Una harmonia natural

L’enoturisme vinculat al patrimoni i al paisatge és un dels signes de dinamisme i singularitat de la DO Tarragona. Joves elaboradors s’uneixen per guanyar visibilitat i ampliar el percentatge de venda directa al celler que, en alguns casos, pot arribar al 50% en dos anys

“Els cellers de la Denominació d’Origen Tarragona han començat a entendre que són dins d’una DO i que s’ha de vendre una marca comuna. S’ha fet un clic. I penso que la iniciativa de Cellers Singulars n’és un exemple”. Àngels Collado és la secretària de la DO Tarragona. Obre les cortines de l’estand corporatiu a la Rambla Nova de Tarragona, dissabte al matí, coincidint amb la divuitena edició de la Fira de Vins. Conversa sobre la inquietud i vitalitat que percep en els elaboradors d’una de les regions de vins més antiga de tot l’Estat espanyol i amb una àmplia pluralitat d’expressions. Per alguns aquest fet és un handicap, per altres pot aportar la forma de singularitzar-se, com defensa des de sempre la DO.

“La iniciativa del ViTour Tarragona neix de la inquietud de joves elaboradors i en el seu programa enoturístic expliquen que estan en el marc de la DO; els cellers ho posen en valor i això ens beneficia a tots. També els cellers de la Ribera d’Ebre s’han despertat i volen que s’expliqui que hi ha una nova manera de fer. Quan elabores 7000 ampolles és molt costós anar sol pel món. Treballar en conjunt i sota el paraigües de la denominació d’origen és més intel·ligent” reconeix Collado.

“Les lleis estan fetes per complir-les, des de la DO no podem fer més, però sí que és una garantia formar-ne part i hem de defensar la feina ben feta. Hem permès la recuperació de varietats, tot i que a l’inici el sumoll no va interessar al territori, després alguns cellers l’han recuperat, com ara s’està fent amb el xarel·lo vermell, el vinyater i en buscarem d’altres…” explica Àngels Collado. Massa vegades la normativa ha esdevingut un fre i la realitat va per davant, com també les tendències en viticultura, però la DO Tarragona es presenta com una aliada.

cellers-40“El canvi de xip que hem observat en els últims temps era necessari, hi ha orgull. Noves generacions que recuperen el treball dels avis, que aposten fort per l’enoturisme, petits nous projectes d’elaboració de vi que entraran a formar part de la DO… Crec que el fet d’haver viscut de cara al cava ha estat per a la nostra denominació una sort i una desgràcia al mateix temps, no s’ha pensat prou en el projecte propi, en l’autenticitat” revela la secretària de la DO Tarragona.

No hi ha comarca amb celler que no practiqui l’enoturisme, abraçant el riu Ebre, la Vall del Cortiella, la muntanya mediterrània, la Reserva de la Biosfera, el mar… “Tenim inquietud per difondre la cultura del vi i la història” explica Adam Albert, responsable de comunicació de la Vinícola de Nulles. Al programa d’activitats enoturístiques del celler modernista, ara en sumen una d’innovadora que han teixit amb la complicitat del Celler Mas Vicenç, també referents pel programa enoturístic i gastronòmic Walk&Wine, l’empresa d’autocars Nika i l’empresa d’ecoturisme i senderisme El Brogit.

“El ViTour comença amb la introducció teatralitzada de l’enòleg romà Philodamus a l’amfiteatre de Tarragona. De manera divertida i amena explica com s’elaborava el vi en temps dels romans, recordant que no és casualitat que s’instal·lessin a la ciutat per com es va adaptar, entre d’altres, el cultiu de la vinya. Segueix amb una visita a Cabra del Camp, on l’enòleg Vicenç Ferré s’explica el pas de la viticultura des de l’època dels romans als monestirs, impulsors del conreu de la vinya a l’Edat Mitjana. El visitant pot observar el treball quotidià del monjo cistercenc Pere Blanc. Es tasten vins a les vinyes de Mas Vicenç i l’oli d’oliva verge extra que també elaboren a Cabra, per després fer un passeig pel celler i acabar amb una copa de vi dolç.  Tot seguit s’arriba a Nulles i una pagesa narra l’inici del cooperativisme, les feines de camp de principis del segle XX i també com ho va deixar tot d’arrasat, la fil·loxera.

