Articles de
Gastronomia

Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món de la gastronomia des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.

Cuinar com peix fora de l’aigua

Cultura gastronòmica, salmó amb guacamole, rizzoto de gamba austral, sushi de salmó amb alvocat.Cuinar com peix fora de l’aigua, pèrdua dels sabers, del sentit, desconnexió,contrasta extractivisme versus intercanvi de sabers. És a la mar on es comet el genocidi, on les bombes maten vides humanes i no humanes a canvi d’immediatesa i grans quantitats, o…

Llegir Més
El petó

Ha estat deambulant pels carrers de la ciutat, sense rumb, comptant les rajoles de la vorera per no pensar en res. Però per molt que s’hi esforci, no pot deixar de pensar en ell. Pensa en tot allò que ell li ha dit, en tot allò que ella li hauria d’haver dit; en com l’odia,…

Llegir Més
“Cuidem el paisatge, els terrenys, la cultura, la tradició, però hauríem d’apostar encara més pels nostres productes”

Francesc Xavier Amill, president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. El Francesc Xavier Amill porta tota la vida sentint olor a calçots. El seu pare ja en plantava, no tants com ell ara, i ha viscut en primera persona el boom al voltant d’aquesta ceba dolça tan particular. “Quan era petit fèiem…

Llegir Més
‘Has begut oli?’ Cultura gastronòmica amb ganxo a les aules!

Entendre l’oli de manera amena, divertida, pedagògica i educativa. Aquest és l’objectiu dels tallers de tast d’oli d’oliva verge extra adreçats a escolars impulsats per la DOP Siurana a les comarques de Tarragona i Barcelona des de fa, respectivament, quatre i tres anys. ‘Has begut oli?’ pregunten als alumnes d’entre 11 i 12 anys que…

Llegir Més
Les carxofes i l’art de passejar

Us costa trobar temps per passejar? Deixeu de llegir, cordeu-vos les sabates i sortiu. Davant el dubte si aquest article mereixerà el temps de llegir-lo, l’opció de sortir a caminar és un valor segur. Sempre val la pena. Som mamífers bípedes dissenyats per caminar, recordeu? Aquest fet ens defineix com a espècie, però passejar no…

Llegir Més
Solstici d’hivern 2019 – El Berguedà

Inaugurem una nova secció de la Conca 5.1 que té per nom Pista Comarcal. Cada trimestre, pels voltants del solstici d’hivern, l’equinocci de primavera, el solstici d’estiu i l’equinocci de tardor es publicarà un reportatge sobre una comarca dels Països catalans. El primer reportatge de Pista Comarcal parla sobre la comarca del Berguedà. El Berguedà…

Llegir Més