
Família Torres presenta Clos Ancestral, un vi que recupera la varietat prefil·loxèrica moneu plantada als voltants del Castell de la Bleda.
L’obstinació de Família Torres en la recerca de varietats ancestrals prefil·loxèriques no ha tingut aturador en els 30 anys que porta viu el projecte. Ara se’n comencen a recollir els fruits per redibuixar de nou la riquesa varietal del país i poder afrontar amb garanties el cultiu de la vinya en un escenari de canvi climàtic. Enmig d’un procés necessari com és el salt cap a l’agricultura regenerativa, el compromís de Família Torres amb el patrimoni vegetal i arquitectònic es manté intacte i és en aquest bressol de cuidar i salvar on s’emmarca la darrera novetat enològica, el vi Clos Ancestral que inclou al seu cupatge la varietat moneu, una de les més de 50 recuperades en aquest projecte que enllaça passat, present i futur. “Algunes tenen més potencial que altres”, dirà Miquel Torres, director general i cinquena generació de la família. “Al principi es pensava més en un projecte filantròpic, però amb el canvi climàtic hem vist com aquestes varietats son molt interessants i hem detectat en 5 o 6 d’elles característiques especials per fer vins frescos i amables”, afegirà.
La moneu és una varietat recuperada al costat del municipi de Querol, a l’Alt Camp, de maduració tardana, amb bona acidesa i frescor i molt de color. Família Torres ha estat experimentant amb ella durant els últims anys i després d’assajar-la, se li ha buscat un espai on pugui demostrar tot el seu potencial. Ho fa i seguirà fent a l’entorn del Castell de la Bleda, que Família Torres va comprar l’any 2016, una propietat antiga i amb vestigis de cultius agraris i enològics amb més de 2.500 anys d’història. “És una edificació propera a Mas La Plana amb terrenys calcaris i argilosos que esdevindrà el punt zero de creixement de la moneu”, dirà Miquel Torres. “Actualment tenim 14 hectàrees plantades, però les anirem incrementant i ens permetrà fer créixer també la seva presència al cupatge del Clos Ancestral, que ara és del 20%. Al Castell de la Bleda volem fer un homenatge als vins antics, recuperar el patrimoni i potser plantar altres varietats, perquè en poden aparèixer més. M’agradaria que fos un santuari de varietats antigues”, reconeix el director general de Família Torres. De moment, han reempeltat moneu en ceps de macabeu de 40 anys i de merlot i n’han plantat de nous. Han estat treballant amb diferents densitats i estils de conducció i finalment s’apostarà pel vas i per una mitjana de 2.500 ceps per hectàrea. “És la densitat correcta per a la bona nutrició de la planta”, argumenta Torres amb la idea de produir uns 5.000 quilos per hectàrea, i tot en ecològic.

“Estem treballant per recuperar la fertilitat dels sòls, perquè hi hagi més matèria orgànica i fixant el CO2 atmosfèric al terra. El nostre pla agrícola preveu que en 5 anys arribarem a 500 hectàrees de viticultura regenerativa, concebent de manera més holística la terra, incrementant la biodiversitat amb pràctiques més respectuoses que ens permetin lluitar contra el canvi climàtic. Els primers assajos ja els estem fent a Mas La Plana, a Pacs del Penedès, a Mas de la Rosa a Porrera, a Milmanda a Vimbodí i a Jean Leon”, avançarà Miquel Torres. El salt del model ecològic al regeneratiu no és ni fàcil ni ràpid però el director general està convençut que “és un llarg procés d’aprenentatge en què s’ha de desaprendre per buscar un nou equilibri”.
