
El vi és el fil conductor de les 44 activitats geolocalitzades a l’Empordà durant el mes d’abril. Aquesta és la carta de presentació de la cinquena edició del VÍVID, el mes de les experiències a la Ruta del Vi DO Empordà que ja roda des del primer dia d’abril amb una marxa popular entre vinyes, un activitat que sempre té una gran acceptació com àmplia és la repercussió a les xarxes socials a través de l’etiqueta #InstaVivid.
Tastos en espais singulars i amb personalitat i microteatre als cellers són el reclam principal d’un programa d’enoturisme inèdit a Catalunya, amb 2.000 entrades a la venda, que combinen originalitat i creativitat. “El VÍVID inclou activitats rellevants i d’envergadura. La nova edició és l’elogi del model consolidat de les anteriors, però amb nous reptes”, explica el president de la DO Empordà, Xavier Albertí.
Esport, paisatge, mar i cultura amb manifestacions diverses són a la base de les propostes que, sense aturador, se succeeixen els caps de setmana del mes d’abril, tant a l’Alt com al Baix Empordà. Les promouen els 104 socis que integren el club de màrqueting de la Ruta del Vi de la denominació d’origen. “Tenim l’objectiu de vivificar l’Empordà durant tot l’any”, adverteix Albertí. I al costat del repte de desestacionalitzar l’enoturisme empordanès a les estacions de més bonança, hi ha objectius concrets per aquesta cinquena edició del VÍVID. Per una banda, atraure més públic jove – perquè només un 15% dels visitants de 2017 tenien menys de 30 anys. I per l’altra “captar el públic fidel, cabdal i necessari de les comarques de Barcelona”, afegirà Ramon Ramos, director general del Patronat de Turisme de la Costa Brava Girona. L’any passat el VÍVID va rebre 1.635 visitants, la majoria de les comarques gironines i amb tímides incursions encara de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Els tiquets es venen online a través de la pàgina vivid.costabrava.org i per facilitar la descoberta enoturística del visitant les activitats s’han distribuït per setmanes entre la plana de l’Empordà, l’Albera, el Baix Empordà i el Cap de Creus, una manera de diferenciar els actius i atractius paisatgístics diversos, també. El VÍVID és l’aparador de l’oferta enoturística de qualitat de l’Empordà, però també de les sinèrgies entre cellers i membres de la ruta. En els últims mesos han fet esforços per simplificar el programa quantitativament i fer-lo créixer en qualitat. Demostrar i demostrar-se que a cada proposta enoturística dissenyada hi ha l’excel·lència de la rauxa empordanesa. +
Carles Xuriguera: “Hem de començar a parlar del vi de les persones”
Com el vi, la recerca del públic familiar i la gent jove és cabdal en la definició de les activitats enoturístiques. Per això el programa inclou des de gimcanes Vi-Kids a sortides en caiac pel Cap de Creus, tastos d’alçada amb globus captius des del Celler La Vinyeta o en espais singulars que puguin despertar l’interès de públics inquiets i atrevits. Infidels. També els tastos amb personalitat dissenyats per l’actor i viticultor Carles Xuriguera són novetat en aquesta edició del VÏVID. “Persones conegudes com Empar Moliner, Martí Gironell, Marcel Gorgori i jo mateix ens acostarem als territoris i al paisatge empordanès des d’una perspectiva singular. Hem de començar a parlar del vi de les persones. El vi concentra paisatge, cultura i personalitat. Està un any sencer sinó més dins de l’ampolla. Estic en disposició d’afirmar que el vi passa per sobre del fet teatral, jo que m’hi dedico. És cultura profunda, arrelada, té una alta volada, que no vol dir que sigui elitista”, explica Xuriguera per referir-se a la nova proposta cultural del VÍVID que s’estrenarà en tres dies:
- 7 d’abril amb Empar Moliner a la Biblioteca de Figueres
- 15 d’abril amb Martí Gironell al Jaciment d’Empúries
- 20 d’abril amb Marcel Gorgori a Vins i Licors Grau
- 28 d’abril amb Carles Xuriguera a Sant Pere de Rodes + Nit de vins
A més de l’oportunitat de conèixer com tots ells, professionals de la comunicació, el periodisme, el teatre i la música, es relacionen amb el vi i l’Empordà, l’altra proposta engrescadora del VÍVID és el microteatre amb representacions a l’interior dels cellers de dos municipis: Garriguella i Capmany. Les “escenes entre vinyes” són propostes teatrals fora de l’espai que habitualment les acull i que tindran lloc en 6 cellers: Cooperativa Garriguella, Mas Llunes, Masetplana, Vinyes d’Olivardots, Pere Guardiona i Oliveda. Amb un tiquet de 20 euros l’entrada, els assistents podran viure una experiència teatral inèdita en tres cellers diferents, amb peces de 15 minuts de durada cada una i tast de vins simultani.
“Cada any rebem 5,5 milions de turistes a la Costa Brava i sabem que el visitant es mou per la salut i pel benestar. Tenim un model turístic consolidat però cal crear producte en aquests dos segments també”, explica el director del Patronat de Turisme conscient de la importància del treball en xarxa entre tots els agents turístics de l’Empordà i que les activitats del VÍVID apostin per una descoberta saludable i sostenible del paisatge. En aquesta edició, el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent se suma al cicle enoturístic per alimentar les propostes enològiques amb el millor producte empordanès, escollit per un panell professional en un tast a cegues. El gastrònom Pep Nogué coneix els mil i un productes que des de la Garrotxa al Cap de Creus donen riquesa a l’Empordà, i n’assenyala els essencials com l’anxova de l’Escala, l’arròs de Pals, el foia gras de Collverd i l’oli DOP Empordà.
El Castell de Recasens de Cantallops amb arrossada i vins, la Torre de Guaita de Sant Sebastià de la Guarda de Llafranc amb posta de sol i vins, el Claustre Romànic de Sant Domènech de Peralada amb tast plural de vins, un concert acústic amb copa de vi ecològic al Palau de l’Abat de Llançà… Són altres de les propostes que el VÍVID ha programat per seduir l’enoturista català, fent una clara aposta per la descoberta patrimonial i les harmonies sensitives.
L’abril, enlloc de pluges mil, a l’Empordà és de propostes mil. Amb gust i aroma de la terra, del mar i del vent empordanès que fa embogir: la tramuntana. I una edició més, el VÍVID es deixa acompanyar de la millor oferta gastronòmica amb els sopats maridats que restaurants com Bo.TiC, Els Tinars, Els Pescadors, Vicus, La Cuina d’en Norat, Hotel Durant, La Gamba i Reina de Port-Lligat oferiran alternativament els caps de setmana amb maridatge de vins de cellers de la ruta de l’Empordà.
A banda de les activitat que ja han estat mencionades, assenyalem 10 imprescindibles per descobrir la riquesa enològica i paisatgística de l’Empordà a través del VÍVID:
- Tast d’alçada amb globus aerostàtic a Figueres
- Riu, vi, caiac, oli i pomes de l’Empordà
- Entre vi & monòleg amb Jair Domíneguez a Capmany
- Globus entre vinyes al Celler La Vinyeta
- Del vi medieval a la fil·loxera: Itinerari i tast històric per les Alberes
- Arrossada i vins a Sota els Àngels
- El vi i el mar: origen, història i conservació del vi. Vins salins, vins d’àmfora a Palamós
- Enocaiac pel Cap de Creus a Llançà
- Nit de vins a Sant Pere de Rodes amb Carles Xuriguera
- V Mostra del Vi DO Empordà- Gimcana Vi-Kids