DIES DE FIRES I TASTS

FLYER ST.MARTI 2013_Página_1Aquests dies de tardor són dies de fires, de tasts i de verema, enmig del perfum del most, s’alcen diverses fires arreu del país. Tenir tanta varietat d’aliments i de begudes de qualitat a prop, i bons professionals del sector, fan que les fires esdevinguin expositors d’un art capaç de commoure els visitants entre els plaers del món culinari. Quan aquest món gastronòmic i vitivinícola ens expressa de manera encadenada tot un ventall de colors, aromes, textures, gustos i sabors, podem estar segurs que desperten els sentits de qualsevol ànima curiosa. Cada dia més, s’observa el resultat de la feina ben feta i aquesta es rep amb l’alegria i la gratitud d’aquells milers de visitants que mostren amb satisfacció el seu pas per les fires, tast, concursos i seminaris.

Les fires són ocasions perfectes per conèixer nous vins i introduir noves referències en el nostre rebost. Ens permeten descobrir aquells vins amb els que més gaudeixes, aquells vins perfectes per maridar els teus sopars més íntims, amb amics o familiars, aquells que et permeten acompanyar harmoniosament qualsevol plat que et proposis cuinar. Sommeliers i experts coincideixen en dir que ens hem de deixar guiar pels nostres sentits, que diem que un vi és bo quan ens ha agradat, per això, és important que recordem quins vins ens han agradat, de quina varietat o varietats de raïm està fet aquell vi, si és un vi jove, un criança o un reserva, la seva Denominació d’Origen o procedència, i poc a poc anar omplint el teu rebost de bons recursos per les bones ocasions.

És evident que per conèixer a distingir les qualitats dels vins se’n han de tastar uns quants primer, però hi ha tècniques que ens poden ajudar a aprendre més ràpidament. Per exemple, ens podem posar com a objectius, tastar uns quants vins monovarietals, és a dir, fets amb una única varietat de raïm, aquest determina molt el gust del vi, i anar provant per zones, així ens serà més fàcil després reconèixer aquella varietat i la seva procedència, encara que no llegeixis l’etiqueta o encara que sigui un cupatge on hi hagi un tant per cent d’aquella varietat de raïm.

Per fer més enriquidora l’experiència de tastar un vi, aquest ha d’anar acompanyat d’un menjar que hi lligui, i és important escollir-lo bé per convertir l’experiència en una justa adaptació mútua dels acords, moments en el que es diu viure amb més o menys plenitud. Es recomana que per maridar bé les begudes i els aliments, es tinguin en compte tot una sèrie de factors, que com dèiem venen determinats pels colors, els aromes, les textures, els gustos i els sabors. Tot plegat ha de conduir a una harmonia dels sentits, que facin l’experiència singular, que mostri una elegància subtil, és a dir, sense estridències, el que ens deixarà una sensació de sorpresa i plenitud més persistent.  Amb el maridatge doncs, el més important és que el vi i el menjar que servim ens agradi, i després que es tinguin en compte una sèrie de detalls relacionats en què hi hagi una continuïtat o un equilibri o un contrast en els gustos, els sabors, els aromes, les textures i els colors del que servim, i a la vegada fer que lliguin d’una manera ja no tan estricte amb els sons, el moviment i el lloc on provem l’experiència.

En efecte, per una banda tenim els premis Vinari, el primer concurs de vins de Catalunya,  el qual us recomano seguir de prop alhora de provar nous vins enguany. Per altra banda, els dies 4, 5 i 6 d’octubre es va celebrar a Sant Sadurní d’Anoia la XVII edició de la Mostra de Cava i Gastronomia i popularment coneguda com a Cavatast. Del 10 al 13 d’octubre es celebra la XIX edició de Firatast de Girona. El 19 i 20 d’octubre es celebra la fira documentada més antiga de la Península Ibèrica, la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, que és la Fira de Formatges Artesanals dels Pirineus. I els dies 1, 2 i 3 de novembre es celebrà la VI Fira de Sant Martí de Montblanc dedicada enguany a la cuina del safrà, en la que es podran tastar mostres gastronòmiques de la comarca i maridar-los amb els excel·lents vins – d’entre altres varietats – de trepat, cabernet sauvignon, pinot nior i chardonnay de la Conca de Barberà.

http://www.naciodigital.cat/vadevi/noticia/4676/dies/fires/tasts

[Josep Saperes]