
La Vall del Riu Corb és una petita zona ubicada entre el triangle geogràfic de la Segarra, l’Urgell i la Conca de Barberà. En aquest petit territori la tradició vitivinícola es remunta, com a la major part del Principat, a molts anys enrere. De sempre el conreu de la vinya havia estat el motor econòmic de la zona i curiosament sembla ser, que avui dia en gran part ho continua sent, penseu que dins la D.O Costers del Segre, deixant de banda la subzona de Raimat, la nostra subzona, la de la Vall del Riu Corb, acull el volum més important de superfície de vinya conreada de tota la D.O.
Quines eren les varietats conreades antigament a la zona? Doncs les varietats autòctones que avui dia la majoria ja coneixem; garnatxa, trepat, cua tendra, gromet, bobal, garrut, panse…. entre d’altres. Avui en dia, però, moltes d’aquestes varietats, malauradament, ja no hi són presents o els toca conviure amb les seves rivals, les varietats foranes (cabernet, chardonnay…) que fa anys molts pagesos van plantar als seus camps per tal de poder seguir sobrevivint de la terra i avui dia encara els donen fruits per seguir fen-t’ho.
Les varietats ja les tenim clares, ara anem a parlar del microclima característic de la zona ja que té un paper molt important a l’hora de definir la personalitat dels nostres vins. El més important del microclima de la vall diria que és la marinada, sent una zona d’interior costa de creure com aquesta brisa marina ens refresca les vinyes, doncs sí, així és. Ens entra o per la serra del Coma Verd al sud est de la Vall, o pel poble de Forès al sud de la Vall, i aquest un dels pobles més alts de la zona i antic límit geogràfic entre la Segarra i la Conca de Barberà, i després es va repartint per tota la Vall. Gràcies a la marinada, la nostra zona està marcada per les maduracions lentes ( fet molt preuat per a una bona maduració del raïm ) pel fet que aquest vent ens refresca les nits d’estiu de tal manera que les vinyes només treballen durant les hores de sol. La humitat que aporta la marinada, sent com és una zona de secà rigorós, sempre és benvinguda i dóna un respir durant les nits càlides d’estiu. Gràcies a ella, a la zona obtenim vins càlids, però amb molt bona acidesa, fet que els fa ser més frescos i per tant més amables en boca.
Aquesta combinació de varietats, juntament amb el microclima del territori, una gran combinació de sols (argiles, llims) i també un joc d’altituds ben diverses marquen el fil conductor dels vins de la nostra vall. Actualment a la Vall del Corb hi podem trobar molts pagesos que venen els seus raïms a d’altres i també molt petits cellers que han anat sorgint, a poc a poc, per tal de poder fer valdre la seva matèria prima i així poder tancar el cercle.
L’any 2014 molts d’aquests petits cellers, gràcies al suport del projecte Gustum, ens vam constituir com associació creant així, l’associació Vins Corb. La primera premissa d’aquesta ha estat sempre la de donar a conèixer el territori de la Vall del Riu Corb mitjançant els seus vins. L’associació neix per unir els diferents vinyerons de la vall i per crear xarxa i sinergies entre nosaltres, també vam creure que crear l’associació era bàsic per tal de poder crear una marca forta en l’imaginari vitivinícola popular. Des de la creació de Vins Corb l’experiència ha estat molt positiva i ens ha permès, gràcies al suport de Gustum, tirar endavant diferents projectes. Un dels primers va ser la creació d’una carta de Vins Corb per entregar als restaurants de la zona adherits al projecte. També hem organitzat moltes jornades gastronòmiques, jornades tècniques, tastos i fins i tot hem muntat parades de manera conjunta en mercats gastronòmics propers a la zona. Actualment l’esdeveniment que té més repercussió és Vins i Marinada, la festa del vi de la vall, que cada any celebrem la segona quinzena de juliol en algun poble diferent de la vall, seguint així el nostre ideari: territori i vi.
Però els projecte col·lectius a la Vall no s’aturen, també participem al Tros Food, una activitat que uneix el senderisme amb l’eno gastronomia, i que se celebra el mes de maig en algun indret de la vall del corb. Al Tros Food a més dels cellers i intervenen molts dels productors alimentaris de la zona (xarcuters, flequers, cervesers….) i els restaurants, els encarregats de maridar tots els productes de la vall amb les seves creacions gastronòmiques.
La conclusió de tot plegat penso que és, com sempre, que la unió fa la força. Només pensant en el bé col·lectiu del territori i tot i tots els que el conformem, aconseguirem projectar-lo al món i fer-lo percebre a la gent com ho fem els qui hi vivim.