
Des de la solidaritat, a la música, a l’eat street o el moviment foodie, el vermut s’encomana a tothom i abraça la inquietud cultural dels consumidor
El celler alacantí La Muntanya és un projecte de vi i vida que mereix un reportatge sencer i a fons. No totes les iniciatives enològiques posen l’accent en “la recuperació d’un patrimoni abandonat i uns valors oblidats”, ni tampoc tenen en el comerç just la base de la seva estratègia empresarial. A La Muntanya, la dignitat del pagès, la seva rendibilitat econòmica, és l’eix vertebrador d’un projecte enològic i social, amb segell registrat a nivell comunitari, que té la voluntat de fer el bé comú amb la recuperació, revalorització i dinamització de petites parcel·les de vinya: microvinyes. I no només en fan vi, ara també vermut.
“L’origen és la malvasia del bancal de Pepe, al terme de Beniarrés, a la comarca del Comtat”, explica el director del Celler La Muntanya, Juan S. Cascant. “La malvasia passa un any de criança en fusta i amb vel, en barriques de 500 litres. Després, macerem durant 50 dies, segons una recepta tradicional de 1890 amb donzell i 40 botànics de Mariola (molts dels quals plantats al celler), amb 20 vegetals exòtics i baies de saüc del pati del celler. S’encapçala per aconseguir 15 graus i s’arrodoneix amb sucre cremat i el fruit madur del saüc collit el juliol de 2007”, explica.
El procés ens indica que ens situem davant d’un vermut amb complexitat i matisos nous. “Viuràs amb ell Sensacions, Emocions i Sentiments que t’impressionaran”, diu l’eslògan del vermut de malvasia que duu per nom Saüc. Només el poden comprar els clients del Celler La Muntanya, però és un exemple que allà a on hi ha vi, hi ha vida. Creativitat, futur, passió, autenticitat. “De color fusta vella, d’aroma potent, fragàncies elegants, complexes i amables. Aromes a donzell, clau, sàlvia, herba lluïsa i timó… Amb caràcter muntanyenc i mediterrani. En boca és dens i llarg, té un pas poderós i rodó, amb una personalitat definida. La canyella apareix subtilment després de mostrar primer en la retrosanal els tocs especiats i herbacis. El final és infinit per la dolçor i l’amargor intrèpida i equilibrada”, explica la nota de tast.
Mentre al País Valencià, el vermut presenta propostes molt abellidores per fons i forma, a Catalunya, el ritme no s’atura. És estiu i les hores de sol conviden a gaudir del beure i del costum més que mai.
Olave Vermouth, el més vintage de tots els que hi ha al mercat fins ara, ha esdevingut el vermut oficial de l’Eat Street Barcelona, una gastro-festa que s’organitza a la capital catalana des de 2014 amb l’objectiu de “millorar la cuina, el servei i l’ambient”. “No ens fa falta complicar-nos la vida per gaudir de la qualitat. Busquem la senzillesa. Els límits de la cuina al carrer donen peu a la creativitat. Ens posa allò camaleònic”, diuen els promotors de l’Eat Street Barcelona, BCNmés. Les converses entre xefs i comensals són naturals i habituals durant el certamen, i sempre s’acaben animant amb el vermut Olave Vermell –que està fortament lligat a la gastronomia– o el Blanc –més pensat per la cocteleria. Per altra bada, Olave entra amb força a seduir altres mercats de moda urbans com Kaótico, una marca de roba i motxilles que “reflecteix les tendències internacionals de la moda Street”. El vermut passa de la plaça i del costum a seduir els urbanites de la capital catalana que compten amb Kaótiko des de 1999. Als esdeveniments socials de la marca, com l’última cita al Panoràmic Bar de Montgat, a l’aigua amb gas i la cervesa s’hi suma el vermut elaborat al Morell.
La ràdio que explica la vida urbana i on sona la música que no sona a les altres emissores és ScannerFM. Olave Vermouth també ha conquerit les ones patrocinant el programa “Encuentros Secretos”, que s’emet cada diumenge de 12h a 14h. La música soul i bogaloo, les tendències que abraça la moda vintage, ara s’escolten amb un got de vermut a la vora.
