
“En un sector molt endogàmic, atrapat en el joc successori de l’empresa familiar i amb estructures molt pesades, el fitxatge de Marta Vidal Ollé com a nova CEO de Vallformosa pretén ser una alenada d’aire fresc, renovació, professionalització i força”
Les empreses familiars, i per suposat també les del sector del vi i del cava, saben que allò de renovar-se o morir és molt més que un tòpic. Després de 150 anys d’estructura familiar no sempre estable, la quarta empresa productora de cava al món, Vallformosa, ha fet una aposta decidida per la professionalització per impulsar el seu projecte a Catalunya i al món, amb les marques Vallformosa Cava, Gran Barón, Mistinguett i Domènech.Vidal. “No volem estancar-nos en el temps” explica Carles Gala, responsable de comunicació. I ho argumenta: “Les empreses que perduren són sempre les que evolucionen. Hem de moure’ns, reciclar-nos, adaptar-nos i a Vallformosa estem en aquesta direcció. Tenim nous plans estratègics a desenvolupar en els propers anys i ara estem en un punt d’inflexió. La família ha fet un pas al costat i l’aposta per la professionalització, l’especialització i la innovació marcaran el camí a seguir”.

El 2011 Vallformosa va iniciar el procés de canvi accionarial, després de tocar fons el 2009. Ara culmina amb la incorporació de la nova CEO, Marta Vidal Ollé, una executiva de 32 anys procedent del món financer que vol fer de Vallformosa una empresa més referent encara. L’any 2011, el fins aleshores director general Vicenç Vidal va adquirir una part majoritària de la companyia a la família Domènech. Després, la reestructuració va ser financera i de modernització de l’empresa amb la col·laboració de l’advocat Josep Graells March que, a finals de 2016, es va incorporar a l’accionariat de Vallformosa. Actualment, Graells presideix el Consell d’Administració i representa també la majoria de capital, mentre que la l’hereva dels propietaris i cinquena generació de la família, Queta Domènech, es manté a l’accionariat.
En paral·lel als canvis en la direcció, Vallformosa ha implementat programes d’innovació per enfortir la cultura organitzativa de l’empresa. Els treballadors de les oficines centrals gaudeixen de l’aplicació de la reforma horària, de manera que poden compactar la jornada i, els divendres, avançar la sortida, entre d’altres mesures. La flexibilitat ha demostrat ja a la direcció un increment de productivitat. Amb els proveïdors, en canvi, Vallformosa treballa programes d’integració, per considerar-los partners, establir-hi una relació horitzontal i donar-los valor. L’assessorament d’empreses de negoci és clau per aconseguir allò que verbalitza Carles Gala: “Volem créixer junts”.
Amb 100 empleats, prop de 30 milions d’euros de facturació i 14 milions d’ampolles anuals, Vallformosa és un pes pesat del sector del cava i el Bèlgica és el seu principal mercat, per bé que l’exportació s’estén a una cinquantena de països entre els quals destaquen Japó, EUA, Finlàndia i Dinamarca. La dimensió i els volums de l’empresa es constaten visitant el centre de treball, on hi ha màquines de la línia de producció per on passen 8000 ampolles l’hora. El volum, però, no és incompatible amb la qualitat ni amb la cura i el respecte pels orígens, la vinya i el Penedès.

Des del més econòmic al més car, en tots els aliments de Vallformosa hi ha la voluntat de reivindicar la feina de pagès. Tant és així que s’ha fet evident principalment en l’aposta comunicativa del grup. En el cas del cava Gran Barón, que es comercialitza al mercat belga, la marca reivindica el paper determinant en la seva elaboració dels viticultors i de les famílies del Penedès. Fa unes setmanes, ho demostraven també a través de les xarxes socials compartint una imatge de 3 generacions d’una de les famílies que els subministra raïm, la família Figueres. Aviat veurà la llum una nova campanya que retrata les mans i els ulls de qui treballa les vinyes del Penedès, d’on surten els caves de Vallformosa. Només de proveïdors de raïm, en té més de 450. Reben tot l’any un acompanyament vitícola per obtenir qualitat i homogeneïtat en el producte final. Els coordina l’enòleg Xavier Pons (Pla de Manlleu, 1981) qui, des de l’any 2013, s’encarrega del departament tècnic de Vallformosa.
Per bé que el cava té un pes importantíssim al grup, el vi tranquil hi juga un paper destacat, especialment al mercat català. Amb la marca Domènech.Vidal hi ha la voluntat clara d’elaborar vins especials que parlin del Penedès, però també d’art, de cultura i de creativitat. El leit motiv del cava és, en canvi, la diversió, la desconnexió, i la festa. “Fet per bombollejar el món”, diu l’eslògan de Vallformosa.
Per cada marca, l’empresa ha apostat per una estratègia comunicativa que no escatima en recursos a fi d’arribar al públic volgut. Segmentació i creativitat per a un sector, el del vi, que busca nous públics, els més joves, que són tanmateix els més curiosos, però també infidels.

