
A inicis del passat mes de juny, a Reus es va celebrar la cinquena edició de la fira Reus Viu el Vi, una de les fires més importants de les comarques tarragonines. Aquest és un esdeveniment que reuneix les diverses DO de l’àmbit de la Cambra de Comerç de Reus (DO Terra Alta, DO Priorat, DO Monsant, DO Tarragona, DO Conca de Barberà i DO Catalunya). Un certamen que durant tres dies va vendre 10.000 tastos de vins i 30.000 degustacions de menjar i que al llarg del cap de setmana va omplir cada vespre – nit la plaça Llibertat de Reus. Tanmateix, el que vull destacar d’aquesta fira i que és el tema que m’ha portat a redactar aquest article és l’acte que va obrir la fira el divendres dia 7 de juny al vespre. L’acte en qüestió, titulat “Disco Wine Rave”, estava adreçat als joves d’entre 18 i 28 anys i tenia com a objectiu introduir-los en el món del vi.
Aquesta jornada, ideada per René Barbier, consistia en un tast de vins per a joves, acompanyat per la música del DJ Marc C. Griso i l’animada presentació de Miquel Figini. El que feia encara més especial aquesta jornada és que els vins eren fets per joves celleristes que tenien la mateixa edat que els participants en el tast. Així doncs, a l’acte es van poder tastar tres vins: el blanc ecològic de Francesc Ferré, del celler Frisach de la DO Terra Alta, el trepat de Succés Vinícola de la DO Conca de Barberà i el “Gobe”, un Monsant negre elaborat per Els amics del Gobe a Marçà. La Disco Wine Rave va comptar amb la presència de 300 joves i la comunió total entre el públic, el mestre de cerimònies i els elaboradors.
Després de participar en aquesta jornada, palpar l’èxit de la iniciativa i veure les cares i les emocions de les persones assistents vaig marxar cap a casa amb la sensació d’haver assistit a una petita victòria. Però, malauradament, em sembla que encara és un miratge, una instantània que no reflecteix ben bé la realitat global. Tal com hem anat comentant en els darrers articles, el consum de vi al nostre país és baix i tenim molta feina a fer per tal de remuntar el vol i ampliar-ne el consum i la compra. És necessari detectar les mancances que tenim i apuntar diverses vies per combàtre-les i, així, poder créixer. Fa uns dos mesos parlava del sector de l’alimentació i de l’oci. Fa mig any parlava de la internacionalització i de l’exportació… La joventut és una altra de les oportunitats que tenim per davant i que hem d’afrontar amb celeritat. Els joves són els consumidors futurs i presents i són una de les claus per saber si ens en sortirem o no. És un dels sectors que s’ha de treballar on tenim més camp per recórrer i on ens cal incidir, una de les potes on depenem de menys condicionants externs per poder modificar les tendències actuals.
És clau que els hi apropem el vi, la cultura que gira al seu voltant i les possibilitats que genera. Actes com aquests són primordials per fer créixer i donar a conèixer els productes al jovent, ja que, fora d’espais reduïts, jornades concretes, dies especials, etc., no sembla encara que el consum de vi entre aquest col·lectiu sigui majoritari. S’estan realitzant activitats, propostes i iniciatives molt interessants en aquest sentit arreu del país. És el moment de tirar-nos-hi de cap i d’ajudar a que arrelin i arribin al màxim nombre de persones. Hem de fer pedagogia per tal que el vi entri a les seves vides. Les empreses i agents del sector del vi de casa nostra s’hi han de posar; crida molt l’atenció que l’única gran aproximació als joves per part d’una marca de vi en els mitjans de comunicació sigui l’anunci de Don Simón, que sí que relaciona vi amb festa i joventut, però tots sabem a quin preu i a quina qualitat.
Els joves som els consumidors del present i del futur i hem de ser conscients que l’acte de prendre una copa de vi no ens afavoreix tan sols a nosaltres, sinó també al territori i a l’economia del nostre entorn.
http://www.naciodigital.cat/vadevi/noticia/4476/joves/vi
[Leandre Romeu]