
Els turistes volen ser turistes, així com conceptualment els entenen moltes persones?
Cada vegada que em poso a escriure un article pels companys de La Conca 5.1. hem sorgeixen dubtes sobre quina temàtica he de tocar. Moltes vegades se’m resolen fàcilment, ja que el principal indicador de temàtica rau en el dia a dia de cadascú. Treballant en l’àmbit turístic detectes molts “titulars” sobre els quals poder escriure, o també discutir, en el sentit més ampli de la paraula. I no sempre les opinions d’un mateix són compartides per la resta de lectors. I aquesta és la gràcia.
Un tema que m’ha estat rondant és sobre com es veuen els turistes en un territori. Si ho preguntéssim, moltes respostes anirien enfocades cap a gent que venen a conèixer un territori en el seu temps lliure. Però tots hem sigut turistes en algun moment, i si ens parem a pensar en el què sentim quan som fora; o en el nostre desig quan estem en una destinació, veiem que tot té un àmbit molt més ampli.
En realitat penso que són uns agents molt més complexos i rellevants. Són persones que volen viure l’experiència, integrar-se el màxim en la cultura d’aquell lloc que estan visitant. Ser part d’aquell territori, i no únicament passants superficials per una destinació turística. Des de tots els establiments turístics se’ls veu així?, o en moltes ocasions es veu d’una forma més genèrica, “ a grosso modo”?.
I aquí l’altra cara de la moneda, quin paper juguen els habitants d’un territori?, és a dir aquells als que acostumem a anomenar població local.
L’altre dia estava conversant amb persones força alienes al sector turístic i al seu desenvolupament, i va sortir el tema de com valorem el que ens aporta el turisme al territori. Molts d’ells, essent habitants d’un municipi turístic, com que no tenen un establiment que directament es beneficia econòmicament de l’activitat turística, ni hi pensen. Veuen més moviment del normal al seu poble, però no hi presten tampoc l’atenció necessària.
Considero que tots els habitants d’un municipi són indispensables per fer front a aquesta demanda del turista, cap a la recerca de sentir el territori, la seva gent i sentir-se part d’ell. Les persones que viuen en un municipi no deixen de ser part del destí turístic. Són un element molt important ja que contribueixen de forma directa en l’experiència del visitant al territori.
Per això cal que els gestors de destinacions turístiques no obviem aquest fet, i fer un treball important de dins cap a fora. Cal treballar per reforçar que la gent d’un indret siguin i es sentin els propis ambaixadors de la marca o destinació.