Vermut d’estiu: entre l’amarg, el còctel i Joan Brossa

La primavera i la tardor amables que tenim a l’arc Mediterrani conviden molt més que  l’estiu a fer el vermut, però aquesta que vivim ara és una època de l’any en què el vi aromatitzat es reivindica en altres moments més enllà del migdia. El director d’Oratvin SL, Oriol Abella, explica que els vermuts Olave tenen sortida durant l’estiu a la cocteleria: “Tenim una col·laboració estreta amb Teichenné Liquors amb seu a Bellvei del Penedès i fem activitats a les terrasses de les principals capitals per descobrir la versatilitat del vermut i aprofitar aquest moment de l’any en què el vermut no es consumeix tant sol, per servir-lo de manera més innovadora”. Una de les opcions que presenta Taichenné, empresa dedicada a l’elaboració de licors i derivats, és el còctel Negroni amb mescal, un “preparat meXXIcano” que pot acompanyar els capvespres i les nits d’estiu  i que òbviament inclou vermut Olave a la recepta:

L’autora del còctel és la nostra col·laboradora Àngela Albuixench del Vermutiki de Logronyo. És una versió del Negroni amb base de mescal, amb vermut vermell Olave i bíter. Aquest còctel ens el va preparar a la fira de cocteleria internacional Fibar Valladolid 2017 al nostre estand. És un aperitiu perfecte per obrir la gana amb les notes fumades que proporciona el mescal

Coctail Olave by Mezcal

 

Si algú té interès de preparar-lo a casa, els elaboradors comparteixen la recepta: 3cl de bíter, 6cl de vermut Olave vermell i 2cl de mescal “MeXXIco” 100% agave. Amb taronja deshidratada i 1 twist de taronja spritz.

Altres marques de vermut, durant l’estiu, assaboriran l’èxit d’haver estat reconegudes als Premis Vinari, que s’han celebrat un any més a la ciutat de Reus, organitzats per la revista de vins digital Vadevi.cat. Vermuts Padró & Co. s’han endut 5 dels 12 guardons, inclòs el premi a Gran Vinari d’Or per al vermut Reserva Especial. “Els consumidors han de saber que el vermut es pot prendre a qualsevol hora, no només al migdia, per això volem remarcar molt l’ús del vermut per a la cocteleria. Obre moltes possibilitats als bartenders; a les terrasses dona molt de joc independentment de l’hora del dia que sigui”, explica l’enòleg Mario García. De nou, a l’estiu, el vermut es reivindica més de nit i en format còctel.

DfuR3E8XUAAs0xk

Quant als premis rebuts, l’enòleg de Padró & Co. explica: “Ens transmeten energia positiva i molta seguretat per seguir treballant en les idees que volem aportar al món del vermut. La clau és com vam pensar el producte abans que veiés la llum. Vam arriscar amb 5 nous vermuts de línia Premium amb un toc amarg com a element destacat i una imatge gens convencional”. Padró & Co. sedueix tant al públic final com als professionals i l’empresa, amb seu a Bràfim (Alt Camp) té clar que “no tot radica en una fórmula secreta centenària i infinits botànics”. L’enòleg està convençut que “el vermut és el producte resultant d’un conjunt equilibrat de diversos components. Un dels secrets és millorar individualment la base, abans del cupatge de cada vermut. I l’altre secret és que treballem amb vins tranquils o de licors que elaborem nosaltres mateixos, és a dir, que en cada moment sabem en quin punt d’elaboració estem i quines eines a disposició”. Els premis Vinari arriben pocs dies després que hagi obert portes al públic La Casa del Vermut, un espai expositiu, sensitiu i artesanal on el visitant pot submergir-se en el procés d’elaboració del vi aromatitzat. Mario García reconeix que comunicar és encara la gran assignatura pendent de la beguda: “Volem apropar la cultura del vermut a la gent i per això vam crear aquest espai a l’Alt Camp, perquè tothom pugui conèixer com és l’elaboració, els ingredients que es fan servir i que ho puguin viure en primera persona perquè l’espai no és només expositiu, sinó que hi fem proves experimentals i la criança”.

