quan s’acaba una és conscient que res és fruït de l’atzar. Que hi ha intenció a més d’història, elecció i selecció a consciència, tradició però tanmateix revolució. I especialment  ganes d’explicar-se. “Fem moltes coses diferents a altres cases de vermut i volem explicar-ho. Per exemple, afegir al vermut mistela de base macabeu envellida en foudres enlloc de sucre. Les sensacions són així més autèntiques”, afirmarà Jordi Vizcarro. I amb aquesta mateixa intenció de definir la seva singularitat es planteja la visita per un equipament que dirigirà Marc Saperas: “Queden quatre pinzellades per obrir i començar”. I per tastar i per beure. I per arribar a Bràfim i veure els ceps de vinya vella que donen la benvinguda a una terra de vins de llarga tradició i història que vol ser a la primera divisió.