Articles de
Vi

Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món del vi des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.

Per una interprofessional del vi català

Recentment ens hem pogut assabentar de la tramitació d’un projecte de llei que permetrà la creació d’organitzacions interprofessionals agroalimentàries a Catalunya. Segons ha informat la Generalitat ha estat el sector ramader el que més ha reclamat l’existència d’un marc que reconegui aquest tipus d’estructures sectorials integrades per representants de tots els actors de la cadena…

Llegir Més
Les herbes remeieres

L’Ordre dels Frares Menors Caputxins és un orde mendicant nascut com a branca de l’ordre dels Franciscans. Els Caputxins segueixen la regla de Sant Francesc d’Assís, però tenen una particuliaritat, seguir amb una vida més contemplativa i austera, més ermitans. A Montblanc es té notícia del convent de Sant Francesc al voltant del 1238, però l’ordre…

Llegir Més
Vins blancs

Nova entrega de la secció Diari d’un Sommelier amb Xavier Ayala, després d’uns mesos d’aturada. En aquesta edició Ayala ens parla del moment que passen els vins blancs tant a casa nostra com a fora. Fa una radiografia de les varietats que s’utilitzen per elaborar-los. Quins són els vins blancs que estan funcionant millor a Catalunya i…

Llegir Més
Trepat Carles Andreu, camí del clàssic

Era una vegada una comarca que es dedicava a produir grans quantitats de vi, en cellers grans i tines enormes, de macabeu i parellada, sobre tot, però també d’un raïm exòtic i de nom curiós, que per alguna raó, havia sobreviscut dins del clos muntanyenc de la comarca i que més o menys es defensava…

Llegir Més
El paisatge a la copa

Existeixen algunes varietats de raïm que son fidels transmissores del territori on han crescut. Depenent dels sols d’on s’han alimentat les arrels del cep ens oferiran uns fruits i per tant un vins amb unes característiques molt diverses. Al Mediterrani, la varietat que millor reflexa les condicions del seu entorn  és, sense cap dubte, la…

Llegir Més
Las miradas del enoturismo

¿Cómo son los enoturistas? ¡Mira que la pregunta nos la habremos hecho veces! Sin embargo a partir de mi intervención en VIVID Enoconference, evento organizado recientemente en el Empordà gracias al buen hacer de Laura Masramón, me pareció que la respuesta ante tal cuestión no era tan conocida como yo creía. Así que si os…

Llegir Més
Un sueño en la Champagne

Vaig saber per primera vegada de l’amic Jordi Melendo a finals dels anys vuitanta. Em va caure a les mans el seu llibre Els nostres caves (1987) i em va sorprendre que un jove de 20 anys, la mateixa edat que jo tenia en aquell moment, pogués escriure i publicar un llibre. Després vaig seguir…

Llegir Més
Catedrals del vi

La denominació “catedral del vi” va ser emprada pel poeta Àngel Guimerà per primera vegada després d’admirar el celler modernista de l’Espluga de Francolí. A principis del segle XX, entre els anys 1910 i 1920, es van anar aixecant cellers al llarg i ample del territori català com a resposta a la crisi de la fil·loxera i…

Llegir Més