“La selva esmeralda” és una pel·lícula de l’any 1985, dirigida per John Boorman i basada en fets reals, que retrata la construcció d’una macrocentral hidroelèctrica al Brasil i la captura del fill d’un dels enginyers nord-americans per part d’una tribu indígena, els invisibles. Durant deu anys el pare busca desesperadament el seu fill per la…
Llegir MésArticles de
Territori
Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món del territori des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.
Vivim entre lleis, plans i moltes contradiccions
Avui volia convèncer als urbans que no se’n vagin al camp. Visc en un entorn rural i transpiro els canvis que es van succeint, les transformacions força accelerades que s’esdevenen. Tinc la sensació aquella com quan van desaparèixer les lleteries i un dia, de cop i volta, ja no en quedava cap. Havíem deixat d’anar…
Llegir MésMés salut, menys cotxes
Ara arriba el moment, de fer net del 2020, de valorar els aprenentatges i agafar la maleta (metafòricament parlant, és clar) amb totes les coses que necessitem per aquest 2021 que comença. Ser capaços d’aixecar l’ànim i pensar amb il·lusió que després d’un primer trimestre (o semestre) dur tot tornarà a iniciar el camí cap…
Llegir MésLa resiliència articularà el cicle de debats Visions 5.1 que s’amplia en tres sessions més
«Resiliències i resilients» és el tema central del cicle de debats Visions 5.1 coorganitzat pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i l’Associació La Conca 5.1. El cicle se celebrarà presencialment a les instal·lacions de l’MVR a l’Espluga de Francolí, seguint totes les mesures de seguretat. Així mateix, també s’oferirà la possibilitat…
Llegir MésMaría Sánchez: “Tenemos que hablar nosotras y nosotros y tenemos que crear nuestro propio relato. Tenemos que romper esos relatos que han hecho tanto daño al mundo rural”
Acción y delicadeza Entrevista a la veterinaria de campo y escritora, María Sánchez Hija y nieta de veterinarios de campo, en Córdoba, a la Sierra Norte de Sevilla. ¿Cómo es tu infancia y como te ha marcado después en tu vida y en tus trabajos? Mi infancia como digo en el libro Cuaderno de Campo…
Llegir MésSalvem les receptes
Potser és l’edat i abans no em passava tant, però darrerament tinc dèria per salvar receptes. Per fer-les persistir. Els bunyols de carxofa de Mari Carmen, les mandonguilles de ma mare, els caragols a la llauna de ma tia Anna. I parlant de cuinar bé, ma iaia Maria Cinta. L’altre dia vaig somiar-hi, que en…
Llegir MésNúria Bàguena: “El vi és inseparable de la humanitat i la seva evolució”
La investigadora i assessora experta en patrimoni culinari del món guia un recorregut des de la prehistòria fins l’actualitat a través del vi, recordant orígens, vincles entre el producte i els pobles i cultures d’arreu; i recuperant cites d’autors de totes les èpoques que n’emfatitzen el significat i la simbologia que ha tingut en les…
Llegir MésQuan les cases feien olor de vi
“L’oblit està ple de memòria”, va escriure el poeta Mario Benedetti. Rescatar-la és gairebé una obligació en un país de vins que tot sovint ha viscut més de present i futur que de passat. Al Bages, que va ser la regió catalana amb més vinya de Catalunya abans de la fil·loxera, el Centre d’Estudis i…
Llegir MésL’exquisidesa neix de la rudesa
«A les cabres no els hi fem quasi res. Si no les “apretes”, es cuiden gaire bé soles». Aquesta simple frase concentra la saviesa amb la qual hauríem de tenir cura del planeta i de nosaltres mateixos. Si alguna cosa sap fer la natura, és conservar els fonaments de la vida. Tanmateix, els entesos asseguren…
Llegir MésFaçanismes
Façanisme és un mot que pertany a la terminologia de l’arquitectura, de la restauració d’edificis, però la seua capacitat descriptiva i transparent, el fa idoni per a ser usat en altres àmbits en aquell procés lingüístic de metaforització de paraules i frases per enriquir la capacitat expressiva de la llengua. Les paraules no son del…
Llegir Més