Cultura gastronòmica, salmó amb guacamole, rizzoto de gamba austral, sushi de salmó amb alvocat.Cuinar com peix fora de l’aigua, pèrdua dels sabers, del sentit, desconnexió,contrasta extractivisme versus intercanvi de sabers. És a la mar on es comet el genocidi, on les bombes maten vides humanes i no humanes a canvi d’immediatesa i grans quantitats, o…
Llegir MésArticles de
Gastronomia
Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món de la gastronomia des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.
La formació del vi s’adapta als temps d’incertesa
La Wine Business School de Vilafranca ja treballa perquè la cinquena edició del postgrau de gestió d’empreses vitivinícoles que començarà a la tardor ofereixi eines per saber-se moure en el context volàtil que ha portat el coronavirus Ningú sap cap a on ens encaminem després de la irrupció del coronavirus, però el que cada cop…
Llegir MésEl petó
Ha estat deambulant pels carrers de la ciutat, sense rumb, comptant les rajoles de la vorera per no pensar en res. Però per molt que s’hi esforci, no pot deixar de pensar en ell. Pensa en tot allò que ell li ha dit, en tot allò que ella li hauria d’haver dit; en com l’odia,…
Llegir Més“Cuidem el paisatge, els terrenys, la cultura, la tradició, però hauríem d’apostar encara més pels nostres productes”
Francesc Xavier Amill, president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. El Francesc Xavier Amill porta tota la vida sentint olor a calçots. El seu pare ja en plantava, no tants com ell ara, i ha viscut en primera persona el boom al voltant d’aquesta ceba dolça tan particular. “Quan era petit fèiem…
Llegir MésEquinocci de primavera 2020 – L’Urgell
La comarca de l’Urgell és una comarca de la depressió central a Catalunya, d’una superfície total de 579,73 km i amb una població de 36.670 habitants, és a dir, la meitat de la superfície de la comarca del Berguedà – comarca que va protagonitzar la darrera entrega de Pista comarcal-, però amb el mateix nombre…
Llegir MésIdíl·lic, autòcton i adaptat a l’hivern
“Una vegada vaig demanar a una senyoreta de pagès, de galtes rosades, de mirada una mica bleda, el que era un idil·li, i em respongué que era un vermut amb olives”. Ho va escriure fa anys l’escriptor Josep Pla i fa poques setmanes ho compartia a les xarxes socials la bibliotecària Carme Fenoll. A aquestes…
Llegir MésDe pràctiques…, i a ‘lo loco’!
[L’Eva Vicens i la Míriam Clotet han quedat amb l’Ester García de l’Institut de FP d’Enoturisme de Catalunya (Vilafranca del Penedès). L’Ester estava interessada en mostrar-los les noves vessants formatives de l’escola. El 21 de març es duran a terme les jornades de portes obertes i volia saber la seva opinió i visió del sector.…
Llegir Més‘Has begut oli?’ Cultura gastronòmica amb ganxo a les aules!
Entendre l’oli de manera amena, divertida, pedagògica i educativa. Aquest és l’objectiu dels tallers de tast d’oli d’oliva verge extra adreçats a escolars impulsats per la DOP Siurana a les comarques de Tarragona i Barcelona des de fa, respectivament, quatre i tres anys. ‘Has begut oli?’ pregunten als alumnes d’entre 11 i 12 anys que…
Llegir MésLes carxofes i l’art de passejar
Us costa trobar temps per passejar? Deixeu de llegir, cordeu-vos les sabates i sortiu. Davant el dubte si aquest article mereixerà el temps de llegir-lo, l’opció de sortir a caminar és un valor segur. Sempre val la pena. Som mamífers bípedes dissenyats per caminar, recordeu? Aquest fet ens defineix com a espècie, però passejar no…
Llegir MésSolstici d’hivern 2019 – El Berguedà
Inaugurem una nova secció de la Conca 5.1 que té per nom Pista Comarcal. Cada trimestre, pels voltants del solstici d’hivern, l’equinocci de primavera, el solstici d’estiu i l’equinocci de tardor es publicarà un reportatge sobre una comarca dels Països catalans. El primer reportatge de Pista Comarcal parla sobre la comarca del Berguedà. El Berguedà…
Llegir Més