
El vermut tanca l’any redoblant la seva presència a la vida cultural i fent-se atractiu no només per la qualitat, sinó també per la imatge atrevida amb què es presenta.
S’acaba l’any i el vermut es resisteix a fer-ho sense seguir aportant novetats. La darrera s’amaga al plat favorit dels catalans, un concurs anual que organitza la revista Cuina i que s’ha votat coincidint amb la celebració a Girona del Fòrum Gastronòmic. Segur que el vi aromatitzat ha estat decisiu en la recepta, per fer guanyador el confit de pota blava, moniato, prunes i vermut Tarrida del restaurant Cèntric Gastrobar del Prat de Llobregat, que s’ha proclamat guanyador en l’edició de 2017.
S’acaba l’any i el vermut es treu el barret per celebrar el seu bon estat de salut. I ho fan en el sentit més literal. El Gremi de Galeries d’Art de Catalunya i Vermuts Miró han emès el veredicte del II Certamen Miró&Art. El guanyador és l’artista Claire James Dupain (Kettering, 1976) amb l’obra “Invisible Brossa” que reuneix “amb gran eficàcia visual l’esperit màgic, enginyós i de sorpresa del poeta i artista Joan Brossa, amb la celebració festiva i lúdica del vermut”, diu el jurat. Fins i tot els colors corporatius del vermut reusenc s’instal·len a l’obra que s’adaptarà ara com a etiqueta per a l’edició limitada del vermut Reserva Miró&Art 2018. La temàtica del segon certamen va venir marcada per l’Any Brossa i el jurat triat guanyador entre les 62 obres presentades per 50 artistes en representació de 23 galeries d’art, totes elles membres del Gremi. No només l’etiqueta del Reserva variarà en virtut d’aquest concurs artístic, sinó que Vermuts Miró està preparant també una renovació complerta de la seva imatge que ha començat amb l’adaptació del logotip. “Li volem donar un caire més modern, incloure-hi moviment… La presentarem a finals d’any o principis del vinent, però al logo ja hem incorporat elements nous”, explica la responsable de màrqueting, Laura Prats.
El disseny que va obtenir l’accèssit a la primera edició de Miró&Art és obra del pintor català Perico Pastor (La Seu d’Urgell, 1953). La galeria Anquin’s de Reus estrenava el passat divendres l’exposició “Aroma” i va voler acompanyar la inauguració, amb la presència de Pastor, d’una edició limitada de vermut Miró amb l’etiqueta personalitzada amb el seu disseny. Perico Pastor és conegut pels seus treballs a Nova Yor, on va tenir molt d’èxit publicant a Harper’s Magazine, Village Voice, Vogue i sobretot a The New York Times. Els colors i temàtiques de l’exposició de Pastor a Anquin’s especial per al període nadalenc, gira al voltant de les aromes, les olors i els perfums. Molt indicades també per harmonitzar amb el vermut. Estarà oberta fins el 31 de gener.
Vermuts Miró, per la seva banda, fa un balanç molt positiu del primer cicle Vermusic que ha situat el vermut de coprotagonista en els 8 concerts amb estils musicals diversos, celebrats en espais emblemàtics de la capital del Baix Camp. En la majoria d’ocasions, sota l’aixopluc de l’arquitectura modernista. La direcció del certamen ha anat a càrrec de la pianista de Tarragona María Parra i tots els concerts han penjat el cartell de complerts, també el darrer on ella mateixa va presentar el seu nou disc. L’èxit de la proposta ha portat l’organització a programar un concert de cloenda que va tenir lloc divendres de la setmana passada, al saló de plens de l’Ajuntament, amb un cartell de luxe: MACC i Xavier Pié amb un extracte del CD Connexions, Òscar Fernández-Pacheco amb peces del seu últim disc Bàsics i Agartha, amb una selecció de peces de l’actuació que van oferir a l’Institut Pere Mata al juliol. Laura Prats avança que “pot ser bo que Vermusic continuï el 2018, la intenció de les parts hi és, perquè és un bon festival per Reus, amb visibilitat per al vermut”.
A l’espera de conèixer els detalls d’una nova temporada, Vermuts Miró ha optat per enfortir la seva aposta comercial al món tancant un acord amb Casalbor que distribuirà totes les seves marques a nivell mundial. El director general de trade, Francisco Turiel, assegura que “és una oportunitat única per a Casalbor perquè el consum està creixent i la categoria del vermut ho està fent com mai. Treballar amb una marca de prestigi i reconeixement com Miró és il·lusionant i tenim la voluntat de desenvolupar una intensa tasca comercial amb les seves marques a tot el món”. Vermuts Miró també defensa l’aliança i creu que resoldrà els dèficits d’estructura comercial que arrossegava: “Ens estan ajudant a poder ser presents a més llocs dels que som ara”. A l’estranger, Vermuts Miró és present als EUA i Vietnam principalment amb el vi de missa i amb el vermut al Canadà, Brasil, Kènia, Austràlia, Xina, Suècia, Regne Unit, França, Àustria, Polònia, entre d’altres països.
