“El vermut fa l’oci més diürn i familiar”

Comença l’any i el calendari s’omple d’activitats relacionades amb el vermut amb la vista posada, això sí, a la primavera. A la capital catalana, torna la quarta edició del Festival del Vermut i l’Aperitiu el 12 i 13 de maig, un certamen que organitzen Goretti Pérez i Alex de Mena impulsors del bloc BaresAutenticos.com. L’èxit de les edicions anteriors els ha donat ales per exportar el model a Madrid i ja han anunciat que a la tardor d’aquest 2018, el 20 i 21 d’octubre, hi haurà un “Madrid Vadevermut” al Teatre Goya. “És l’any de la consolidació a Barcelona i de l’estrena a Madrid. La nostra és una aposta per seguir donant a conèixer i promocionar tot allò relacionat amb el món del vermut, no només la beguda sinó també tot allò que l’envolta, el fet d’anar a fer el vermut”, explica Goretti Pérez, coordinadora.

Va de Vermut

L’edició de Barcelona se celebrarà al Jardí Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per aprofitar el bat de sol del mediterrani de les dates triades. Una festa a l’aire lliure per gaudir del vermut i de la música en directe. “Ja tenim confirmades marques de vermut locals, nacionals i internacionals i aprofitant que s’ha creat recentment l’ Instituto di Vermouth di Torino hi haurà més marques italianes del Piemont presents”, avança Pérez. Com sempre, la jornada comptarà amb espais gastronòmics per acompanyar el vermut, des de les llaunes de conserva, a les tapes, els snacks i les olives. “Hi haurà també una novetat, l’espai Market, amb artesans que vendran els seus productes de proximitat, exclusius per la fira i pensats per acompanyar el vermut”, detalla la responsable de Vadevermut. En el programa d’activitats tampoc faltaran els tastos i tallers perquè les sessions permetin als assistents combinar estones d’oci i coneixement al voltant del vermut. “També ampliarem la música en directe amb grups de rumba i música swing”, comenta Goretti Pérez.

A l’octubre es concretaran els detalls de l’edició de Madrid que seguirà la línia de promoure l’acte sòcio-cultural de fer el vermut en una ciutat on hi ha una llarga tradició i estima, especialment pel de Reus. Mena i Pérez afirmen que el vermut “viu una època daurada a Espanya, que es comença a estendre en països d’Europa sense tradició prèvia. Ha transformat la manera que gaudim de l’oci, que s’ha tornat més diürn i familiar”.

CreusIp0053De fet, les cases vermuteres han eixamplat i renovat el seu compromís amb el teixit social, cultural i associatiu com demostra el patrocini anual de Vermuts Miró a la gala “Imprescindibles de l’Any 2017”, celebrada a Reus Un certamen que reconeix el treball de persones i entitats que han destacat en els respectius àmbits professionals. L’Hospital de Dia Mas Sabater – Fundació Esclerosi Múltiple ha estat reconegut com a entitat Imprescindible 2017 i la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) ha rebut el premi “Etiqueta Negra” de Vermuts Miró. El vermut ha tornat a evidenciar el seu esperit solidari en una festa conduïda pel periodista Xavier Graset, amb molts altres noms propis i col·lectius de la societat reusenca. Des de l’Associació de Dones la Dàlia, al Club Esportiu Santes Creus, Còdol Educació, l’Escola de Dansa Artis Reus, Òmnium Cultural Baix Camp, l’Orfeó Reusenc, el Reus Deportiu d’Hoquei, el president del Centre de Lectura, Xavier Filella, i el Forner, Xavier Pàmies Sistaré.

La distinció a Mas Sabater torna a posar en el focus mediàtic la importància d’un centre neuro-rehabilitador de referència al Camp de Tarragona, que té per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple. Còdol Educació és una entitat amb una llarga trajectòria però segurament que en el vot online i presencial dels reusencs  haurà influït la seva tasca de divulgació envers el vermut i el modernisme, amb la ruta “Reus, bressol del vermut” cada últim dissabte de mes o la visita teatralitzada a Vermuts Rofes cada segon dissabte de mes. Per la seva banda, el forner Pàmies també s’ha distingit per incloure al món del pa i la brioixeria el vermut i el vi, mirant de relligar la història mediterrània del blat, l’olivera i la vinya i fent valer els seus vincle amb Gratallops, al Priorat.

27332731_1582888915125596_5241560170389882128_nEl Museu del Vermut de Reus té per endavant el repte d’organitzar la segona edició de la fira internacional ExpoVermut, que tindrà lloc al maig. L’assaig el tenen cada dia a l’establiment amb un aclaparador èxit de visitants, fruit del treball d’un equip que sent el vermut com els colors d’una samarreta. “Més que modes, són costums que van canviant i les aixeca la joventut. El vermut havia quedat relegat al poble i a la gent gran i ara és vintage i agrada a nous públics”, explica l’empresari Joan Tàpias, director del museu, en una entrevista a “Estat de Gràcia” de Catalunya Ràdio. Actualment tenen 100 vermuts a la carta, amb protagonisme dels de Reus i dels catalans, però amb un viatge increïble per tot el món. Bar i restaurant conviuen amb un patrimoni arquitectònic i històric únic. Des de l’any 2014, el Museu exposa una col·lecció amb més de 2.000 marques de 57 països i més de 6.000 articles relacionats amb el vermut, 1.600 ampolles, 400 cartells, documents i objectes publicitaris.

26994213_1582139991867155_4667160719715208184_nL’últim que ha entrat a formar part de la ingent exposició és l’orla d’Antonio Fabregat i Cabré, director general de la casa Martini & Rossi a Barcelona. Ha estat una cessió de la família i presidirà a partir d’ara l’Espai Martini del Museu. Fabregat i Cabré va ser un personatge clau per donar a conèixer el vermut a finals del segle XIX. Expliquen al Museu del Vermut que “amb el seu cotxe va viatjar per camins i carreteres gairebé intransitables, difonent per tots els racons d’Espanya el vi aromatitzat”. El text de l’orla diu així:  “El 22 de juliol de 1893 Martini entra a Espanya com una filial, sota la direcció del Sr.Flaminio Mezzalama. El tres de desembre de 1920 es va fundar la societat VERMUT MARTINI & ROSSI SA, presidida pel Comte Metello Rossi de Montelera, descendent dels Germans Rossi, únics propietaris de Martini & Rossi, i dirigida per Antonio Fabregat i Cabré des del 15 de gener de 1911”.

La història sempre torna i els bons llibres de cuina també. El cuiner Juan Diego Sànchez al capdavant de Xivarri Tasca a Reus i del grup Culinari Circus recordava aquesta setmana les paraules del malaurat Santi Santamaria recollides en un llibre de la seva biblioteca particular: “El vermut és un ritual”. Per sort, el declivi del beure i de la tradició que Santamaria atribuïa a Martini i al bitter, avui amb les noves tendències, ha quedat resolt.