Un estudi del Centre de Recerca en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra assegurava la setmana passada que la Covid-19 ha fet perdre un total de vint milions i mig d’anys de vida a tot el món degut a les morts prematures que ha provocat. Aquest càlcul surt de la diferència entre l’edat…
Llegir MésArticles de
Desenvolupament Local
Aquí trobareu tots els continguts que parlen del món del desenvolupament local des de diferents perspectives. Us convidem a gaudir i reflexionar a través de la lectura d’aquests articles.
Ruralisme: el concepte
Aquests últims anys, més per necessitat que per atzar, hem sentit anomenar una paraula que, si bé no és nova, ho és en el que planteja. El ruralisme. No és casualitat que aparegui en un moment en que la crisi climàtica amenaça de forma més evident que mai, i quan la separació entre els espais…
Llegir MésNit de reis
Estem al vespre de dimarts, el primer de l’any nou, i pel carrer principal del poble hi baixen uns quants fent tabola. Cinc d’ells porten robes llampants i pedreria de plàstic. El més alt de tots fa l’avió amb la capa mentre imita un ocell. Al vent van barbes i vels. Entren a la botiga…
Llegir Més150 anys d’utilitat pública del bosc de Poblet (1871-2021)
Amb la desamortització de 1835 el bosc de Poblet, fins aleshores propietat del monestir de Poblet, passà a mans del Ministeri d’Hisenda que el va posar a la venda junt amb altres terres del monestir. A partir d’aquell any el bosc va patir tales desmesurades i pasturatge de bestiar sense cap tipus de control. També…
Llegir MésCanvi climàtic i agricultura
L’any 1900 un 10% de la població mundial vivia en ciutats i, actualment, vora el 60% ja hi viu; a Europa més del 85% (ONU, 2019). A les àrees urbanes hi ha un valor de concentració energètic molt superior per metre quadrat comparat amb els ecosistemes naturals, ja que l’ésser humà és l’ésser viu que…
Llegir MésMas del Botó, vins de bosc
Aquest país minúscul i més aviat poca cosa que és Catalunya, no deixa de sorprendre’m. Minúscul perquè, per exemple, el fet de poder-ne veure el Delta i els Pirineus des d’un cim com la roca Corbatera de Montsant, posa de relleu que, més que un país, es tracta d’una parcel·la. Per aquesta mateixa raó, hauríem…
Llegir MésQuan la música parla del vi
Coca i Fitó reivindica els maridatges musicals amb indicacions a les etiquetes que redoblen el valor cultural de l’ampolla. “Quan es tanquen portes, se n’han d’obrir de noves”. Ho diu sense rastre de resignació Miquel Coca, director comercial del celler Coca i Fitó i soci fundador de LaCoop.online, un espai digital però també físic de…
Llegir MésDavid Segarra: “Hem de parlar de la història d’aquells que estan alimentant la societat”
Entrevista al periodista i documentalista valencià David Segarra. Com torna David Segarra a casa, després de diversos viatges per Israel, Palestina, Veneçuela…, i s’enfronta a la realitat local de la qual també havia sigut partícip abans de partir? Tornar a fer documentals sobre la meva terra, sobre la nostra terra té molt a veure amb…
Llegir MésAixí som, així parlem
Som d’un poble on embarrem la pilota, on fem fenya amb panyics, mingem i ens posem el sentiró, brandem aviat i s’acaba la bellugana, tot fent siroll durant la cumanió mentre veiem l’ensumania a dalt del perxe, on els jòvens vermem i senten l’aulor de les aulives. Do’m un animorat estregat, esclat i aplatanat que…
Llegir MésNo solament veig, sinó també toco, oloro i tasto. SENTO, PENSO i FAIG
Fa dies que un “veig” va inundar un article en el qual un viticultor posava de manifest algunes de les situacions que s’estan donant al món del vi i de les quals en certa manera tots participem. Sigui com a actors o simples espectadors, la realitat sempre supera la ficció, i la llista d’incongruències d’aquesta…
Llegir Més