Novè capítol de la sèrie “Crònica Sentimental del Vi” És temps de verema, el moment més viu i exultant dels cellers, quan arriba el raïm acabat de collir i tota la maquinaria s’activa per convertir-lo en vi. Les olors són un complement màgic de la memòria. El record és més viu si és pot ensumar. L’olor…
Llegir MésArticles de
Territori
Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món del territori des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.
Provincianisme
Girona, la Florència catalana. La Vilella Baixa, el Manhattan del Priorat. Sant Ramon, l’Escorial de la Segarra. La Conca de Barberà, la Toscana catalana. Girona és Girona, La Vilella Baixa és la Vilella Baixa i Sant Ramon és Sant Ramon. I, òbviament, la Conca és la Conca. Algunes vegades ens definim i ens defineixen en…
Llegir MésEl secret és el tomacó
Cal Mestre, fruita i horta a Duesaigües Si tens un nyap de tomàquet industrial i el tritures, el resultat és un nyap de tomàquet industrial triturat. No hi ha miracles. Si, a més, la pasta aigualida resultant l’estens sobre una llesca de pa, llavors, el resultat es pot apropar al sacrilegi. L’aigua que desprèn el…
Llegir MésLa discreta elegància dels Torres
Vuitè capítol de la sèrie “Crònica Sentimental del Vi” Buscar un bon vi de taula no és fàcil. Un gran vi, mira, pagant sant Pere canta, un àpat especial i gaudir fins i tot amb la fortalesa excessiva, l’excentricitat boja i genial de l’enòleg més modern, embadalir-te amb el color, ensofrant-te ensumant, refrescant-te efímerament amb flors…
Llegir MésAlta distensió
El debat públic sobre les energies renovables, la generació elèctrica i el seu transport, està més viu que mai i sense perspectives que s’hagi de calmar. Si algú pensava que l’estiu podia ser una època per relaxar cos i ment, estava ben equivocat, ja que algú ha cregut oportú sotmetre a informació pública, un 28…
Llegir MésEls aeroports sostenibles no existeixen
En les últims setmanes s’ha arribat a un acord entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat Espanyol per ampliar de l’Aeroport de Prat. Anticipant les possibles crítiques i les preguntes de la premsa, ja s’ha dit que serà «l’aeroport més verd d’Europa», que serà «descarbonitzat», «sostenible», «respectuós amb el medi ambient i…
Llegir MésEls garrofers necessiten veure la mar
“Hem de recular. Ara ens estem adonant de tot el que hem fet malament en l’agricultura. Pràcticament vam creure que amb la química podríem substituir tot allò que a la planta li calia. Vam acostumar-les a menjar cada dia un plat d’espaguetis. I estàvem equivocats. Hem alterat tots els ecosistemes. Cal fer un pas enrere.”…
Llegir MésMaria Nicolau: “La cuina catalana està amenaçada per omissió”
Segurament l’has vist a Twitter i, com jo, has envejat els tomàquets que menja i comparteix a les xarxes. O potser l’has sentit parlar sobre com es fa l’orxata a Catalunya Ràdio. La Maria Nicolau és cuinera al Ferrer del Tall però per sobre de tot, és una comunicadora nata. I reivindica la importància de…
Llegir MésSimbiosi entre músics i pagesos a Mas d’en Baiget
Amb Joan Maria i Miquel Vilalta A la zona nord-est de la comarca del Baix Camp i sota les muntanyes del terme municipal de l’Albiol s’alça la finca de Mas d’en Baiget, formada per un conjunt de plantacions de vinya, ametllers, avellaners, oliveres i un antic mas que defineixen la identitat d’una família dedicada al…
Llegir MésAgricultura regenerativa: felicitat a l’home i vitalitat a la terra
“Sòls vius contra el canvi climàtic” ha estat el lema del primer Simposi de Viticultura Regenerativa que ha tingut lloc a Catalunya, impulsat per Família Torres. L’any 2008, el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic es va instal·lar al projecte enològic i ha impregnat totes les decisions d’elaborar vi. Ara, en plena emergència…
Llegir Més