Trons de febrer…

…dolents per a la vinya i bons per al sementer. Aquesta és una de les dites que s’inclou en el calendari del vi que podem trobar en el conte infantil El raïm inquiet. Història d’un gotim que volia ser vi. Una història escrita per Elisenda Guiu i il·lustrada per Cristina Caupena. Un conte que no és una novetat editorial ja que és un llibre publicat el 2013 per Arola Editors però que he cregut convenient recuperar-lo per poder dedicar en aquesta ocasió, l’Espai Literari, als petits lectors (a partir de set o vuit anys).

El raïm inquietEl raïm inquiet no és tant sols un conte. És un llibre didàctic que inclou informació complementaria perquè els més petits puguin començar a familiaritzar-se amb el vocabulari de la verema, oferint-nos en aquesta edició un diccionari visual del vi on es representa tot aquell vocabulari més bàsic de la vinicultura que va apareixent al llarg del conte. També trobem una petita secció anomenada Sabies que on es presenten algunes curiositats sobre el procés de producció del vi i finalment en un conte com aquest no hi podia faltar tampoc un apartat de frases fetes i embarbussaments relacionats amb el món del vi. Grans i petits! Qui s’atreveix amb el següent embarbussament?

Bóta picota, picotí de bóta.
Qui no dirà bóta picota,
picotí de bóta,
no beurà vi de la bóta.

La història que es narra i s’il·lustra en aquest conte explica les aventures d’un gotim de raïm que està neguitós per a convertir-se en vi. A través d’aquest viatge que viurà el gotim de raïm se’ns expliquen totes les etapes del procés d’elaboració del vi. Des de quan el gotim de raïm és encara al cep fins que arriba a la taula convertit ja en vi dins d’una ampolla.

Com es pot veure doncs, és un conte que explica un procés real però que inclou elements de fantasia: el cep, els gotims de raïm, la bóta  i altres objectes del celler parlen entre ells i ens fan viure la història d’una manera més amena.
Veritablement es tracta d’un conte per ser llegit, per els més grans, o fullejat, per als més petits, ja que simplement amb les magnífiques il·lustracions que acompanyen al text realment els més menuts es poden començar a fer una idea de tots els elements que formen part del procés d’elaboració del vi.

Fotografia: Ruth Troyano
Fotografia: Ruth Troyano

En una entrevista de Ruth Troyano a Elisenda Guiu, al maig del 2013, l’autora del llibre deia el següent:

“Penso que als petits, el món del vi s’hi ha d’arribar des de la vinya i la verema com a punt de partida, però al mateix temps des del celler, per entendre tot el procés. En un món en què estem acostumats a que tot passi tant de pressa, em sembla interessant que els petits s’adonin que no tot és un plis-plas, i comprovin in situ l’elaboració d’un producte que es pot acabar molt ràpid de l’ampolla però que requereix tot un laboriós procés per aconseguir-lo!”.

Al meu entendre, aquest conte conté els elements d’una fórmula perfecte per iniciar als petits al món del vi i la vinya.

veremaEn un país com Catalunya on la vinya forma part del nostre paisatge i el vi de la nostra cultura que hi hagin contes que expliquin la verema i tot el procés de producció del vi és situar-lo a un nivell similar al de la castanyada, el caga tió o de la llegenda de Sant Jordi.

El raïm inquiet. Història d’un gotim que volia ser vi va viure en el seu moment una gran difusió entre els més petits en les hores del conte de les biblioteques però fins i tot ha servit de proposta d’activitat per a les famílies a l’Alta Alella on s’han ofert visites familiars al celler a través de la teatralització del conte.

Tota una experiència per a petits i grans!