Segon capítol de la sèrie “Crònica Sentimental del Vi” Manuel Vázquez Montalbán (1939-2003) va ser un dels grans periodistes de la història del periodisme universal, capaç d’enaltir-lo amb la riquesa de la literatura que el va fer el gènere literari més actual. Un dels primers llibres “de text” que vam passar els primers estudiants de…
Llegir MésArticles de
Gastronomia
Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món de la gastronomia des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.
David Segarra: “Hem de parlar de la història d’aquells que estan alimentant la societat”
Entrevista al periodista i documentalista valencià David Segarra. Com torna David Segarra a casa, després de diversos viatges per Israel, Palestina, Veneçuela…, i s’enfronta a la realitat local de la qual també havia sigut partícip abans de partir? Tornar a fer documentals sobre la meva terra, sobre la nostra terra té molt a veure amb…
Llegir MésConnexions
Quan des de Produccions Saurines em van demanar escriure sobre la Plana de Secà de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, La Conca 5.1 i la relació entre tot plegat em va semblar una gran idea. No pel fet d’intentar plantejar on s’ubica o què aporta el projecte que coordino des de fa deu anys…
Llegir MésClara Ballarà: “El món rural està ple d’estereotips i encara costa canviar-los”
La Clara Ballarà Sampera porta des de fa uns anys les regnes a un negoci familiar de més de 30 anys de dedicació a la producció de vedella. Jove, de 30 anys, i dona, trenca mites cada dia treballant en una explotació d’una quarentena de vaques, bous i vedells que pesen fins a 600 quilos.…
Llegir MésJean Leon, tradició i (r)evolució
“Que es sent quan et trobes destapant un vi de la teva quinta? Des del mateix instant que et ve a parar a les mans una d’aquestes ampolles: emoció i curiositat. I ganes de gaudir-lo! Sense perjudici. Brillant i fluid. De color robí prou cobert i amb delicats tons teula. Un vi com una casa.…
Llegir MésSimpòsium
La paraula simpòsium és d’origen greg. Es forma a partir de dues arrels que venen a significar “Beure junts”. El sentit actual de la paraula (trobada entre experts per dialogar al voltant de la seva matèria) deriva del costum habitual entre els gregs en la llarga sobretaula posterior als simpòsiums, de discutir i enraonar, sempre…
Llegir MésDOP Siurana: l’esclat (virtual) de l’oli nou
Tot i que “és en el camp i entre oliveres on comença i acaba tot” es pot viure l’esclat de l’oli nou virtualment. I tant si es pot. La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana—la segona denominació d’origen d’olis d’oliva verge extra més antiga de tot l’Estat espanyol— ho demostrava el passat 4 de novembre donant…
Llegir MésEl llegat de la consciència ambiental
El despertar. No tothom hi arriba, però quan s’assoleix ja no hi ha retorn possible. A Família Torres la consciència ambiental va fer un clic l’any 2007 quan el seu actual president, Miguel A. Torres, va visionar el documental sobre el canvi climàtic “An Inconvenient Truth”, presentat per l’expresident dels Estats Units, Al Gore. “La…
Llegir MésMenorca, una destinació de cine
Què tenen en comú un Festival Internacional de Cinema, un projecte d’agricultura regenerativa i una candidatura a la Regió Europea de la Gastronomia? Menorca, un territori amb cales i cops amagats. Les sessions de cinema i cuina local (CookingFilms) que formen part del FICME, la cita anual de l’illa balear amb el setè art dirigida…
Llegir MésNi ho sé ni m’importa
Deixin-me que els expliqui el succés gastronòmic més important d’entre tot el que ha passat aquesta darrera setmana. El més important, de fet, dels últims deu anys. Divendres passat a la tarda, en havent plegat de treballar al restaurant, vaig agafar la filla i vam anar a visitar la iaia Fina a La Garriga, de…
Llegir Més