La moneu es pot expressar amb tota la seva amplitud al Castell de la Bleda, a Santa Margalida i els Monjos, per moltes raons però hi ha un lligam subtil i romàntic entre la recuperació del patrimoni vegetal i l’arquitectònic que és decisiu. Clos Ancestral “rendeix tribut a la història vitivinícola de la regió, no només per la varietat prefil·loxèrica que acull, sinó perquè procedeix d’una finca dedicada al cultiu de la vinya des de fa 2.500 anys, segons evidencien les troballes arqueològiques realitzades al Castell durant el 2018”, explica Miquel Torres. Les intervencions es van realitzar arran de les obres de conservació per garantir l’estabilitat de l’edifici actual, que originalment havia estat torre, després castell i finalment masia i on al segle XVIII s’hi havia allotjat la família Salvador vinculada al poder econòmic i polític del país, molt interessada per la botànica. “Les excavacions demostren l’existència d’un assentament ibèric que dataria dels segles V i III aC, una vila romana, un castell i una masia medieval abans que es construís l’edifici actual al segle XVIII, que està catalogat com a bé cultural d’interès nacional”, comenta Xavier Esteve, director de les excavacions. L’arqueòleg penedesenc destacarà la troballa de restes romanes, de fragments de dolies que situarien el conreu de la vinya 2000 anys enrere, i de sitges de diferents estructures, com també dos cellers del segle XX un d’interior i un d’exterior i llavors de raïm antigues que hi estarien relacionades, de manera que la presència del cultiu cerealístic i de vi estan més que documentades i vinculades al Castell de la Bleda. Un edifici per altra banda situat a tocar del riu Foix i en una ubicació estratègica entre un camí que podria ser la Via Augusta i el que enllaça Vilafranca, Montblanc i Santes Creus.

El nou vi de Família Torres, Clos Ancestral, és el primer que incorpora la varietat moneu. Rescatada de l’oblit, s’ha enllaçat amb ull de llebre (50%) i garnatxa negra (30%). La vinificació combina, en el cas de la moneu, un treball precís i minuciós, amb pas d’un petit percentatge de vi per gerres de fang on fer la criança. Per se, la varietat és fina, elegant i subtil. Amb notes especiades i de sotabosc mediterrani. Regala un vi franc i directe. Al cupatge, Clos Ancestral, guanya cos i estructura i es converteix en un vi “seductor, fresc i aromàtic, que mostra bona concentració, complexitat i equilibri”, en paraules de Miquel Torres. És un vi delicat i amb personalitat. I la voluntat enològica del celler és potenciar la fruita i el nervi. S’empren llevats salvatges i molt poc sulfurós. Ara surten al mercat 12.000 ampolles de l’anyada 2019 que “ajudaran a enfortir la identitat dels vins negres del Penedès. La nostra intenció és anar incrementant la presència de moneu a mesura que es vagin consolidant les noves plantacions, però al mateix temps no volem que sigui un monovarietal 100% per tal de preservar la diversitat històrica de la vinya”, dirà el director general. Antigament, a les vinyes hi havia mesclades diferents varietats i aquest és l’argument que Família Torres defensarà per al cupatge. “Organolèpticament té tots els atributs, però també ens ho anirà dient l’experiència”, reconeix Miquel Torres. Ressalta que Clos Ancestral està lligat estretament al Penedès i al Castell de la Bleda, perquè parla d’història, de tradició i de patrimoni vinícola del Penedès. Miquel Torres ha llegit “Arrelats a la terra” de Francesc Font, ha vist “Kiss the ground” a Netflix i recomana seguir Fukuoka. “The ultimate goal of farming is not the growing of crops, but the cultivation and perfection of human beings”, afirma l’agricultor i microbiòleg japonès, autor de “La revolució d’un bri de palla”. El camí està traçat i la moneu, juntament amb la blanca forcada, son les dues primeres varietats centenàries que Família Torres està vinificant després de ser aprovades per la DO Penedès. La querol i la garró estan plantades a la Conca de Barberà i la pirene i la gonfaus a Tremp i a les Garrigues. El mosaic varietal és cada vegada més divers i més ric; el celler està cada cop més preparat per desenvolupar una viticultura de qualitat en un escenari climàtic complex.