Aquesta és la postal d’un tros de cultura. Fins fa alguns anys, jo tampoc ho sabia. Era, per mi, ‘herba’: genèric que abastava la gespa del jardí de casa dels meus pares, el verd que estrenyia entre les rajoles de les voreres i allò que creixia fora dels marges de la ciutat. Un mantell més…
Llegir MésArticles de
Territori
Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món del territori des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.
El ritme de la ciclicitat
PRÒLEG El relat començava quatre dies després de finalitzar la verema del 2020. Després de parlar-ho amb el David, vam decidir reservar alguns quilos de raïm per fer tres petites microvinificacions. Seria la primera prova de fer vins plegats. L’emoció era màxima. Petits dipòsits plens, metòdicament controlàvem els paràmetres bàsics i tastàvem els vins en…
Llegir MésMarta Tafalla: “Més que anar a viure al món rural, hem de deixar d’explotar la natura”
Tan aviat parla de la fi del món, com dels ocells que hi ha al teu barri, descobrint-te que aquestes dues coses estan més relacionades del que creies. La Marta Tafalla és la persona indicada a qui fer les preguntes que tots tenim sobre el futur del planeta i de la humanitat. És doctora en…
Llegir MésDOP Siurana: l’esclat (virtual) de l’oli nou
Tot i que “és en el camp i entre oliveres on comença i acaba tot” es pot viure l’esclat de l’oli nou virtualment. I tant si es pot. La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana—la segona denominació d’origen d’olis d’oliva verge extra més antiga de tot l’Estat espanyol— ho demostrava el passat 4 de novembre donant…
Llegir MésEl cotxe elèctric torna a entrar en campanya electoral
Què se’n va fer de la Chery? Al setembre de 2010 el telenotícies obria amb la flamant noticia que l’empresa automobilística xinesa Chery buscava un emplaçament a Catalunya per a instal·lar-hi una fàbrica de cotxes elèctrics. Els terrenys de l’INCASOL de l’Espluga de Francolí eren entre els escollits. Les imatges del President Montilla amb alts…
Llegir MésLa memòria que perdura
Una copa del Claret d’Albera del celler Martí Fabra et connecta amb el record. El record d’una terra treballada durant generacions i el d’una forma d’entendre la viticultura. Se t’endú cap als sols de pissarra i granit als peus del Massís i et fa sentir sobre la pell les ràfegues indomables de la tramuntana que…
Llegir MésDelta de l’Ebre
El meu racó preferit del món és un racó de Catalunya, l’extrem sud, en concret. Aquí, a la voreta d’un riu amplíssim, he nascut i m’he criat i aquí he après a parlar. A la voreta d’un riu que és que com un cosí germà. Que forma un Delta que m’és casa. És el paisatge…
Llegir MésMenorca, una destinació de cine
Què tenen en comú un Festival Internacional de Cinema, un projecte d’agricultura regenerativa i una candidatura a la Regió Europea de la Gastronomia? Menorca, un territori amb cales i cops amagats. Les sessions de cinema i cuina local (CookingFilms) que formen part del FICME, la cita anual de l’illa balear amb el setè art dirigida…
Llegir MésLa ruralitat que s’acaba
Cultura, en el seu origen etimològic: cultivar la terra. Fa molt de temps que diem que aquest món s’acaba i mai arriba al seu final. Però sí que és molt cert que moltíssims coneixements i pràctiques ja han marxat i d’altres estan en procés de marxa, amb poques possibilitats de tornar. Fa molt de temps…
Llegir MésPotser d’això va la vida, de molt, de tot i de massa
Arriba un nou octubre, que no és octubre. Ens duu la llum de biaix i el canvi de temps. Un abril que no va ser abril, un maig que no va ser maig… Molts mesos, tants, masses… suspesos, incerts, errants. Una realitat desajustada i una pregària: que el desajust sigui transitori. Res a témer. Només…
Llegir Més