Un vespre diferent a la Conca

És dijous 5 de novembre de 2015 al voltant de les vuit del vespre. Condueixo fins a Blancafort i em costa una mica trobar lloc per aparcar: ja hi ha alguns cotxes. Entro al bar restaurant l’Arravaló i travesso la porta de mà esquerra. Llavors ja sóc dins de la haima que fa acollidora i recollida l’habitual terrassa d’aquest establiment de Blancafort. Hi ha globus de colors que donen un aire festiu a l’ambient.

Hi ha diverses taules, cadires i bancs originals amb coixins. Una barra d’obra feta de fa pocs dies amb una il·luminació molt original. I també espai per estar dret, per ballar, per moure’s, per trobar-se, per conversar. Una miqueta més elevat, un escenari reduït amb alguns instruments preparats per a que algú hi pugi i es toqui la seva cançó: Toca-te-la tu.

Precisament aquest és el suggerent títol de les jams sessions que cada primer dijous de mes s’organitzen al bar restaurant l’Arravaló de Blancafort des del novembre de 2013. Aquest projecte musical, que ara ha arribat a la 23a edició i celebra 2 anys d’existència, ha reunit i creat sinèrgies entre músics de la comarca i de fora durant tot aquest temps, oferint un espectacle a un públic que es converteix en músic protagonista en qualsevol moment.

jam session amb Sergi Esparza, Ramon Amigó i Pau Garcia_Enric MercadeTornem a Blancafort el dia 5 de novembre. Comença la jam amb una presentació del Ramon Amigó i el Sergi Esparza, dos dels músics impulsors d’aquest proposta musical conquenca, conjuntament amb el Pau Garcia. Han anat arribant més persones i les taules estan plenes. Alguns s’aixequen per (auto)servir-se olives i patates que l’Arravaló ha cedit per l’ocasió. Al final de les paraules de benvinguda, es presenta el nou logotip, creat pel Ramon Amigó i el Sergi Esparza. Després, comença la música. Obertura de la jam dels 2 anys de Toca-te-la tu!

5 nois donen vida al primer tema, el públic s’anima i l’ambient és molt agradable. Músics amateurs, mestres i professors de música, cantants i components de grups comarcals o aficionats a la música en general es troben aquest vespre de novembre per compartir tant l’estona de ser públic com l’oportunitat d’esdevenir cantants i músics protagonistes per un moment. Persones d’edats molt diverses i provinents de l’Espluga de Francolí, Montblanc, Valls, Sarral, La Guàrdia, Barberà, Cambrils, Tarragona, Puigpelat i altres indrets coincideixen un dijous de cada mes a Blancafort per viure i compartir la (i amb) música.

Han anat sonant més temes. La haima s’ha omplert de gent. Continuen havent-hi patates i olives cedides per l’Arravaló a sobre de les taules i, ara ja, força ampolles de cervesa buides, algunes de mig plenes i també copes de vi. De la Conca.

Moment d'el mantra del mes_Jam session 2 anys_Josep ArdilaA la meitat de la jam, els organitzadors ens expliquen les sorpreses que han preparat per a celebrar els 2 anys de vida del projecte. Es tracta d’un concurs a través del qual els protagonistes han d’encertar de quin tema musical es tracta, però només se’n senten les primeres notes. Són dos participants cada vegada; el primer que encerta el títol de la peça és obsequiat amb una ampolla de vi de Gerida Viticultors, un celler que també ha contribuït a fer possible la celebració dels 2 anys de Toca-te-la tu. Fàcilment surten voluntaris per al següent repte que es proposa: algú que no hagi sortit a cantar a cap de les jam session anteriors, té l’oportunitat d’estrenar-se davant del micròfon i tindrà la gustosa recompensa de 2 sopars al mateix Arravaló! A ritme de “L’Empordà” cantat pels debutants, la gent i la jam s’animen encara més!

Al cap d’una estona, en un racó, un parell d’homes s’animen a ballar. Un d’ells, després, sortirà a tocar. Llavors comença a sonar un nou tema: un altre noi s’ha animat a cantar i demana al públic que l’ajudi en la interpretació de la tornada de la cançó. Tothom es motiva i, després d’un sol assaig in situ, la cançó arrenca amb el públic encara més engrescat.  Mentrestant, un periodista de professió fa fotografies per afició i capta la màgia del Toca-te-la tu: instruments, espontaneïtat, música…una píndola de felicitat.

Tot seguit arriba el moment més calmat de la vetllada: el mantra del mes, guiat per dos persones assídues a les jams. Durant aquesta estona baixa una mica el volum del públic i l’ambient és més recollit; l’oportunitat per gaudir la música d’una manera més reflexiva, més introspectiva. Per compartir-ho, s’han repartit uns papers amb la lletra del mantra. Una part del públic s’anima i acompanya la veu amb moviments suaus.

Després d’això, dos flautistes prendran el relleu i tocaran la melodia principal d’un parell de temes més. Bateria, baix, un saxo i un teclat arrodoniran l’actuació: una altra interpretació musical feta a mida en aquell moment i en aquell espai concret.

Des que he arribat a l’Arravaló, un nen de 3 anys ha estat jugant i s’ha entretingut amb un llibre titulat “1000 pegatinas geniales”. Mentrestant, ha pogut escoltar tots els tipus de cançons i versions que s’han interpretat en directe en català, castellà i anglès.

La haima continua plena i el final de la jam s’acosta. Abans, però, els organitzadors i algun espontani animat recitaran uns quants garrotins com a final de festa. Els garrotins, peces úniques improvitzades que expliquen una manera d’entendre la música i viure-la. Ben bé com el projecte Toca-te-la tu.

Si voleu descobrir-ne una mica més i regalar-vos un vespre diferent a la Conca, cada primer dijous de mes a l’Arravaló de Blancafort us espera una nova sessió de Toca-te-la tu!