
Després de més de dues hores de camí des del Camp de Tarragona, l’Empordà es comença a fer present davant nostre, tan bon punt es dilueix tot signe de metropolitanisme gris. Són els ocres de la tardor els qui, tímidament, miren de prendre protagonisme al verd exultant d’aquest estiu que es resisteix a abandonar-nos.
A la Rambla de Figueres, acaba d’inaugurar-se la 32a Mostra del Vi de l’Empordà i la ciutat respira vi. És dijous, però l’ambient és el de qui veu el cap de setmana a tocar. Gent de totes les edats fa cua per conèixer les històries sense final que expliquen els vins de La Vinyeta o per tastar l’Edith, el blanc amb nom de dona elaborat amb garnatxa roja de Cellers d’en Guilla. A l’espai DO, Lluís Tolosa compta el temps que resta perquè comenci el tast que dirigirà, dedicat als meravellosos i poc coneguts vins dolços que tant s’estima la gent de l’Empordà. Al final de la Rambla, es divisa el Cercle Sport on l’endemà se celebrarà el MarcaVi 2016, el seminari de referència en winebranding i creació de marca en l’àmbit del vi i l’enoturisme de Catalunya. Quan toquen les vuit del vespre, fins i tot hi ha qui s’atreveix a fer el berenar-sopar als estands que serveixen productes agroalimentaris de la zona.
Però la Mostra de Vi de l’Empordà no és més que una petita representació de tot el que el territori tocat per la Tramuntana ens vol oferir. Precisament, amb l’objectiu de donar a conèixer l’oferta gastronòmica i enoturística de l’Empordà, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona ha creat la Ruta del Vi DO Empordà.
A criteri dels creadors/es de la Ruta, la celebració de la Mostra de Vi de l’Empordà oferia el millor escenari per presentar-la. Així és com, el mateix dijous dia 8 de setembre a la nit, els Jardins del Consell Comarcal de l’Alt Empordà acollien una vetllada distesa, on es va donar a conèixer públicament la Ruta del Vi DO Empordà entre la societat empordanesa i els professionals vitivinícoles i turístics. Amb padrins de luxe com Josep –Pitu– Roca, excel·lent coneixedor del territori i del producte, no va ser complicat engrescar l’auditori tot exaltant les virtuts d’una zona que gaudeix d’un paisatge envejable i d’uns vins que s’esforcen a parlar-nos-en. A les paraules del vídeo promocional protagonitzat pel reconegut sommelier d’El Celler de Can Roca, s’hi van sumar les intervencions de diverses autoritats que van remarcar la pertinença i la importància d’elaborar una Ruta que uneix tot allò que gira entorn el món del vi.
Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, va agafar primer la paraula per presentar la Ruta com el fruit dels esforços d’aquest organisme per orientar el model turístic del territori a la demanda del nou turisme internacional: “Fa molts anys que els empresaris turístics estan treballant amb el posicionament de l’Empordà com a destí de sol i platja, però durant aquest temps també ens hem intentat especialitzar-nos en tots aquells productes turístics que, cada vegada més, demana el turisme internacional. I un d’ells, com no podia ser d’una altra manera, és el producte del vi.”
El va seguir Ferran Roquer, president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que va destacar que la Ruta del Vi DO Empordà fomenta dos aspectes fonamentals de l’economia empordanesa: el sector de la restauració-comerç/turisme i el sector de l’agricultura. En paraules de Roquer “aquesta Ruta contribueix a dignificar els dos sectors, perquè desestacionalitza el turisme i perquè es tracta d’un producte que no és deslocalitzable, que dóna un valor afegit a un sector primari molt important en permetre que aquest quedi alliberat de la pressió d’haver de vendre al preu imposat pels compradors.” L’argumentari més racional va deixar pas a l’emoció evident que el president de la DO Empordà, Xavier Albertí, va traslladar quan parlava dels vins elaborats en aquesta zona. “Som una DO petita, però estem en un moment molt maco”, va mencionar Albertí, que va destacar el paper que una Ruta com aquesta jugarà a l’hora de donar a conèixer el producte.
El tancament de l’acte va anar a càrrec de Marta Felip, alcaldessa de Figueres i vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, que va insistir en què “en cap cas promovem la Costa Brava repartint fulletons, sinó que la gent beu i tasta el magnífic producte que tenim a l’Empordà. Quan degusteu els nostres productes imagineu quina cara fan quan els tasten persones a Munich, a Milà, a Brussel·les o a Nova York.” Com no podia ser d’una altra manera, un cop acabada la presentació de la Ruta, Marta Felip va convidar als assistents a l’acte a degustar el sopar-còctel elaborat pel col·lectiu La Cuina del Vent maridat amb una tria acurada de vins dels vint-i-sis cellers pertanyents a la Ruta del Vi a càrrec de la sommelier Laura Masramon.
Amb un somriure d’orella a orella, que no denota més que la passió que sent pel vi (i pel vi de la seva terra), Masramon ens va convidar a tastar, entre d’altres, L’Escumador del Celler Cooperatiu d’Espolla, la sorprenent carinyena roja cent per cent resultat del treball amb una varietat gairebé testimonial que origina un rosat expressió del territori de frontera on s’elabora. Un dels tants vins que ens conviden a voler descobrir el paisatge que s’erigeix al seu voltant, les persones que desitgen que la tramuntana bufi amb força si és bo per la vinya o l’àpat que ha d’acompanyar aquest descobriment. Un dels tants vins als quals Pitu Roca atribueix l’habilitat de fer-nos somiar. Un dels tants vins que fan somiar a qui els elabora.
Marta Felip preguntava en finalitzar el seu parlament: “Algú creu que encara podem dir a partir d’ara que a Figueres i a l’Empordà només es viurà del turisme per Dalí?” Definitivament no. No només. L’Empordà viurà, però, del caràcter somiador del seu geni, perquè és el seu mateix caràcter somiador. I és que la Ruta del Vi DO Empordà suposa un pas decisiu per un territori que creu en ell mateix; per un territori que somia.