Articles de
Gastronomia

Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món de la gastronomia des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.

Conquistar Barcelona, l’aspiració del vi català que el coronavirus ha fet revifar

Ha calgut una pandèmia mundial perquè els consumidors se n’adonin més que mai de la importància del consum de proximitat en totes les seves dimensions. També perquè el sector vinícola s’esforci amb renovada determinació per fer que el vi català estigui plenament present a l’àrea més poblada de Catalunya. Per això ja es treballa en…

Llegir Més
Cinc tesis sobre el panorama agroalimentari després de la COVID-19

La crisi de la COVID-19 ho ha capgirat tot, també en l’àmbit agroalimentari. O potser no tant, però sí que ha modificat els precaris equilibris entre els diferents models que coexisteixen al nostre territori, que per a simplificar anomenarem com a model agroindustrial globalitzat i model agroecològic localitzat (tot i que la cosa, a la…

Llegir Més
Confesiones de una voyeur de huertos

La miraven obertament, amb una atenció completa, com fan els nens i els animals, amb una visió física, mesurant-ne només els atributs físics, l’encant i la vivacitat, i no pas els títols, els béns materials o l’ofici. La seducció del minotaure – Anaïs Nin Yo confieso: me gusta contemplar huertos. Cuando me muevo en coche…

Llegir Més
DOP Siurana, el valor de l’oli d’oliva verge extra en temps de crisi

L’estat d’excepció, el confinament, la sacsejada viscuda els últims mesos arreu ha fet que alguns consumidors hagin descobert la qualitat dels aliments que es produeixen al costat de casa seva. Ha passat això amb l’oli d’oliva verge extra? S’ha revaloritzat aquest producte puntal de la dieta mediterrània? I la feina dels qui el produeixen? “L’oli…

Llegir Més
Cuinar com peix fora de l’aigua

Cultura gastronòmica, salmó amb guacamole, rizzoto de gamba austral, sushi de salmó amb alvocat.Cuinar com peix fora de l’aigua, pèrdua dels sabers, del sentit, desconnexió,contrasta extractivisme versus intercanvi de sabers. És a la mar on es comet el genocidi, on les bombes maten vides humanes i no humanes a canvi d’immediatesa i grans quantitats, o…

Llegir Més
El petó

Ha estat deambulant pels carrers de la ciutat, sense rumb, comptant les rajoles de la vorera per no pensar en res. Però per molt que s’hi esforci, no pot deixar de pensar en ell. Pensa en tot allò que ell li ha dit, en tot allò que ella li hauria d’haver dit; en com l’odia,…

Llegir Més
“Cuidem el paisatge, els terrenys, la cultura, la tradició, però hauríem d’apostar encara més pels nostres productes”

Francesc Xavier Amill, president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. El Francesc Xavier Amill porta tota la vida sentint olor a calçots. El seu pare ja en plantava, no tants com ell ara, i ha viscut en primera persona el boom al voltant d’aquesta ceba dolça tan particular. “Quan era petit fèiem…

Llegir Més