Enoturisme versus zones rurals

DSC03412Actualment, les zones rurals proporcionen calma i tranquil·litat a la vegada que ofereixen activitats d’entreteniment, per això, cada cop resulta més interessant visitar zones properes però desconegudes del país, en les que potser, no s’hi ha parat prou atenció fins el moment.

Exercir el dret a gaudir del temps lliure de que es disposi, cercar la serenitat, la calma i la tranquil·litat que t’envaeix a les zones rurals, segurament merescuda i recomanable després dels ritmes frenètics que en ocasions se sotmeten les persones enmig d’algunes situacions d’estrès de la ciutat, la feina i les mil i una activitats dels dies laborables.

A prop de ciutats com Barcelona, Tarragona i Lleida, es poden organitzar caps de setmana enoturístics relaxats i entretinguts a la Conca de Barberà i comarques veïnes, indrets rurals i vinícoles com són el Priorat, la Segarra, les Garrigues, l’Urgell i l’Alt Camp, .

L’activitat principal de l’enoturisme és bàsicament la visita d’una zona vinícola com les esmentades, on es pot gaudir d’un paisatge naturalment rural, marcat especialment pel conreu de la vinya, l’olivera i el cereal. Fàcilment es pot visitar diferents cellers familiars en els que els propietaris expliquen de primera mà la seva experiència en el món de l’agricultura i l’elaboració del vi, i en acabat ofereixen tastar alguns dels seus vins.

Actualment a la Conca de Barberà, gairebé tots els cellers ofereixen visites guiades gratuïtes amb un petit tast al final de la vista. Això possibilita conèixer el productor, les seves instal·lacions, la seva manera de treballar, permet situar un producte en el seu lloc d’origen, comprar el seu vi si ha agradat, i explicar tots els coneixements adquirits i les emocions viscudes quan s’obre l’ampolla en un altre moment.

A més, quan es coneix un celler i els seus propietaris, sempre s’hi pot tornar a enraonar i  comprar el seu producte o demanar que l’enviïn a casa, com també es pot recomanar la seva visita a altres coneguts, el que fa més familiar i responsable el consum de proximitat.

L’enoturisme va estretament relacionat amb el turisme enogastronòmic i el turisme rural, ja que es pot aprofitar la visita a una zona vinícola per degustar els plats casolans i tradicionals maridats amb els millors olis i vins de proximitat en els seus restaurants, fer un passeig agradable pels entorns més immediats, visitar hípiques o granges escola, fer senderisme, sortides amb BTT, escalada o fer una visita cultural en un monestir de la Ruta del Cister, les muralles de Montblanc, les coves de l’Espluga o els seus museus com ara el famós i interessant museu de la Vida Rural, tot parant a descansar i gaudir d’una acollidora i confortant casa de turisme rural, apartament, petit hotel o càmping de la zona.

[Josep Saperes]