eltrosvermutfalset

Els Premis Vinari també han distingit el Vermut de Falset. En aquest cas, amb una medalla de bronze i dins de la categoria de vermuts singulars. Amb la seva fórmula gairebé centenària i una maceració amb 100 botànics, el de Falset és un vermut autèntic, amb aromes propis del Montsant. A Barcelona, fa temps que és un vermut valorat i reconegut i els establiments més nous que tenen coneixement i sensibilitat pel bon producte i especialment per aquells que s’elaboren al Priorat, no volen perdre-se’l. És el cas d’El Tros de Vall Llach (C/ Mallorca, 303), on s’hi pot anar a fer el vermut, a comprar vi, a fer cupatges o a sopar una deliciosa truita amb suc amb ADN prioratí entre molts altres plats suculents. A través de les xarxes socials proposen als clients un “pack Vermut” amb el de la Cooperativa de Falset-Marçà  que inclou patates xips amb espècies i mel, olives farcides, seitons amb romesco i vermut de Falset. Una proposta que ve de gust tastar a la terrassa interior de l’establiment, compartint vida amb un pati de l’Eixample i amb vistes a la vidriera amb fusta verda que deixa entreveure la cuina d’El Tros. Un must per als dies d’estiu a la capital.

ampolla (1)

Per als clàssics, sempre quedarà el Vermut Miró Roig de Miró, reconegut als Premis Vinari amb un Or. El Miró Rojo Fusión s’ha endut també un guardó de plata en la categoria d’altres estils. El director de Vermuts Miró de Reus, Carles Prats, es mostra satisfet de rebre un nou reconeixement que “posa en valor la tradició d’un producte com és el Miró Roig, el més clàssic de tots”.  En paral·lel als guardons, 2000 ampolles de Vermut Miró ha estrenat l’etiqueta del II Certamen Miró&Art, obra de l’artista Claire James-Dupan, una iniciativa coorganitzada amb el Gremi de Galeries d’Art de Catalunya. Coincidint amb l’estrena de la nova etiqueta, el Reial Cercle Artístic de Barcelona ha acollit durant unes setmanes una mostra formada per 62 obres amb diferents formats, des d’aquarel·les a pintures, dibuixos, collage, fotografies i creacions digitals, presentades per 54 artistes de 23 galeries catalanes. En definitiva, tots els professionals que van participar al certamen Miró&Art per il·lustrar l’ampolla del vermut reusenc.  Finalment va ser l’artista Clarie James-Dupain de la galeria Artevistas Gallery amb “Invisible Brossa”, la guanyadora del concurs “per la gran eficàcia visual de l’esperit màgic, enginyós i de sorpresa de Joan Brossa amb la celebració festiva i lúdica del vermut”, segons el veredicte del jurat que avaluava els concursants. L’elecció de l’etiqueta s’escau a més amb el centenari del naixement de Brossa, que se celebrarà al llarg de 2019. “Visitar l’exposició ha estat una oportunitat única per fer-se idea de com ha influït en la creació artística contemporània”, expliquen des del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya. Estaria bé tornar-la a programar i assaborir tranquil·lament el vermut més artístic de la història: un Miró amb imatge de Brossa.

34343744_1551413974970458_3028154640366567424_o (1)

Vermú Petroni segueix a la conquesta del mercat galleg i no es perd ni festes populars, ni esdeveniments culturals ni esportius on hi  hagi possibilitat per treure pit i demostrar que és “la vermuteria que elabora el millor vermut albariño del món”. Així els ha considerat en un article recent la revista Vogue España.  La gerent de l’empresa gallega, Cristina Codesido, té clar que més enllà de la qualitat i de l singularitat del vermut on el pebrot de Padrón i el vi d’albariño hi tenen un protagonisme fonamental, el que cal és defensar Galícia perquè és una  regió vitivinícola potent. Per això ressalta en entrevistes successives que “som poble i tenim els valors molt presents. L’honestedat amb les matèries primeres i l’elaboració artesanal, acompanyats d’un ingredient molt especial i la passió són les claus de l’èxit del nostre Petroni, convertint-nos en un vermut únic al món”. No obstant això, la propera novetat de la casa gallega, després dels vermuts branco i el vermello, serà un bíter Albariño St. Petroni, en homenatge a Padrón. De moment no s’han revelat molts detalls però sí  quins seran els pilars d’aquesta nova beguda amb segell galleg: “Una mezcla de ácidos y amargos”. Caldrà esperar per tastar i valorar. I veure també si li fa competència al vermut.   Està clar que la dolçor (excessiva) dels refrescos ha passat factura i que vénen anys de creativitat i de begudes més amargues i per tant feréstegues.