La transició energètica als micropobles

Existeixen dos actors importants per aquest projecte; el col·lectiu CMES, col·lectiu per un nou model energètic i social sostenible i l’associació de Micropobles de Catalunya.

L’expresidenta Maria Crehuet, membre del col·lectiu CMES, va presentar la proposta del projecte a l’associació i 11 municipis membres han sigut triats per desenvolupar els estudis de transició energètica.

Estem parlant dels municipis següents: Abella de la Conca, Argençola, El Brull, Castellolí, Lluçà, Maldà, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Senan, Torrebesses i Vilanova de Prades. D’aquests onze, dos són de la Conca de Barberà.

Dins els documents aportats pel col·lectiu CMES, són essencialment, d’anàlisi, diagnosi i enfocament de solucions concretes per cada territori, amb el recolzament de la majoria de la societat, aportant conceptes i dades, dels habitants als Micropobles, sobre la transició energètica, per tal de que tinguin elements per intervenir en el major pes possible en les decisions de d’explotació energètica del territori, amb respecte dels valors ambientals, paisatgístics i ecològics del nostre entorn.

Segons les dades del 2015, Catalunya té 332 micropobles de 500 habitants o menys, que representen el 35% dels municipis catalans, amb una població conjunta de 82.257 habitants, un 1% de la població catalana. Aquests 332 municipis ocupen 11.169 kms2, el 35% del territori català.

IMG-20170529-WA0000Són doncs els habitants dels micropobles, els que fan majoritàriament la custodia del nostre territori i per tant llocs i espais estratègics en la perspectiva d’un nou model energètic dels recursos renovables; fotovoltàics, eòlics, hidràulics i biomassa.

Senan, és un dels municipis que ha participat en aquest projecte.  Crec que ja fa anys, que Senan exerceix per la futura desconnexió.  Com a productor de energia neta amb la teulada fotovoltaica, al gener del 2007 va conseguir un pic màxim de 6,7 kw/hora.

Tambè  s’han instal·lat quatre fanals solars en diferents carrers del municipi i un a l’àrea de lleure del racó de la Font. El darrer projecte, ha sigut, la reducció de consum energètic de l’enllumenat públic instal·lant un sistema elèctric 100% LED.

Aquest canvi ha suposat un important reducció del consum de 4.700 wats/hora a tan sols 930 wats/hora.  D’aquesta manera Senan s’ ha convertit en el primer municipi de la Conca de Barberà en tenir tot l’enllumenat públic amb tecnologia LED.

Queda pendent de regularitzar, a causa de la legislació en matèria d’energies renovables del govern espanyol i el conegut com ” impuesto al sol”, la teulada fotovoltaica del punt Tic i la ampliació de la Pèrgola amb un total de 5,5 kw.