
L’audiovisual entra al món del vermut i això és simptomàtic de la seva modernitat. La productora vallenca Produccions Saurines és el primer cop que s’enfronta a la història d’un vermut. “Ens dediquem al documental cinematogràfic i en aquest vídeo de producte ham plasmat el mateix estil. Ens hem allunyat dels promocionals, que són més freds, i hem volgut explicar la molta història que hi ha darrere de la beguda”, explica la realitzadora i guionista Elisenda Trilla. I afegeix: “Ens interessa, d’altra banda, relatar el territori que ens és més proper, el Camp de Tarragona, i el sud del Principat, en general, perquè tenim la impressió que molts cops s’ha fet amb poca cura”. El treball audiovisual repassa la història del Magatzem del Vermut, situat a Valls. En mostra la seva evolució i la del vermut Montseta. En Lisard Bellod, actual propietari de l’establiment i enòleg, és la tercera generació d’una família de l’Alt Camp dedicada al vi. Inquiet i amb visió de futur, va tenir clar que calia obrir una botiga per tenir feed-back amb el client, apostar per la distribució i situar el vermut en una plaça castellera com és Valls. El seu pare va passar de vendre a doll a embotellar i l’avi va engegar l’empresa tot just després de la Guerra Civil espanyola.
Ara, en Lisard, ha volgut capturar tants anys de dedicació amb imatges i moviment. Fer viral la història del Montseta, que és la del Magatzem també. L’audiovisual destaca “l’esforç per mantenir el procés tradicional d’elaboració de cada ampolla de vermut”. La peça es va presentar a l’establiment vallenc i ha tingut, en poques setmanes, una molt bona acollida. Des de Produccions Saurines confirmen que “de ben segur la presentarem al Most Festival de Vilafranca, tot i que no hi pensàvem quan l’estàvem treballant. I potser, fins i tot, l’acompanyarem d’altres propostes”, avança Guillem Voltas, fotògraf i muntador.
https://www.youtube.com/watch?v=hwBtmO9qA8s&feature=youtu.be
El Magatzem del Vermut ja compta amb 168 referències i n’espera incloure 20 més d’importació durant el 2017. En pocs mesos, l’activitat al Magatzem ha crescut tant en volum d’activitat com en estils de vermut, per la qual cosa s’ha fet necessari un nou espai d’emmagatzematge. El Montseta, per altra banda, ha iniciat el procés invers, de Valls a les millors vermuteries d’Espanya. I quant a la distribució, el Magatzem del Vermut ja exporta a Bèlgica, Finlàndia, Alemanya i Portugal i aviat començaran a fer la mateixa feina per Catalunya.
La novetat, però, també rau en el producte: una gelea de Vermut Montseta que al Magatzem comercialitzen des de fa poc amb la col·laboració de Llepol.cat, empresa dedicada a l’elaboració de melmelades artesanes. “Volem facilitar la feina als xefs que l’empren als seus plats”, diu en Lisard. El nou producte està indicat per amanir les patates xip o les tapes amb formatge que tolerin les reduccions dolces. El vermut es reinventa constantment. “Les melmelades són tècnicament fàcils, només s’han de vigilar el sucre, la pectina i l’acidesa”, explica Bet Carbonell responsable de Llepol.cat. En canvi, “les gelees són més entretingudes i llargues però en treus l’ànima”, afirma. “La primera que vaig fer va ser amb vi ranci i veient el resultat, textura i aroma, que era respectuós i intens, em vaig atrevir amb el vermut, amb la diferència que incorpora sucre, que és conservant i és necessari. Ho vaig provar i em va agradar tant. De moment he fet proves amb tres vermuts diferents i cada un té una expressió”.
Com s’elabora una gelea de vermut? El vermut com a líquid base i pomes i llimones per a la primera cocció. En la segona cocció, després d’haver filtrat la primera mescla, s’hi afegeix el sucre. Es cou a foc molt viu perquè es redueixi a la meitat. Un cop apagat el foc, s’envasa quan encara està líquid. Així que es refreda, se solidifica, però mai com una gelatina sinó com una reducció amb textura. Per www.llepol.cat
Bet Carbonell recomana emprar-la sobre carns vermelles com a vinagreta d’alguna verdura o amanida, però també amb atreviment, com a salsa d’un gelat de vainilla per exemple. “Aquí entra la imaginació i les ganes de jugar que cadascú té a la cuina”, afegirà. La gelea de Vermut Montseta es comercialitza també a l’obrador de Llepol.cat (C/ Gaià, 3 de Vila-rodona) i aviat a la seva botiga digital.
“A l’estranger hem de canviar el xip perquè el vermut sigui gastronòmic”
Després d’entrar al mercat holandès, Vermouth Olave comença ara a exportar a Alemanya: “Tenim un importador nou i és una empresa que fa la seva venda bàsica per internet però amb una clientela assegurada a la qual informa puntualment sobre vins amb bons catàlegs”, explica Oriol Abella, gerent d’Oratvin, l’empresa que comercialitza la marca de vermut català més vintage. Abella explica que la clau a Europa serà canviar el concepte de consum perquè de moment pràcticament tot, entre el 80 i el 90%, està a la cocteleria. “Hem de canviar el xip i que el vermut sigui gastronòmic, lligat a les tapes, aquesta moguda comença a interessar als països europeus”, afegeix.