A Galicia, Vermú Petroni continua vinclant-se amb la memòria, la tradició, la història i la gastronomia gallegues. Cristina Silleira Codesido, propietària i enòloga, ho té clar quan comunica a través de les xarxes socials: “Ningún outro vermú é como Petroni, porque ningún outro vermú se fai como Petroni”. Des del raïm de la varietat “albariño” i sota l’empara de la DO Rías Baixas a l’estil tradicional d’elaboració i la maceració amb pebrot d’Herbón pel Vermú Branco, tot és diferent a Vermú Petroni, cosa que el fan un vi aromatitzat singular, amb un ventall de descriptors sensorials i intangibles que sempre la marca constantment reivindica. L’enòloga Cristina Silleira Codesido diu que Vermú Petroni és “100% passional, equilibrat, tradicional , revolucionari, orixinal, natural i incomparable”. A les etiquetes dels vermú branco i vermello queda clar:
“Lustros de espera, de misterio e de inspiración para crear o mellor vermú do mundo a partir do mellor albariño. Ambrosía feita de historia, cultura, arte, botánica, viticultura, enoloxía e xogos experimentais dun pasado inconcluso que hoxe cobra vida. Pasado e presente macéranse xuntos para alcanzar o equilibrio a través do coñecemento: o verdadeiro camiño cara á renovación. Aquí, en Petroni, onde os opostos se equilibran”
Per a Vermú Petroni, el seu és un vi aromatitzat que parla de qualitat i de l’ADN de la terra i de la genuïnitat gallega. I per aquest motiu la seva relació amb els productes de temporada és constant, també per apuntalar les costums gastronòmiques i les harmonies que han passat de generació en generació. Codesido explica que, acabada la temporada del pebrot de Padrón i d’Herbón, el vermut serà el primer a regalar gustos i aromes al consumidor: “As perlas verdes da nos aterra para non estarán á venda ata o ano que ven, pero nos xa as temos macerando para poder seguir disfrutándoas”. No hi ha esdeveniment a Galícia que no vulgui exhibir Vermuts Petroni i fixi en aquesta marca la identitat cultural que no s’ha aconseguit amb altres aliments. Petroni va ser present a la gala “Galegos do ano 2017” en què es van lliurar els premis anuals al treball, al compromís i a l’excel·lència; el camí que segueix l’empresa gallega que elabora el vermut gallec amb més adhesions dins i fora de la regió espanyola.
Mentrestant, el Vermut de Falset segueix despertant la curiositat de nous públics amb l’etiqueta transparent d’estil modernista, que homenatja l’edifici cooperativista on s’elabora i la contemporaneïtat de la beguda. “Si alguna pregunta ens fan més que cap altra, és quina és exactament la recepta del Vermut de Falset. Té el seu misteri en el centenar d’herbes aromàtiques amb què macerem el vi, però és un secret que ho seguirà sent, per molt que cada ampolla alimenti encara més la curiositat”, explica Xavi Domènech, gerent de la Cooperativa Falset-Marçà. Als aparadors de les botigues dels dos municipis, al costat de vins dolços i rancis que fan per beure a les llargues sobretaules d’hivern, el Vermut de Falset es reivindica. La seva estacionalitat comença a trencar-se i en part és degut a la tasca continuada de promoció que cellers cooperatius com el de Falset han realitzat. Al Priorat, no han interromput l’elaboració en prop de 100 anys d’història i en els últims temps han tingut l’habilitat de situar el vermut al centre de l’activitat cultural, obrint-la a nous públics i més joves.
A Reus, el restaurant de Vermuts Rofes no entén els sopars i dinars de Nadal sense el vermut, que és l’aliment principal de la carta i l’esperit de l’espai, l’antiga fàbrica de vermuts que data de 1890. Un xarrup de Rofes Vermut Antic Reserva dóna la benvinguda a tots els que decideixen celebrar un àpat a l’establiment. No només el vermut regala gustos i aromes, també la decoració i els espais de Vermuts Rofes submergeixen el visitant en un món oníric que el fa viatjar en el temps. Cuina de mercat, vins catalans i cava acompanyen la fal·lera del vermut que aquest Nadal a Vermuts Rofes es viurà doble, per haver estrenat la segona referència, en homenatge al vi aromatitzat que s’elaborava a Cal Rofes, antigament.
Situar-se entre llums i desitjos és el que busca també la casa Vermuts Padró & Co amb motiu de les festes nadalenques. Amb un aire vintage i un gran atractiu visual, el Rojo Amargo pot ser un bon convidat a taula per acompanyar les sobretaules, després dels àpats i les reunions familiars. “És un vermut molt atrevit, una aposta trencadora per posar en valor l’essència del vermut per sobre de l’hora en què es prengui o el mateix hàbit de prendre’l. Acompanya un moment relaxat com és l’afterwork, un còctel o una copa, substituint el gintònic”, explica Montse Bové, directora comercial. “L’envàs del Rojo Amargo incorpora arabescos de colors i canvia d’aspecte en funció de la incidència de la llum ultraviolada de l’ampolla. Sense llum, destaquen els tons coures i amb llum, té una aparença més cridanera”, detalla. L’ampolla convida a beure – amb moderació, sempre – i a jugar amb la incidència de la llum.
Qui busqui una proposta més artesanal, pot decantar-se pel conjunt de 4 ampolles de Vermuts Padró que també inclouen a les etiquetes motius arabescos que evoquen plantes, flors i espècies que s’emprèn en l’elaboració. Les ampolles es poden regalar reunides en una caixa de fusta, d’estil vintage, com les que antigament s’empraven als cellers. La selecció és qüestió de gustos, o triem atreviment o triem pel romanticisme del beure. En tot cas, l’aposta pel disseny de Vermuts Padró & Co. no deixa indiferent a ningú, tampoc a la crítica. La San Francisco World Spirits Competition ha premiat aquest any el disseny del seu packaging amb dues medalles Doble Or. Un mèrit que s’afegeix al de la qualitat del vermut, que no atura la seva promoció a dins i a fora del país, des de Màlaga a Dinamarca que és, segons Nacions Unides, el país més feliç del món. Amb el vermut, segur que els índexs augmentaran a la propera estadística.