Desè capítol de la sèrie “Crònica Sentimental del Vi” Obra mestra, chef d’œuvre, masterpiece, capolavoro… Expressions diverses per anomenar meravelles artístiques úniques. Exemples emmagatzemats a les meves lleixes sentimentals: els frescos de la Capella Sixtina, de Miquel Àngel; “Cien años de soledad”, de García Márquez; “El clave ben temperat”, de Johann Sebastian Bach; la basílica de…
Llegir MésArticles de
Gastronomia
Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món de la gastronomia des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.
No podem més però demà tindràs menjar a taula. Poder parar?
La lentitud del vehicle de davant desespera i ací és impossible avançar: corbes i carreteres estretes, equips de ciclistes del nord d’Europa, bancals i barrancs a les vores i armar-se de paciència fins a la pròxima recta… sempre que en la pròxima recta no decidisquen accelerar, clar. Vas maleint no només eixa conducció desconsiderada amb…
Llegir MésMenjamiques: el camí cap a una sobirania alimentària més dolça
Cinquè episodi de la sèrie “Sempre hi hem estat!“ Entrar en una pastisseria i comprar una pasta farcida de crema de garrofa avui en dia és gairebé inimaginable, però aquest és un dels propòsits que es planteja la Clara amb el seu projecte Menjamiques. A partir de la revalorització d’un aliment menystingut, la garrofa, des…
Llegir MésPresentat el tast de vins 2021
ENTRADES A LA VENDA AQUÍ
Llegir MésFilles del fred
Pomes de les Muntanyes de Prades Quin és el gran símbol de la temptació? D’ençà que Eva va decidir mossegar-la, la poma ostenta aquest privilegi. Si pareu bé l’orella sentireu encara el soroll crocant d’aquella primera queixalada. Però, quina va ser la veritable temptació? Pensar per un mateix? Deslliurar-se d’una vida còmoda però subordinada? I…
Llegir MésLa flaire de la verema
Novè capítol de la sèrie “Crònica Sentimental del Vi” És temps de verema, el moment més viu i exultant dels cellers, quan arriba el raïm acabat de collir i tota la maquinaria s’activa per convertir-lo en vi. Les olors són un complement màgic de la memòria. El record és més viu si és pot ensumar. L’olor…
Llegir MésLa sostenibilitat: aquella fantasia animada d’ahir i d’avui
Lliçons apreses durant la pandèmia (V) “Sostinc que una petita rebel·lió de tant en tant és quelcom que està bé, i són tan necessàries en el món polític com les tempestes a la natura” (Thomas Jefferson) Sóc d’aquells utòpics que creuen que la rebregada que hem viscut ens havia d’alliçonar, però veient algunes notícies d’aquests…
Llegir MésEl secret és el tomacó
Cal Mestre, fruita i horta a Duesaigües Si tens un nyap de tomàquet industrial i el tritures, el resultat és un nyap de tomàquet industrial triturat. No hi ha miracles. Si, a més, la pasta aigualida resultant l’estens sobre una llesca de pa, llavors, el resultat es pot apropar al sacrilegi. L’aigua que desprèn el…
Llegir MésEls garrofers necessiten veure la mar
“Hem de recular. Ara ens estem adonant de tot el que hem fet malament en l’agricultura. Pràcticament vam creure que amb la química podríem substituir tot allò que a la planta li calia. Vam acostumar-les a menjar cada dia un plat d’espaguetis. I estàvem equivocats. Hem alterat tots els ecosistemes. Cal fer un pas enrere.”…
Llegir MésMaria Nicolau: “La cuina catalana està amenaçada per omissió”
Segurament l’has vist a Twitter i, com jo, has envejat els tomàquets que menja i comparteix a les xarxes. O potser l’has sentit parlar sobre com es fa l’orxata a Catalunya Ràdio. La Maria Nicolau és cuinera al Ferrer del Tall però per sobre de tot, és una comunicadora nata. I reivindica la importància de…
Llegir Més