L’interès pel vermut a l’estranger s’acompanya d’un bon moment també a l’Estat espanyol. “Tenim vermut per estona” confirma el gerent d’Oratvin. “Ho notes quan vas a fires, hi ha molta gent que tot just l’està descobrint ara. Se’n parla molt però potser és ara quan comencen a tastar tot el ventall que hi ha”. Quant al consum, des de Vermouth Olave expliquen que “desperten zones com el sud d’Espanya i Galícia, que no eren tradicionalment vermuteres i el boom serveix per introduir el producte”.
“El problema és que arribarem a un punt que hi haurà més vermuts que consumidors” es lamenta Oriol Abella. Creu que han aparegut moltes marques i tem que les més locals es perdin pel camí quan el consum s’estabilitzi. No obstant, valora molt positivament el moment: “En global, és molt bo. Confirmem un creixement de consum. Però els que viuen amb 2.000 ampolles no podran sobreviure quan la febre passi. Hi ha cellers que han tret referències de vermut per acompanyar els altres productes com els vins, per cobrir una moda, però això no podrà seguir”, adverteix.
Per al 2017, Vermouth Olave té previst ampliar el radi d’influència a Catalunya i a Espanya amb accions i promocions per consolidar la marca, en paral·lel a l’exportació. Buscant també la versatilitat de la beguda lligant-la a costums i maridatges, ja sigui amb la cocteleria però també amb la cuina. Hi ha la idea de crear un receptari de plats harmonitzats amb el vi aromatitzat. “I potser a la llarga haurem de fer un vermut especial per a cocteleria destinat al mercat internacional, però de moment centrem els esforços a consolidar la marca amb el nostre vermut com a abanderat”.
Malgrat el temps de bonança, Oriol Abella es mostra preocupat perquè “hi ha pocs productes de qualitat a preus competitius. Amb el vermut, ningú no es gasta 15 euros en una ampolla perquè encara no hi estem mentalitzats. Per això el consum a nivell de volum ens castiga però el de facturació va millor”.
Vermuts Miró als Ondas i el Museu del Vermut de Reus, premi turístic
Per la seva banda, Vermuts Miró de Reus assaboreix l’èxit d’haver participat a la gala dels Premios Ondas 2016, al Liceu de Barcelona, en un any que ha estat de tot menys tranquil per a l’empresa centenària i familiar de Reus. Compromesos amb la cultura i el món de l’art, han acompanyat el cicle Grans Mestres al Teatre Fortuny de Reus, però també ha participat com a expositor a Mas Marroch, Girona, en paral·lel al certamen de tast a cegues Vidart, perquè estan convençuts que s’han de crear noves places vermuteres més enllà de Reus i Barcelona. El seu compromís també acompanya les noves iniciatives, com la vermutada popular i solidària celebrada a Montblanc aquest novembre, coincidint amb al fira Safrània, i a Reus amb la tradicional “Ganxet Pintxo”, una ruta de tapes pels restaurants de la ciutat que el vermut fa bé d’acompanyar com a beguda mediterrània que és. “Vermuts Culturals” és la iniciativa que promou Còdol Educació per descobrir el Reus modernista i la ruta del vermut, seguint les passes de dos grans il·lustres de la capital del Baix Camp, Joaquim Mir i Marià Fortuny. Reus, bressol del vermut proposa la descoberta d’espais dedicats a l’elaboració de vermut i vi a la capital del Baix Camp i és el nom del recorregut guiat amb Còdol Educació on no hi pot passar per alt un tast de Vermuts Miró.
Precisament a Reus els premis Turisme 2016 que concedeix l’agència Reus Promoció i Turisme han reconegut la trajectòria turística del Museu del Vermut. “Modestament crec que és un local que dóna imatge a la ciutat i a fora vila també. Cada vegada, rebem més visitants i ens visiten expressament, cosa que ens fa molta il·lusió”, explica Joan Tàpias, empresari i impulsor del projecte. “Aquest mes hem tingut entrevistes amb mitjans de comunicació de la Catalunya Nord, del País Semanal, i una periodista canadenca…”, afegeix. L’interès que desperta l’únic museu del vermut del món d’aquestes característiques ha estat mereixedor ara d’un premi que “ens fa especial satisfacció per tot l’equip humà que forma part del museu”, explica Joan Tàpias, qui ha delegat en el seu fill la responsabilitat del mateix. “Pel 2017 continuarem millorant, si es pot. Millorar sempre és bo. Hem fet dues o tres actuacions en directe aquest any i han estat un èxit. Mirarem de programar-ne mensualment perquè volem que siguin sempre de qualitat”, explica Tàpias. Conscient del valor del Museu del Vermut, de l’important patrimoni enològic i de l’interès turístic, ara l’aposta serà per consolidar la qualitat i introduir-hi la música.
______________________________
Fotografia de portada: Marc Ayala