Articles de
Territori

Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món del territori des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.

Paisatges embotellats

En aquesta tercera entrega el sommelier Xavier Ayala ens parla sobre els paisatges embotellats. Un concepte que intenta diferenciar i detectar els vins a través del seu paisatge, el seu terreny, la seva geografia. Com transportem el paisatge d’un territori a l’ampolla de vi? Com notem el terroir d’una zona en una copa de vi? Aquestes i…

Llegir Més
Gestió dels espais naturals protegits

A la comarca de la Conca de Barberà tenim varis espais naturals de protecció especial: PNIN de Poblet, PEIN Muntanyes de Prades, PEIN Sistema Prelitoral Central, PEIN Tossal Gros de Miramar, PEIN Obagues del riu Corb i PEIN Vall la Vinaixa, amb un total de 18.593,46 hectàrees protegides. El PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural) de…

Llegir Més
El repte més important

Vivim immersos en una situació econòmica molt delicada que comporta grans dificultats a una bona part dels ciutadans i dels territoris. La Conca de Barberà tampoc s’escapa de la recessió general. Però tenim uns recursos dels quals altres zones no disposen i unes oportunitats que ens situen en una posició privilegiada per intentar construir un…

Llegir Més
Pit i amunt!

Per falta de coordinació domèstica, l’últim Sant Jordi vaig trobar-me amb dues versions del mateix llibre a casa. Sort que són edicions i idiomes diferents, amb la qual cosa no en penso retornar cap dels dos i segur que la lectura comparada m’enriquirà per veure l’evolució i els canvis de la viticultura i l’enologia a…

Llegir Més
Les ciutats del món

“Anem a l’intempèrie, a quatre vents, amb el sarró a l’esquena i el sol i, si s’escau, la pluja al rostre, recorrent senders per posar-nos en contacte amb la pàtria que és la nostra estimada, per festejar-la i embadalir-nos una i cent mil vegades mirant-la…” Aquestes paraules de Josep Iglésies expressen amb impecable claredat el…

Llegir Més
Enoturisme a la Conca de Barberà?

“França és una de les primeres destinacions turístiques mundials i el primer productor mundial de vi, però paradoxalment l’enoturisme hi està poc desenvolupat, potser pel pes d’una tradició vitivinícola que no veu el vi com un producte de lleure”. Aquesta és una de les contundents afirmacions –que ens pot semblar sorprenent, atesa la visió que…

Llegir Més
Ens cal més autoestima

Vivim i gaudim d’una comarca, la Conca de Barberà, que és un valuós tresor. Paisatge, natura i cultura per donar i per vendre són bona part d’aquest tresor. Tres pilars bàsics que fan de la nostra comarca un indret envejable per a molts i que hem heretat els ciutadans actuals dels qui ens han precedit,…

Llegir Més