Les vinyes de Domènech.Vidal envolten les masies que la família ha cuidat al llarg de 5 generacions i d’entre el ventall de varietats que hi ha plantades, la xarel·lo, el sumoll i el samsó es reivindiquen amb un estil de vinificació molt particular i precís per obtenir vins de gran qualitat. És el cas de Cultivare 2013 100% Xarel·lo i Cultivare 2012 Samsó Sumoll, les dues peces d’art per a les quals es va crear fins i tot un espectacle de dansa i tinta, ideat per l’estudi Ladyssenyadora, que ha donat lloc a etiquetes tacades molt en sintonia amb el producte de gamma alta que és el vi. L’estudi de disseny gràfic explica que “l’espectacle de dansa es va idear sobre un tatami d’etiquetes i des del sostre una pluja de pintura groga i vermella mullava els papers i els artistes, que amb el seu moviment anaven tenyint i marcant cada etiqueta. Es va repetir 6 vegades per obtenir les 4.674 etiquetes necessàries”. L’experiència es va presentar en forma d’audiovisual al Most Festival de Vilafranca i va guanyar el premi al millor treball promocional dins de la secció Collita 2016, com també les etiquetes tacades han estat premiades a l’última convocatòria dels Premis Laus de disseny amb una merescuda plata. Al proper mes d’octubre es repetirà l’espectacle de dansa, tinta i vi per fer el disseny de les etiquetes de les noves anyades.

Quant al perfil dels vins, són edicions molt limitades que demostren la cura dels grans en els petits projectes. “Cultivem la cultura” és la idea que plana sobre vins d’autor on l’enologia es reivindica després de la selecció acurada a la vinya. Cultivare 100% Xarel·lo és un monovarietal de vinya vella, fruït de l’assemblatge de tres formes diferents de vinificació: inox, ciment (ou) i barrica. El resultat és un vi amb notes minerals i salines, llarg en boca, amb aportació justa de la fusta i aromes de fruita de pinyol. El cupatge de samsó i sumoll –d’una finca de la zona del Massís del Garraf– és inèdit i sorprenent. Una anyada més vella que el seu homòleg blanc, en nas regala notes de fruita vermella i negra i en boca té un pas sedós i harmònic. Sorprenent i suggeridor.

El prestigi i la qualitat també es juga amb les gammes d’inici, mitja i alta dels caves Vallformosa. Amb el pinot noir del Pla de Manlleu, s’elabora el Col·lecció Brut que “omple de color el moment del dia que decideixis”, com resa l’eslògan que l’acompanya; amb el Gala Brut Nature, cupatge de xarel·lo i chardonnay, “volem que el producte evolucioni molt lentament, per això busquem una acidesa marcada que ens fa perdurable la frescor”, explica Raimon Mascaró, enòleg. En un pla més desenfadat però molt “magnètic i inoblidable”, el Mistinguett Brut és una opció molt interessant per la bona relació qualitat preu. “A cada glop, una petita funció”, explica el web que el promociona. Un cava de cupatge tradicional –macabeu, xarel·lo i parellada- desenfadat i desacomplexat que homenatja el talent femení.

En una altra lliga juga el Vallformosa 150 Gran Reserva, el cava del 150è aniversari, elaborat amb vinya vella de xarel·lo, plantada en vas, i amb criança de més de 30 mesos amb les mares. L’ampolla 437 de 2752 amaga l’esperit màgic del pas inexorable del temps. Amb un disseny negre subtil i elegant, amagant el resplendor de la lluna entre els anys d’aniversari, és un cava que obliga a fer la vista enrere, no només per veure com ha evolucionat l’empresa i la força amb què ara es reivindica, sinó també per recordar les paraules de Josep Domènech, president del grup quan es va embotellar la primera ampolla de cava. En més d’una ocasió ha explicat que, quan era petit, l’avi li va confiar el millor secret per fer cava: “L’amor per la terra i una atenció excepcional per cada detall”. En aquesta aventura està avui l’equip renovat del grup Vallformosa, agafant el vol com el dels drones que en breu els sobrevolaran per analitzar cep a cep des de l’aire. Al final, més enllà del volum, el que compta sempre és la precisió, l’atenció i la cura.
Vídeos de Vallformosa i Domenech Vidal: