Articles de
Territori

Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món del territori des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.

10 anys de Micropobles, 10 anys sumant forces.

“La societat està demanant -exigint- noves formes de govern dels territoris, més participatives i participades, més transparents i, sobretot, molt més properes al ciutadà. Els micropobles podrien ser el paradigma d’aquesta nova manera d’entendre el govern dels espais de la vida quotidiana. I, pel que fa al tema energètic, exactament el mateix: ¿no podrien esdevenir…

Llegir Més
Envinats, llibres per gaudir del vi i la cultura en petits glops

Josep Roca, a l’avantguarda del vi i Les olors en la literatura. Aquests són els dos primers títols del nou segell editorial Vibop edicions (https://vibop.cat/vibop-edicions/) que s’estrena amb una col·lecció pensada per a un públic amant del vi i la cultura anomenada Envinats. No són uns llibres qualsevol. Són ‘plaquettes’, publicacions que acostumen a contenir…

Llegir Més
Els pessebres catalans

El pairalisme, concepte nascut a escalf de la Renaixença, identificava els valors de la catalanitat en allò que representava la masia. Aquests valors no anaven només de llengua, sinó de paisatge (associat a la Catalunya Vella), de model social (heteropatriarcat), de fe (la catòlica conservadora clarament), de relació d’amo-masover (sovint relació d’explotació laboral) i altres…

Llegir Més
Dust Bowl i refugiats climàtics

Aquesta és una història de desplaçats. És una història de lluitadors. De perdedors. És una història de pagesos. És una història d’ignorants honrats i d’especuladors deshonestos. És una història de dones i de nens. Aquesta és una història de com les conseqüències s’imposen. És una història natural i d’ecosistemes. És una història de dignitat. Aquesta…

Llegir Més
De la manera que les nacions s’alimenten

LA GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA Quin serà el nostre destí? A la “Fisiologia del Gust”, obra pòstuma del fundador de la literatura gastronòmica i la primera persona en atrevir-se a filosofar i teoritzar sobre els aliments Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826), ens diu en un dels seus aforismes “De la manera com les nacions s’alimenten…

Llegir Més