Dedicarem aquest Garbell i el proper a parlar de la plaga de la fil·loxera que va afectar la vinya de tot el país. Ens centrarem concretament en el seu pas per la nostra comarca. L’insecte La fil·loxera és un insecte de l’ordre dels homòpters, científicament phylloxera vastatrix (en grec vol dir asseca-fulles); com un pugó…
Llegir MésArticles de
Territori
Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món del territori des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.
Les arrels de la Conca
El mes d’abril la capital de la comarca de la Conca de Barberà s’endinsa dins un genuí ambient medieval que ens trasllada fins a les arrels de l’actual nació catalana, per exemple, el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, que es va fundar a l’any 1150, i que conté les tombes dels sobirans dels Països Catalans des…
Llegir MésInventari
En principi la majoria de ciutadans sabem tot el que tenim a la comarca. Aquelles coses que ens fa diferents o que ens donen una posició favorable al món. Però quan és l’hora d’explicar-ho sovint ens costa més. Ens quedem amb les tres o quatre coses més cridaneres o les que tenim més a prop…
Llegir MésEstimar la Conca
Actualment estem vivint, podríem dir, un segon romanticisme. El romanticisme d’aquest segle XXI mostra diferències respecte el del segle XIX nascut a Alemanya, però on trobem determinades característiques que ens hi fan recordar. Per exemple, el realçament nacionalista, tan important a la Catalunya del XIX de to regionalista i tan important a la Catalunya del…
Llegir MésConeixement inoxidable
A l’Índia de tres cents anys abans de Crist es fabricava el millor acer inoxidable que s’ha creat mai. Anomenat acer de wootz era una aliatge que tendia a la perfecció, una proesa d’enginyeria. L’esdevenir dels temps va posar en contacte els indis, poc bel•licistes, amb musulmans, més ambiciosos, important-ne aquesta tecnologia amb la qual…
Llegir MésEl retorn natural
He fet moltes coses abans de dedicar-me totalment a la vinya i a fer vi. Ja de petit convivia amb les labors al camp i el centre neuràlgic que significava la cooperativa del poble. Ho era tot. El que son les coses, els pares es jubilen i em poso al davant “oficialment” de la terra.…
Llegir MésÉs l’hora de la Conca, segur!
Perquè crec que ens en sortirem, perquè vull ser optimista quan tothom ens vol fer creure que hem de ser pessimistes, perquè no hem de tornar a perdre el tren, perquè hem de fer-ho per la memòria dels nostres avis i àvies, perquè ens ho mereixem, perquè… Efectivament, ara que tothom parla de crisi hem…
Llegir MésEl dia a dia
Fa unes setmanes el Leandre em va trucar per veure si m’animava a escriure un article pel blog del projecte La Conca 5.1. No sabia per on començar. Així que he començat pel principi. No sóc de la Conca i no vinc de pagès però les persones i els llocs que he conegut al llarg…
Llegir MésPolint el diamant
Quan estudiava enginyeria agrònoma a Lleida, va sorgir una especialitat que se’n deia, si no recordo malament “Gestió i Ordenació del Territori”. Per mi es mostrava com una opció força atractiva, si bé finalment em vaig decantar més per l’especialització en el conreu de vegetals. En aquells dies (ja fa més de 15 anys!), jo…
Llegir MésAmics, amigues…
Crec que va ser en Joan Miró qui va dir que perquè alguna cosa fos universal havia de partir d’allò més profundament local. La Conca de Barberà és una terra amb molta bellesa, d’una bellesa especial, que et va captivant a mesura que la vas coneixent, amb un patrimoni natural i cultural de primer ordre…
Llegir Més