Es realitza una passejada per l’edifici modernista i es descobreix el valor arquitectònic d’un espai pensat per a fer vi per a tot un poble, el celler cooperatiu. El tast de vins i caves  i l’oli d’oliva VE de la Cooperativa posen punt i final al recorregut que uneix  patrimoni, cultura, història… És un viatge en autocar la qual cosa permet la degustació als visitants” continua Albert. S’organitza cada segon dissabte de mes i el proper pas serà, per una banda, tancar un menú gastronòmic d’essència romana amb restauradors de Tarragona com l’Almosta i, per l’altra, contactar amb bars vora de la volta del circ romà on els turistes puguin completar el dia amb un gintònic.

El Wine en caiac per l’Ebre és una altra de les apostes de turisme actiu i enoturisme que neix en el bressol de la DO Tarragona, promoguda pel Celler Suñé Vins i Olis i l’empresa Rogles d’Aventura. La proposta permet gaudir de la vegetació de la ribera, l’observació d’aus, descobrir el significat d’ “aubergins”, el passat líber i les anècdotes viscudes durant la crua Batalla de l’Ebre. Tot un matí de ruta en caiac pel riu, entre Móra la Nova i Ginestar, on després es visita una finca de vinyes de macabeu i es tasta el vi La Pocavergonya, elaborat per 4 cellers de la Ribera d’Ebre. Els vins rosat i negre de Suñé Vins completaran la visita amb la degustació de la clotxa, una menja típica de la regió.  Aquest estiu es podrà gaudir de l’activitat els propers 28 d’agost i 18 de setembre.

cellers-singulars-00“Molts cellers estan desenvolupant nous projectes enoturístics i els promouen les noves generacions” comenta Àngels Collado. La inquietud no només resideix en l’enoturisme, que també, sinó en la voluntat d’imprimir nous valors al conjunt de la DO Tarragona. Amb aquesta premissa neix Cellers Singulars, un grup de 8 elaboradors que reivindica noves inquietuds i sensibilitats: Biopaumerà, Mas Bella, Mas del Botó, Celler Pedrola, Celler Suñer, Estol Verd Celler, la Farinera Vins i Molí de Rué.

vinya cartoixà aviAportar valor afegit, posant l’accent en l’autenticitat, la singularitat i la diferenciació dels seus productes i activitats enoturístiques. Aquest és l’objectiu d’una associació que coordina l’enòleg Josep Maria Llauradó: “La DO Tarragona té molta història, és una de les denominació d’origen més antigues de l’estat, amb una gran diversitat que la fa rica i única. I en aquest sentit volem treballar, donant caràcter a la nostra identitat, al nostre origen i potenciar-lo”. Comparteixen una visió ecològica de la viticultura, memòria i història, preserven el valor del patrimoni natural, artístic, cultural, també l’oral – Mas Bella amb el vi cartoixà i les noves etiquetes amb peces de sols hidràulics – i literari amb el Camí de Sirga. Reuneixen en el grup de treball dones enòlogues, joves elaboradors i la idea que els petits poden ser grans. Tota gran conquesta comença amb una petita passa, diu el proverbi.

I el valor de cooperar per convicció és a les arrels de la unió. Fer vi és fer xarxa amb clients que seran amics i amb companys elaboradors que esdevindran ambaixadors. Rasquera, Masmolets, Alforja, Miravet, Ginestar, Rodonyà i Vinebre són pobles de vi, com Catalunya és un país de vi. Reivindicar-se al mapa és necessari.

Vicenç Ferré, enòleg de Mas Vicens i màster MBA en direcció i administració d’empreses, reconeix que un 37% de la facturació en vendes és conseqüència de  l’enoturisme que practiquen al celler de Cabra del Camp. “I el nostre objectiu és arribar al 50% en dos anys. Què proposem als visitants? Primer començar per una visita al mas i tastar els productes que elaborem: vins, oli d’oliva i fruits secs. Una vegada l’enoturista ja ho ha fet pot venir a gaudir de 5 altres activitats: el Walk&Wine, la xocolata i vida, el ViTour Tarragona, l’essència del Cister o els cursos de formació”.

Ampolles guanyadores 2016Les sinèrgies amb l’entorn i amb la gastronomia són inevitables i en cada territori tenen una especificitat. “El vi ho és pràcticament tot” afirma el sommelier Josep Roca quan parla de vins i persones. I continua: “Una harmonia natural. Els vins i la vida. Allò de terra i allò alat.  El cicle vital de la natura, els capricis, les indecisions, les inquietuds, els dubtes, les pors, les esperances, la lògica que a voltes aclapara, el coneixement, allò empíric, el fonamental, les il·lusions, els projectes i l’orgull. Mística, tradició, transmissió, respecte, estima i amor apassionat”.