L’ExpoVERMUT, a la primavera
A Reus, mentrestant, la segona edició de l’ExpoVERMUT canvia de data. S’esperava per aquest proper mes de setembre seguint el calendari anual, però els promotors han decidit fer coincidir la fira internacional del vermut i l’aperitiu amb la primavera. “Ho passem al primer cap de setmana de maig de 2018, perquè els elaboradors de vermut –molts estrangers– fan la verema al setembre i ja he traslladat la proposta al consistori reusenc i a l’Agència de Turisme per fer-ho en un moment de l’any en què tots tinguin més disponibilitat i calma”, explica l’empresari reusenc Joan Tàpias, director del Museu del Vermut.
La primera edició de l’ExpoVERMUT va ser un èxit d’assistents malgrat les dates i ara s’ha cregut convenient esperar uns mesos per fer una edició ajustada a l’agenda dels productors. En paral·lel, el Museu del Vermut de Reus segueix sent referent gastronòmic i enoturístic i per aquest motiu des de la direcció es pensen noves activitats lúdiques. “Ara a l’estiu estem programant actuacions en viu. La idea és començar a l’agost. Tot i que ja ens hem estrenat amb jazz i amb els Txus Blues & Joe Bluefingers i ha estat un èxit”, explica Tàpias. Al vermut li va la vida cultural i nocturna, més enllà del bat de sol i de les trobades del migdia. L’entrada als concerts del Museu és gratuïta; a canvi, es proposa a tothom començar amb un vermut Cori. La llista de referències continua sent llarga al número 7 del carrer Vallroquetes de Reus. Ja han assolit la xifra de 1.600 vermuts al museu i de 118 a la carta del restaurant.
A 5 minuts a peu del Museu, hi ha Vermuts Rofes, un espai emblemàtic reconvertit en restaurant i bar que ara promou decididament els esdeveniments gastronòmics amb la iniciativa “Vermut Experience”. El vermut Rofes és el leitmotiv de la cita que es proposa per a amics, empreses i famílies. “És una proposta pròpia que vol compaginar la bona taula amb l’experiència de degustar i aprendre sobre la història i qualitat del vermut que fem a casa nostra des del segle XIX. Comença amb una explicació genèrica sobre el vermut, l’origen i qualitats, després d’un tast i un sopar en grup”, explica Salvador Rofes, copropietari de l’espai. Les grans bótes que en el seu dia guardaven el vermut acompanyen la cita si el grup és ampli. “El sopar és diferent, relaxat, especial, i el menú està pensat per a l’ocasió”. Es proposa als assistents que entre plat i plat piulin la seva experiència per evangelitzar la passió pel vi aromatitzat i l’espai amb #vermutexperience.
La música i el vi (també l’aromatitzat) parlen d’emocions i el cicle “Vermusic”, que Vermuts Miró de Reus patrocina en el marc de “Reus, Capital de la Cultura Catalana 2017”, ha posat a prova aquesta harmonia amb un èxit total de convocatòria. 8 concerts programats en espais amb encant de la ciutat, la majoria modernistes, entre els mesos de març i novembre. El balanç és fins al moment molt positiu, com explica la directora artística, María Parra: “Hem dissenyat cada concert pensant en l’estètica visual i acústica dels espais i el tipus de música i la formació seleccionada. Les cinc actuacions que hem fet fins a dia d’avui han estat un èxit. A l’últim concert fins després de l’estiu hem reunit més de 200 persones als jardins de l’Institut Pere Mata per escoltar el flamenc mediterrani del grup AGARTHA i tastar vermut Miró”. Per Parra, l’èxit del cicle preveu la seva continuïtat i defensa la participació del vermut “per associar la marca amb la cultura de qualitat”. “És un festival de Vermuts Miró que ha buscat maridar espais emblemàtics amb músics professionals de diferents estils en una festa on se serveix vermut i gastronomia de proximitat”, diu.
El vermut entra amb força als espais patrimonials, de tarda-nit, seduint residents i locals. “Vermusic” reprèn el programa després de l’agost:
- 28 de setembre a les 20.30h. Institut Pere Mata. Quartet de Guitarres amb 22 Strings Quartet. Un passeig per la música espanyola i els tangos i las milongas propis de la música d’ultramar.
- 26 d’octubre a les 20.30h. Institut Pere Mata. Duo Becerra de guitarres amb un repertori arranjat per la formació i obres originals.
