
Una botiga especialitzada en el món del vi hauria de vendre vins d’arreu del món i la seva tasca principal hauria de ser apropar els vins de zones allunyades a possibles consumidors del seu entorn. Posar l’abast del client coses que no ho són. Actualment moltes d’aquestes botigues no duen a terme aquesta funció, sinó que estan fent el contrari: estan posant a la venda productes que els consumidors ja haurien de tenir a l’abast per altres vies. Venen vi del territori que els és més pròxim amb la finalitat de cobrir les mancances del mercat del vi a casa nostra. Unes mancances que es concreten en el forat de venda existent en la ditribució dels productes locals. Aquest forat es produeix per dos motius: la poca presència de vins catalans als supermercats i a les grans superfícies i la dificultat que tenen els cellers per arribar directament als seus clients potencials.
De la poca presència de vins catalans al supermercat ja en vam parlar anteriorment http://www.naciodigital.cat/vadevi/noticia/4954/vins/supermercats. També ho han fet altres altres autors en aquest mateix diari http://www.naciodigital.cat/vadevi/noticia/1626/supers/sense/vi/catala. Avui ens centrarem en la relació entre les botigues de vi i els productors de vi.
Els consumidors haurien de comprar els vins del territori als cellers o els supermercats. Els cellers han d’apostar per la venda directa; es podrien guanyar millor la vida si s’emportessin el marge del distribuïdor i del botiguer. Actualment, es produeix un increment dels costos i dels preus finals dels vins del territori, ja que el circuit celler-distribuïdor-botiga encareix el producte final. L’opció ideal, doncs, seria que tots els cellers tinguessin un punt de venda. Sabem que això és complicat, però sí que hauria de ser plausible poder crear una agrupació de cellers que posessin punts de venda físics i/o de venda per Internet.
La unió torna a ser la clau. Com ja vam comentar respecte els aspectes de comunicació, imatge i màrqueting, per a la venda la cooperació podria tornar a ser una bona opció per abaratir costos i preus i arribar a nous espais. Bé siguin botigues de zones concretes, de DO o, perquè no, botigues de vi català arreu del territori gestionades pels propis cellers. Per exemple, es podria posar una botiga als principals punts de venda del territori (Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, zones turístiques o altres ciutats importants). El client vol amplitud i profunditat: vol referències. I un celler sol no li ho pot donar. Cal incidir en la necessitat de configurar una agrupació de diversos cellers. Gran part dels consumidors de vi són persones interessades en tot el que envolta aquest producte, a qui els agrada que el mateix elaborador els l’ofereixi i els expliqui quin ha estat el procés per crear-lo.
D’altra banda, un dels factors decisius per molta gent a l’hora d’escollir entre un vi o un altre és el preu. L’únic que pot competir amb preu és el productor. Aquest és un factor clau si parlem de la possibilitat d’obrir una botiga virtual. La venda per Internet es fonamenta en el preu i el qui pot oferir el producte més barat, és clar, és el productor.
Aquest canvi de model de la distribució del vi a casa nostra també tindria efectes beneficiosos pels distribuïdors que viuen i gaudeixen d’aquesta feina. Es sentirien més realitzats si poguessin fer descobrir nous vins, noves zones… si així, ampliessin el seu camp d’acció i actuació. Podrien oferir un catàleg més ample, més extens i molt més ric en varietats.
El futur passa, doncs, perquè les botigues especialitzades en vi puguin oferir productes de tot el món i es converteixin en centres de descoberta i de referència, respecte les novetats i les tendències del sector. Un espai on els consumidors puguin trobar els vins més destacats d’arreu del món i d’altres vins més específics que desitgin adquirir. Un espai que convidi a conèixer món a través del vi. En el moment en què els supermercats cobreixin el forat de venda que actualment existeix en relació a l’oferta de vins de DO catalanes, les botigues especialitzades podran centrar-se en el que millor saben fer: descobrir-nos tota una gamma de nous vins.
http://www.naciodigital.cat/vadevi/noticia/6137/botigues/vi
[Leandre Romeu]