proximitat n. f. : Poca distància en el temps o en l’espai. Si apliquem aquesta descripció a articles obtindríem que per definició quan parlem de productes de proximitat parlem d’aquells que han estat cultivats o fabricats a prop de la zona a la qual seran consumits, tenint com a distància màxima els 100km entre el punt…
Llegir MésArticles de
Gastronomia
Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món de la gastronomia des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.
Cowocat Rural, Fet al Priorat, La Titaranya. Tres projectes del Camp de Tarragona i Les Terres de l’Ebre que no es coneixen entre ells però tenen un nexe d’unió; la comunitat: de professionals, de veïns, de productors
Cowocat Rural és una xarxa d’espais coworking ubicats en zones rurals Catalunya. Des de Prat del Compte, fins a Guissona, La Seu d’Urgell, Valls, Les Guilleries o Riba-roja d’Ebre. La Titaranya és una cooperativa d’habitatges i locals socials en construcció al barri antic de Valls. Són 3.200 metres quadrats de vida a un centre històric…
Llegir MésMés vins locals a les taules catalanes
“El panorama vitivinícola nacional és tan efervescent com emocionant. La precisió tècnica i històrica de tants cellers que aposten per la naturalitat, l’accessibilitat i la sostenibilitat ens converteixen en privilegiats en poder gaudir de les seves obres a preus imbatible (…) No puc seguir deixant fora a productors extraordinaris i que m’apassionen per respectar un…
Llegir MésFent vi 2.0, la digitalització i el confinament
Suposo que podríem escriure un diccionari d’emocions basades en el dia 13 de març de 2020, aquell dia on la informació va traspassar qualsevol frontera. Tot i pensar que el que estàvem vivint era excepcional, no teníem constància del que vindria. Recordo que quan em vaig confinar, em vaig acomiadar de la família, amics i…
Llegir MésConquistar Barcelona, l’aspiració del vi català que el coronavirus ha fet revifar
Ha calgut una pandèmia mundial perquè els consumidors se n’adonin més que mai de la importància del consum de proximitat en totes les seves dimensions. També perquè el sector vinícola s’esforci amb renovada determinació per fer que el vi català estigui plenament present a l’àrea més poblada de Catalunya. Per això ja es treballa en…
Llegir MésCinc tesis sobre el panorama agroalimentari després de la COVID-19
La crisi de la COVID-19 ho ha capgirat tot, també en l’àmbit agroalimentari. O potser no tant, però sí que ha modificat els precaris equilibris entre els diferents models que coexisteixen al nostre territori, que per a simplificar anomenarem com a model agroindustrial globalitzat i model agroecològic localitzat (tot i que la cosa, a la…
Llegir Més“Si és que es pot anomenar allò que es mou i no es toca”
Potser la creença d’un raigque es parteix en dos.Potser saber-se doble perquè sí,perquè hi ha intuïció. Potser els grumolls d’una sang que no és meva barrejats amb la meva i tant se val de qui és quina, si de la sang en fem festa. Potser el moviment de l’invisible trastocant parets de vísceres. Potser un…
Llegir MésConfesiones de una voyeur de huertos
La miraven obertament, amb una atenció completa, com fan els nens i els animals, amb una visió física, mesurant-ne només els atributs físics, l’encant i la vivacitat, i no pas els títols, els béns materials o l’ofici. La seducció del minotaure – Anaïs Nin Yo confieso: me gusta contemplar huertos. Cuando me muevo en coche…
Llegir MésDOP Siurana, el valor de l’oli d’oliva verge extra en temps de crisi
L’estat d’excepció, el confinament, la sacsejada viscuda els últims mesos arreu ha fet que alguns consumidors hagin descobert la qualitat dels aliments que es produeixen al costat de casa seva. Ha passat això amb l’oli d’oliva verge extra? S’ha revaloritzat aquest producte puntal de la dieta mediterrània? I la feina dels qui el produeixen? “L’oli…
Llegir MésUna mostreta dels vins valencians
Beure per creure Primer capítol Escric aquest article recordant una petita escapada que vaig fer, el setembre passat al País Valencià. Amb certa vergonya accepto que he hagut de tenir una sogra valenciana per engrescar-me a descobrir aquest territori. Sempre he mirat lluny, com si fos una poció màgica amb la meva set de coneixement.…
Llegir Més