- 17 de nombre a les 20.30h. El Círcol. Concert de cloenda amb la pianista María
Parra i el seu CD “Mouvement”, amb obres de Debussy, Granados i Falla.
Lico-turisme a la Conca de Barberà
On the rocks, l’empresa de licors artesans de Vimbodí, continua acumulant reconeixements per part de la crítica. El licor de pastís de poma ha estat guardonat a la Berlin International Spirits Competition com el millor de l’any a Espanya i també ha rebut un or a la prestigiosa guia Gilbert & Gaillard i un bronze a l’International Wine Awards. En paral·lel, l’empresa ha iniciat un projecte de “lico-turisme” perquè els visitants coneguin un projecte d’elaboració dels licors artesans, basats en la tradició i elaborats amb matèria prima natural. La proposta es pot reservar a través de la pàgina web de l’empresa i inclou una visita a les instal·lacions i un tast-maridatge de licors. “On The Rocks és una empresa jove, dinàmica, innovadora, que compta amb més de 20 premis internacionals en els seus 3 anys de vida” explica María de la Peña, una de les dues sòcies. “El visitant gaudeix d’un recorregut per tot el procés d’elaboració i un tast, que sempre que el temps ho permet, es realitza al jardí d’aromàtiques que tenim plantat per fer els licors. La degustació és orientativa i es poden escollir els productes artesanals per al tast: des del licor del cava al FOC, que és un licor picant amb base vínica i un punt de caiena”.
On The Rocks té clar que la degustació és un plaer hedònic que pot vestir una llarga sobretaula i durant la visita proposen maridar el tast amb la xocolata i els bombons de Cacao Sampaka. L’únic requisit per als visitant són les ganes de conèixer experiències noves i productes de qualitat. El preu de la visita a On the rocks és de 19 euros per a adults.
Un “vermú” de còctel i per beure a Padrón
El vermú gallec per excel·lència és Petroni, ja sigui branco o vermello. Ningú –tampoc els catalans– volen perdre’s l’oportunitat de tastar un vi aromatitzat que fa d’ambaixador del “Concello de Padrón” y que es comercialitza amb una ampolla blanca i estilitzada, molt suggerent. Per a Cristina Silleira Codesido, enòloga i responsable del projecte, és “una obligació defensar la terra i posar-la en valor a través del vi”. Pazo de Arretén és l’origen del vermut gallec més internacional que neix de 6 parcel·les de ceps de la varietat albariño, sota l’empara de la DO Rías Baixas. “Som l’únic vermut del món amb vi de denominació d’origen”, diu amb orgull Silleira Codesido. “I és un homenatge a una terra rica, que té molta història i cultura.
Des del vermut la volem posar en valor, perquè Galícia és producte de qualitat”. Petroni exporta a Canadà, al Japó, als EUA, a Bèlgica i a Mèxic, per bé que el mercat nacional i regional és el seu principal mercat. A l’estiu, el vermut ve de gust sense excusa, sobretot si es pot beure a prop d’on s’elabora. Una bona oportunitat és la “Festa do Pemento de Herbón”, que tindrà lloc a Padrón (Galícia) el proper 5 d’agost. Si les vacances no ens ho permeten aquesta escapada, sempre hi haurà el consol de prendre’l a distància. A Barcelona, Vermú Petroni es pot trobar a l’Ego Galego, a Travessera de Gràcia, per prendre’l en got com és tradicional o, ja que l’estiu convida a fer festa, en format còctel. Petroni en recomana 4 al web: el Neboa, el Negroni, el Profeta i el Maestre. El Neboa homenatja la boira gallega i inclou els següents ingredients:
- 6 cl de “vermú” d’albarinyo St. Petroni
- 2,5 cl de suc de taronja
- 1,5 cl de xarop d’ametlles
- 1,5 cl d’aiguardent d’herbes
- 2,5 cl de suc de llima
- 3 gotes de bitter
Cal agitar-ho tot en coctelera, però el més sorprenent és la vaporosa preparació que es descobreix al web. El còctel de Vermú Petroni està inspirat “en la boira que cobreix i purifica les terres gallegues i que les converteix en fèrtils”. Allà hi neix el raïm que després serà vermut, d’albarinyo, de Padrón i amb Denominació d’Origen.