Vi amb qualitat de proximitat

DSC02413La qualitat es defineix com aquella pluralitat de coses essencials que fan que un producte sigui com és, o aquells atributs o propietats que distingeixen les coses. En efecte, les propietats del vi es distingeixen en els aromes que ens proporciona, veure el seu color o les llàgrimes regalimar per la copa d’una manera gairebé sensual, veure el vi net i brillant, sentir el plaer dels seus matisos afruitats, l’olor de la càlida fusta, la densitat del vi o la seva frescor en el paladar. És també una bona propietat que el vi tingui un bon equilibri en la seva acidesa, així com la seva persistència en boca, i sobretot, que tingui una personalitat pròpia natural i genuïna. Per això, el vi es valora amb els sentits, l’olfacte, la vista i el gust, i el que fa que un vi sigui bo és que aquest t’estimuli unes emocions positives.

En canvi, el contrari de la qualitat és el defecte, diem que una cosa no té una bona qualitat quan aquella cosa és defectuosa, per exemple en el vi, és un defecte que sigui tèrbol, o que et deixi la boca excessivament seca. Pel que fa les olors, és un defecte que tingui una olor avinagrada que vol dir que aquell vi és excessivament àcid, o una olor d’òxid que ens recordarà al xeres i que significa que està passat, o un excés de sulfur que ens recordarà a l’olor d’un ou podrit. També pot passar que faci olor a suro, de cuir o de humitat, o que faci olor a sulfit que ens recordarà a l’olor a fòsfor com el que desprenen els llumins. Per això, diem que una cosa és defectuosa quan no ens proporciona el resultat que esperàvem o que fins i tot et desperta unes emocions negatives.

Crec que per saber distingir la qualitat d’un vi hem de tastar-ne molts, de diferents varietats, de diferents zones, joves, criances, reserves, i escumosos. L’origen ens donarà pistes de la qualitat d’un vi, per això és important viatjar, visitar i conèixer els propietaris i treballadors dels cellers, així sabrem com elaboren aquell vi, si se’n produeix de manera més industrial o el contrari, de manera més artesanal, coneixerem un territori, i ens parlaran de les seves propietats, perquè en el vi, crec que la terra i la climatologia d’un territori és més important que no pas la varietat del raïm.

El cert és que el vi de les DO catalanes té una qualitat reconeguda internacionalment per tots aquells que els agrada tastar i valorar el vi, és un producte que gairebé sempre s’ha exportat en els mercats exteriors, i crec que si s’exporta és perquè és un producte de qualitat, atès que el nostre territori no destaca per la capacitat de produir grans quantitats de producte, sinó més bé per la seva capacitat de produir un vi de qualitat.

L’atribut de la qualitat ve marcat per la valoració afegida que se li dóna en aquell producte, fet que òbviament ve determinat per un augment del seu valor econòmic, que es tradueix en el seu augment de preu. L’augment de preu del vi, fa que el consum d’aquest vi no s’associï amb el tradicional vi de cada dia, i sovint la gent renuncia el consum del vi de qualitat, és a dir, a la majoria del vi embotellat del país. Està clar que els hàbits de consum de vi han d’anar canviant a casa nostre si volem consumir mes vi de qualitat del país, i de fet ja fa temps que s’està produint aquest canvi, ara el consum del vi no és un hàbit diari tant relacionat amb l’estalvi, sinó que es relaciona amb un moment de plaer, un moment de companyia reposada i distesa, un àpat amb algú especial, un moment per recordar.

El terme proximitat significa també una qualitat, la qualitat de pròxim, el que significa que tenir les coses pròximes és una qualitat i tenir-les a una gran distància un defecte, per això tots aquells productes que tenim a poca distància on ens trobem ens donen una qualitat de vida. Per sort, a petita distància de les llars de tots els Països Catalans podem tenir bons vins i bons productes alimentaris, i així es pot mantenir una economia de consum pròxim, responsable amb el medi ambient, de major qualitat, en benefici del productor i del territori.

Els dies especials com ara els de Nadal, en els que les famílies i els amics es reuneixen per celebrar aquestes festes, són una ocasió excel·lent per comprar i regalar vi i cava català, tastar-ne i aprendre així a distingir-lo, el mateix temps que és una bona ocasió per programar les futures vacances i les visites que es poden fer als cellers durant aquest nou any.

http://www.naciodigital.cat/vadevi/noticia/3908/vi/amb/qualitat/proximitat

[Josep Saperes]