Tot per fer, tot per atalaiar

En temps de crisi neixen noves propostes per revolucionar els ànims, remoure mirades i unir voluntats. Totes tenim ganes de quelcom nou, d’emocionar-nos amb trobades inesperades, de crear espais inspiradors de diàleg, de veure’ns reflectits en el sentir de l’altra, de conrear esperança a més de dues mans. En temps crítics ressorgeix una guspira que engega la flama de la novetat i de l’atreviment, dels somnis encara no complerts, del tan anhelat “tot per fer”.

Talaia pagesa arrela des d’aquesta emoció, des d’aquesta necessitat d’acció. La intuïció aglutina a diferents persones que sentim la crida a generar un espai nou de trobada per la pagesia de casa. Un lloc físic on passin coses. Un esdeveniment amb patrons desconeguts que teixeixi les mil i una realitats de les persones que conreen la terra, tenen cura del ramat o feinegen a la mar. Parir aquesta proposta havia de ser un exercici coral.

I així va ser. Des de l’espurna d’en Bernat Vilarasau, l’Isaac Gelabert i la Neus Monllor, es comença a dibuixar un escenari on poder aterrar les bones voluntats. L’Ajuntament de Vic estén una catifa vermella a la inspiració i posa a disposició de l’equip tècnic tot allò necessari per començar a treballar. Des del primer moment s’uneix un grup compromès i motivat de pagesia que vetlla perquè el tarannà del que es plantegi sigui allò que havia de ser. També formen part de l’equip de treball Arran de Terra, Montanyanes, Raiels i Judith Saus, quatre empreses ben coneixedores de la realitat agrària catalana.

Amb tots aquests ingredients humans neix Talaia pagesa el 10 d’abril de 2022 a Vic. El Mercat del Ram es l’escenari on s’ubica la primera edició i el marc on el xup-xup de la nova pagesia comença a brollar. Es genera un espai de trobada i de reflexió, de mirades i de projecció, de xerinola i d’acció. Les persones que van participar varen poder gaudir d’un ambient distés en el que varen passar dues coses: una trobada i una mirada conjunta a un esdeveniment transgressor l’any 2023.

La trobada va estar amanida de dinàmiques actives de la mà de les persones dinamitzadores que varen activar el cos, el cap i el cor de la pagesia present. Vàrem constata que el 100% de les presents se senten orgulloses de ser pageses i que a més a més son felices fent la feina que fan. Una realitat que mostra la voluntat plena de la nostra pagesia per alimentar-nos i per fer-ho amb una mirada optimista, alegre i feliç.

Per altra banda, les persones assistents varen estar d’acord a que l’acte del 2023 volen que sigui un espai de trobada de caràcter festiu, al mateix temps que un altaveu dels reptes del sector i un lloc on poder intercanviar experiències, coneixements i neguits. Aquestes tres mirades son les que projecten la propera edició de Talaia pagesa. Un esdeveniment que aglutini una part lúdica, una reivindicativa i una altra relacional. Totes tres imprescindibles per fer florir l’essència de la llavor sembrada el 10 d’abril a Vic.

Aquestes dinàmiques varen estar maridades amb una bona taula parada. Per esmorzar, formatges i embotits de proximitat amb pa de massa mare. Una mostra de la nostra pagesia en forma de gastronomia. Abans de dinar una cervesa artesana de la terra. I per seure a l’hora de dinar, verdures de temporada i un bon arròs, maridat amb un vi biodinàmic de proximitat. Aquests son els colors dels camps als plats. Una cuina compromesa que dona signe d’identitat a l’esdeveniment, al que és i al que volem que sigui Talaia pagesa d’ara endavant.

I ara, que? Doncs ara, tot per fer! La criatura és al món. Ja ha nascut i cal cuidar-la. Estimar-la i acompanyar-la. Tenim el repte durant els propers mesos de cristal·litzar les voluntats que al Seminari de Vic es van sembrar. Talaia pagesa continuarà, però encara no sabem massa més detalls. Tenim ganes, tenim il·lusió i tenim equip. Tenim somriures, tenim motius i tenim força. Tenim veus, tenim mans i tenim voluntat. Tenim tot allò necessari per emocionar-nos. Tenim la responsabilitat de fer-ho realitat.


Neus Monllor participarà aquest dissabte 21 de maig al tercer debat #visions51 al Museu de la Vida Rural. A les 19.00 h conjuntament amb en David Segarra i la Laia Soldevila.

Més informació aquí: